Adi Smolar

Festival Kamfest

Med 7. in 15. avgustom 2020 Kamnik gosti poletni kulturni festival Kamfest. Seveda zaradi razmer, ki jih povzroča prisotnost novega koronavirusa, v prilagojeni obliki. Prizorišča za nastope glasbenikov so manjša, imajo sedežni red, upoštevati se morajo pravila in priporočila. Prvi, ki je nastopil na Mestnem odru in s tem nekako tudi odprl letošnji, že sedemnajsti Kamfest, pa je bil Adi Smolar.

Adi Smolar že skoraj štiri des­etletja s svojimi pesmimi v slovenski prostor prinaša življenjske resnice, s katerimi razveseljuje, opozarja na probleme in tolaži. Poslušalce vseh generacij nagovarja z iskrenostjo, šegavostjo in navidezno preprostostjo svojih besedil, iz katerih pa lahko izluščimo marsikatero življenjsko modrost. V svoji dolgoletni glasbeni karieri je za svoje delo prejel številna priznanja tako javnosti kot stroke in se neizbrisno zapisal v srca slovenskih poslušalcev. Navkljub zavedanju, da naš svet premore obilico krivic in grenkobe, ohranja pozitiven odnos, ki še posebno pride do izraza na njegovih koncertih, ko svoje pesmi sproti napoveduje in opremi z duhovitimi predgovori. Tako je tudi na kamniškem odru napol v šali, napol zares priljubljeni kantavtor pozdravil (butično) publiko pod odrom v svojem humornem stilu: da je vesel, da je ponovno na odru, saj so časi taki, da je razmišljal, ali se ne bi kar upokojil; in da ga zanima, ali sploh še zna peti. Publiko je z izjavo nasmejal, še z večjim veseljem pa so v nadaljevanju pospremili njegove znane uspešnice vsaj z mrmranjem melodij, večina pa je prepevala z njim.

Ob odprtju Mestnega odra sta pred koncertom Adija Smolarja zbrane nagovorila tudi vodja programskega odbora letošnjega Kamfesta Goran Završnik in župan Občine Kamnik Matej Slapar. Med drugim sta poudarila pomembnost festivala in gojenje kulture tudi v časih, ki od nas zahtevajo več pozornosti in upoštevanja preventivnih ukrepov.

Pester festivalski program

Med letošnjimi odri in nekaj manjšimi prizorišči zagotovo izstopa oder v novonastajajoči Kreativni četrti (KČ) Barutana, kjer se predstavljajo predvsem lokalni ustvarjalci. Program je raznolik. Tako boste lahko v nadaljevanju prisluhnili tudi Janiju Kovačiču in njegovim Pesmim iz karantene. Desetletnico Godalkanja, ki je prvič vzniknilo prav na Kamfestu, bo počastilo Godalkanje pod vodstvom Bojana Cvetrežnika, ki bo tokrat godlo na odru Barutane danes zvečer v obliki Fiddle Gang Jama.

Bojan se je tako rekoč tik pred zdajci domislil še zanimive promocije nastopov na Kamfestu. Prvi dan festivala smo ga namreč srečali na Šutni, v starem mestnem jedru Kamnika, kjer sta z Barjo Drnovšek predvsem v violinskem duu nastopala za mimoidoče in vabila na današnji večerni koncert in na sobotnega, ko bo na Mestnem odru ob 20. uri nastopila Terra POP. Lahko boste prisluhnili sveži predstavi obdelav klasik pop glasbe večinoma v angleščini. Na Kamfestu bo tako dvajset let po prvem srečanju tria Terrafolk na Lentu zasijala Terra POP z nastopajočimi: Klemen Bračko – POP capricci (solo violina), Barja Drnovšek in Bojan Cvetrežnik – POP (violinski duo), Danijel in An Černe – duo Terra Mistiki (kitara, flavta, violina, vokal).

Mestni oder bo gostil še druga velika imena slovenske glasbene pokrajine. Recimo edinstvenega Janeza Škofa; etno in folk glasba bo v mestu odzvanjala po zaslugi zasedbe Bakalina Velika, 13. avgusta na oder prihaja slovenska fusion skupina Moonlight Sky, se bo pa isti dan na Večernem odru predstavila nabrita domača zasedba Čao Portorož.

Včeraj ste v Kamniku lahko prisluhnili duetu z loških koncev Drajnarjuva vampa. Na dan odprtja je Kamfest razveseljeval obiskovalce tudi s KUL petkom in s Prijatelji Dixilanda. Mekinjski samostan gosti kino program, otroški oder najdete v Parku Evropa, ambientalne glasbene vibracije pa ponuja Oder Zaprice v lapidariju gradu Zaprice. Pa še bi lahko naštevali.

Dober obisk

V devetih dneh se bo tako na Kamfestu odvilo več kot petdeset žanrsko izjemno pestrih dogodkov za otroke in odrasle. Večina je brezplačnih, potekajo v skladu s priporočili in pravili, ki jih zahteva prisotnost covida-19. Če vas kakšen koncert resnično zanima, je smiselno, da na spletni strani kamfest.org pogledate objavljeni program festivala in se prepričate, da ni že razprodan. Novonastala situacija namreč dopušča le določeno število prisotnih na posameznih prizoriščih. V primeru, da je koncert razprodan, se sicer še vedno lahko odpravite na festival in poskusite srečo tako, da počakate do trenutka tik pred začetkom, saj morda kdo svoje vstopnice ne bo izkoristil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 61 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

6/14

petek

3/19

sobota

5/18

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Kranj, 30. oktober 2020

Mesečne meritve na društvu upokojencev odpadejo

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

PREDAVANJA / Gorenjska, 5. november 2020

Energijska vrednost voda

 

 
 

 

 
 
 

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 13:06, 30. oktober

Sem pogledal. Ljudi zaprli v stanovanja in postavili vojsko pred blok ali hišo. Ampak še vedno se niso rešili virusa. S karanteno ni mogoče ...

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 11:48, 30. oktober

Janez, si pogledal tudi, kako so premagali kovid in kako živijo danes?

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 11:37, 30. oktober

Vabljeni na kakšen video na YouTube o proizvodnji mask na Kitajskem. Bo marskido premislil preden jo bo dal na nos in usta.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 10:53, 30. oktober

Vse, razen Primoža, ki so bili proti nošenju mask, kazensko preganjat do INDIJE !!!

Župan predstavil proračun / 08:16, 30. oktober

"obnova ceste za Verigo in cestnega odseka SPAR-Filipič". Nekateri projekti se kar copy/paste pojavljajo v proračunih zadnjih 10 let. Obnova...

V intenzivni negi več kot sto bolnikov / 22:47, 29. oktober

"V UKC-ju Ljubljana so v letošnji sezoni hospitalizirali 450 bolnikov, pri katerih so ugotovili gripo, in 300 bolnikov z respiratornim sinci...

V intenzivni negi več kot sto bolnikov / 17:00, 29. oktober

Še enkrat preber.

hahahahahahaa