Kamfest in korona

Letošnje, z novim koronavirusom zaznamovano leto ni zagodlo le šolarjem, turizmu, podjetnikom in vrsti drugih segmentov našega življenja, ampak tudi kulturi in glasbenim festivalom, ki bi se v teh dneh morali vrstiti eden za drugim. Pa se ne.

Industrija glasbenih festivalov je po vsem svetu zaradi pandemije utrpela ogromno škodo. Odpovedanih je bilo več kot 750 festivalov, brez festivalske izkušnje je ostalo trinajst milijonov obiskovalcev, malha festivalske industrije pa je zaradi tega manjša za kar štirinajst milijard evrov, poroča slovensko zagonsko podjetje Viberate, ki se je na izbruh pandemije odzvalo s storitvijo Sick Festivals, seznamom odpovedanih in prestavljenih festivalov.

Slovenska scena je seveda mnogo manjša, a odpovedi dogodkov močno odmevajo tudi pri nas. Zato je bila toliko bolj razveseljiva odločitev organizatorjev tradicionalnega Festivala Kamfest, ki ga v Kamniku organizirajo zagnani člani Kulturnega društva Priden možic, da festival kljub številnim omejitvam – bo. Začel se je v petek in bo trajal vse do 15. avgusta. Seveda pa ni vse tako kot minula leta, saj se morajo organizatorji držati strogih navodil Nacionalnega instituta za javno zdravje. Obiskovalce tako opozarjajo, naj na dogodke ne hodijo bolni, naj si ob vstopu na prizorišče in ob odhodu razkužijo roke, naj vseskozi ohranjajo medsebojno razdaljo in naj uporabljajo zaščitne maske. Vstopnice za dogodke – čeprav so ti povečini brezplačni – si je zaradi omejenega števila obiskovalcev treba zagotoviti vnaprej. Prizorišča so ograjena, prostovoljci Kamfesta uporabljajo zaščitne maske in celo rokavice, razkužila je videti povsod.

A kaj, ko se festival dogaja na prostem, na širšem območju kamniškega mestnega središča, in organizatorji na vse vendarle nimajo vpliva. Številni obiskovalci glasbenikom želijo prisluhniti od daleč, kar pomeni, da je pod odrom resda omejeno število poslušalcev, razvrščenih na primerni razdalji, a le streljaj od ograje se mnogi družijo, veselijo in prepevajo brez kakršnih koli omejitev. Živahno je bilo ta konec tedna tudi ponoči, ko so se uradni dogodki že zaključili, predvsem mladi pa so druženje še malce podaljšali in ob tem pozabili na omejitve, s katerimi si organizatorji festival trudijo narediti varen za vse.

Res škoda bi bilo, če bi se njihov pogum, da festival vendarle izpeljejo in s tem razveselijo številne zabave željne pa tudi glasbenike in druge nastopajoče, katerih nastopi in zaslužki so to poletje prej izjema kot pravilo, ter ves trud, ki ga vlagajo v varnost, izjalovil in pripeljal do novega žarišča bolezni covid-19, zato spoštujmo njihovo delo in se tudi zabavajmo odgovorno.

Oddaj svoj komentar

Kranj 15°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/22

torek

15/22

sreda

13/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Milje, 22. september 2020

Tehnična delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih pripomočkov

 

 
 

 

 
 
 

Komenda slavi zgodovinsko zmago Tadeja Pogačarja / 22:03, 21. september

ti bi rabu še nagobčnik :)

Komenda slavi zgodovinsko zmago Tadeja Pogačarja / 20:36, 21. september

Ela, maske niso obvezne in so nepotrebne oz. škodljive. Kdor na prostem nosi masko je totalni debil !!

Komenda slavi zgodovinsko zmago Tadeja Pogačarja / 20:35, 21. september

Jelko, a si ti? :)

Komenda slavi zgodovinsko zmago Tadeja Pogačarja / 19:28, 21. september

kje so maske ??

Slovensko slavje na Elizejskih poljanah / 15:45, 21. september

Grenak priukus Tadejevi zmagi je, da je največ zaslužilo moštvo UAE, čeprav se je Tadej cel TOUR šlepal z ekipo Jumbe - Viste.

Slovensko slavje na Elizejskih poljanah / 07:59, 21. september

Par mesecev nazaj sem napisal, da bo Tadej med top 10 na Tour-u. Tudi jaz sem se zmotil. Kot vsi kolesarski strokovnjaki. Tadej je med top 5...

Na sodišče ne more, na morje pa lahko / 07:39, 21. september

Se učita od našh oblastnikov takh in drgačnh