Julija so imeli več ogledov zajetja Jurež (na sliki), cele trase in plazu pod Vošco. Sanacijo bo Komunala Kranjska Gora predvidoma začela konec avgusta.

Tudi vodno zajetje Jurež v sanacijo

Občina Kranjska Gora letno nameni okrog pol milijona evrov za posodobitev vodovodnega sistema. Blaž Knific, direktor Komunale Kranjska Gora, ki upravlja vodovodni sistem, je zagotovil, da je kakovostna pitna voda v zadostnih količinah njihova prednostna skrb.

Kranjska Gora – Komunala Kranjska Gora upravlja enajst vodovodnih sistemov, vodni viri so večinoma zajeti izviri, nekateri s površinskim vplivom. »Redno spremljamo zdravstveno ustreznost pitne vode. Če zaznamo težave, takoj pristopimo k reševanju,« je zagotovil direktor Komunale Kranjska Gora Blaž Knific.

Lani so imeli nekaj težav z vzorci na vodohranu Log, vendar so jih s sanacijo, ki je v zaključni fazi, odpravili. »Sanacijski načrt smo v prvi četrtini letošnjega leta realizirali. V novi in stari vodohran smo namestili UV-dezinfekcijo, starega smo tudi posodobili. Jeseni bomo ogradili še zajetje, s tem bo sanacija v celoti zaključena. Vodohran Log je izrednega pomena za zagotavljanje vodooskrbe za naselje Log in spodnji del Borovške ceste v Kranjski Gori. Možno ga je uporabiti tudi za oskrbo v Gozdu - Martuljku. Med turistično sezono, ko je povečan obisk, večjo kapaciteto vode dodatno zagotovimo iz zajetja Jurež,« je pojasnil direktor. Tudi zajetje Jurež jim je povzročilo kar nekaj preglavic, v zadnjem času so morali uporabniki nekajkrat prekuhavati vodo. »Junija in julija smo imeli več močnejših nalivov, ki negativno vplivajo na zajetja, ki so pod površinskim vplivom,« je pojasnil sogovornik in dodal, da tudi problem Jureža rešujejo: »Krajane Gozda - Martuljka smo na zboru decembra lani obvestili, da se je nad zajetjem Jurež pred leti sprožil ogromen zemeljski plaz, zaradi katerega ob večjih nalivih prihaja do kaljenja, in da bomo to uredili v letu 2020. Takoj ko so se umirile zadeve z novim koronavirusom, smo začeli pridobivati informacije, opravili smo tudi več ogledov zajetja, cele trase in plazu pod Vošco, ki povzroča kaljenje vode. Poleg strokovnjakov so si stanje na terenu ogledali župan Janez Hrovat, predsednik Sveta KS Gozd - Martuljek in Srednji Vrh Blaž Mertelj, predsednik Agrarne skupnosti Gozd in Srednji Vrh Pavel Hlebanja, zunanja strokovna sodelavka za kontrolo kakovosti pitne vode Elizabeta Mavrič, lastnik zemljišča, krajani Gozda - Martuljka, naši sodelavci ...« Občina Kranjska Gora je že naročila izdelavo projekta za izvedbo (PZI), ki bo pripravljen do 17. avgusta. Sanacijo bodo predvidoma začeli izvajati konec avgusta.

»V zaključni fazi je tudi razlastninjenje parcel za izgradnjo povezovalnega voda Debela peč–Srednji Vrh. Vodni vir Debela peč daje štiri litre vode na sekundo in je zelo kvaliteten. Predviden je za oskrbovanje naselij Srednji Vrh in Gozd - Martuljek. Projekt je v zaključni fazi, vključno z novim vodohranom v Srednjem Vrhu. Ta bo imel štirideset kubičnih metrov zaloge vode (tudi za zagotavljanje požarne vode). V Kranjski Gori poleg Best Western Hotela pa je v izgradnji nova vrtina, ki naj bi dajala okrog 12 litrov na sekundo za potrebe Kranjske Gore. V vodohranu Jasna bomo še v tem letu sanirali celotno elektroinštalacijo, ki je v zelo slabem stanju,« je še povzel Blaž Knific.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

megla
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/15

torek

6/18

sreda

7/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Jesenice, 20. oktober 2020

Prireditve v jeseniški knjižnici odpovedane

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Le še korak od razglasitve epidemije? / 04:03, 20. oktober

"Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma"----------------Doma je najlepše. Zato smo se boril.Ti mešaš NIJZ in demokracijo. Še veliko...

Nova radovljiška knjižnica ima že novo streho / 22:49, 19. oktober

Izvajalec je pustil na strehi še kar nekaj svoje opreme. Za vsak slučaj. Koncept stavbe je prezahteven za SLO gradbenike. Arhitekt si je zam...

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 15:12, 19. oktober

Diktatura in splošna beda, v katero nas pod pretvezo epidemije pelje trenutna ablast po nareku Bruslja !!
Bo šlo?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 14:49, 19. oktober

Objasni, kaj imata „omejitev gibanja ljudi“ in „živilske karte in partijske uniforme“ skupnega?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 13:42, 19. oktober

Alo Hojs, kdaj dobimo živilske karte in partijske uniforme?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:42, 19. oktober

Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma in razmišljal o demokraciji...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:40, 19. oktober

A kej veš kje je dr. Krek? Je že imel poslovilno?