Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec meni, da je za odločitev o odstopu še prezgodaj. / Foto: Gorazd Kavčič

Pozivi za odstop Pivčeve

Za kmetijsko ministrico in predsednico DeSUS Aleksandro Pivec je neprijeten teden. Obremenjujočih ugotovitev v zvezi s plačili njenih obiskov po Sloveniji naj ji namreč ne bi uspelo ovreči.

Ima Pivčeva v svoji stranki še podporo?

Aleksandra Pivec, ki stranko DeSUS vodi od januarja letos, se je v začetku tedna sestala s poslanci stranke, a jih ji, kot kaže, ni uspelo prepričati o tem, da dela transparentno, saj jo je poslanska skupina takoj po sestanku pozvala k takojšnjemu in nepreklicnemu odstopu. Če tega ne bo storila, predlagajo svetu stranke, da ji izreče nezaupnico. Poslanci so enotni in Pivčevi očitajo, da je DeSUS pod njenim vodstvom postal stranka afer. S pozivom, naj odstopi, se strinja tudi predsednik sveta stranke Tomaž Gantar, ki je že napovedal, da bo sejo sveta sklical najkasneje do 25. avgusta. Po njegovem mnenju bi bil odstop Pivčeve časten izhod »ob znanih obremenjujočih ugotovitvah, ki ji jih ni uspelo ovreči. Prav bi bilo, da Pivčeva osebnih interesov ne bi postavljala pred strankine in bi čim prej odstopila z mesta predsednice.«

K odstopu z mesta kmetijske ministrice sta jo že pozvali tudi opozicijski stranki LMŠ in Levica, premier Janez Janša pa je na Twiterju zapisal, da mora stranka sama odločati o svojem vodstvu in programu.

Aleksandra Pivec je na novinarski konferenci dejala, da je za odločitev o tem, ali bo pozivu poslancev k odstopu sledila ali ne, še prezgodaj in da je treba prej razmisliti o tem, kaj je najboljše za stranko.

Upokojenci želijo, da vlada dela dalje

Na burno dogajanje v DeSUS so se te dni odzvali tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS). »Na morebitne nepravilnosti predsednice stranke DeSUS dr. Aleksandre Pivec v ZDUS gledamo širše. Mnogi se strinjajo, da je DeSUS potreben koalicijski partner trenutne vlade, veliko pa je tudi takih, ki se s to vlogo ne strinjajo in bi najraje videli, da DeSUS odide iz vlade. Tako dejanje bi bilo zelo neodgovorno do slovenskih upokojencev, saj smo mnenja, da mora vlada nadaljevati začeto delo in da delo državnih organov in služb teče nemoteno. V naših vrstah je precej članov, ki so aktivno vpeti v delo stranke DeSUS in v obeh organizacijah zasedajo odgovorna mesta, skladno seveda s statutom ZDUS kot tudi stranke DeSUS, oboje pa v korist slovenskih upokojencev. Lahko rečem le, da nam je žal, da do takih reči prihaja v dneh, ko Vlada RS sprejema pomembne dokumente. Tudi take, ki se vitalno dotikajo prijaznejšega in boljšega življenja slovenskega upokojenca,« je v sporočilu za javnost med drugim zapisal predsednik ZDUS Janez Sušnik.

Dvesto tisoč evrov pomoči za Libanon

Vlada je ta teden sklenila, da bo Slovenija za nujno humanitarno pomoč Libanonu namenila 200 tisoč evrov, prek mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite pa bo v to državo za predvidoma dva tedna napotila tudi strokovnjaka za usklajevanje mednarodne pomoči.

Pomoč bo namenjena prebivalcem Bejruta, ki jih je prejšnji torek pretresla silovita eksplozija v pristanišču, ki je uničila ali poškodovala pol mesta in zahtevala več kot 150 življenj, okoli 6000 ljudi je ranjenih.

Slovenija podpira vstop Hrvaške v schengen

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler je po nedavnem sestanku s hrvaško kolegico Terezijo Gras v Ilirski Bistrici poudaril, da Slovenija podpira vstop Hrvaške v schengensko območje, ker bo tako lažje že na zunanji meji Evropske unije preprečevati ilegalne migracije. »Načeloma podpiramo vstop Hrvaške v schengensko območje, pri čemer želimo, da Hrvaška sprejme vse predpise, ki so potrebni, in pričakujemo, da bo glede na pripravo nemškega kompromisa to vprašanje v kratkem odprto in tudi rešeno. Predvsem pa pričakujemo od Hrvaške, da bo pozvala vse, ki so imeli pripombe na njihov vstop, da podajo dodatne pripombe in to čim prej rešimo,« je dejal Kangler.

V Sloveniji še naprej beležimo povečanje števila nedovoljenih prehodov ter vse večji pritisk nezakonitih priseljencev na Evropsko unijo.

Noč, polna utrinkov

V teh avgustovskih dneh lahko na jasnem nočnem nebu opazujemo številne zvezdne utrinke, še posebej veliko pa jih je bilo v noči s srede na četrtek, ko smo bili priča t. i. meteorskemu roju Perzeidov, ki izhajajo iz ozvezdja Perzej. Zemlja vsako leto približno ob enakem času – okoli 12. avgusta – prečka tirnico kometa Swift-Tuttle, kjer so ostali prašnati delci. Utrinki so bili najbolj vidni po polnoči in na predelih brez umetne razsvetljave, a jo je ljubiteljem opazovanja nočnega neba letos precej zagodlo oblačno vreme.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

zmerno oblačno
vlažnost: 60 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

12/22

četrtek

15/21

petek

8/13

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 24. september 2020

Kraška trgatev

IZLETI / Kranj, 24. september 2020

Krajinski park Zgornja Idrijca

OBVESTILA / Cerklje, 24. september 2020

Pohod na Ratitovec prestavljen

PRIREDITVE / Tržič, 24. september 2020

Ura pravljic

IZLETI / Naklo, 24. september 2020

S kolesom do Medvod

DELAVNICE / Škofja Loka, 26. september 2020

Rokodelska doživetja

IZLETI / Kranj, 26. september 2020

V osrčje Kamniško-Savinjskih Alp

IZLETI / Šenčur, 26. september 2020

Juliana trail Kranjska Gora–Mojstrana

 

 
 

 

 
 
 

Politzgodovina / 16:16, 24. september

Jože, a to ste še francosko revolucijo šteli zraven? :)))))) Tok ste bedni, da ste že smešni...

Včeraj 122 okužb z novim koronavirusom, dva bolnika s covidom-19 sta umrla / 15:22, 24. september

Vladni govornik Jelko Kacin : Vsekakor želimo zagotoviti pravno podlago, da bi se omejila zasebna druženja." To je širjenje pooblastil nadzo...

Politzgodovina / 08:55, 24. september

Gospod Stane, na revolucijo ste pa pozabili, čeprav je zahtevala več žrtev kot vojna. Leta 2016 so Šenčurjani izborili pomembno zmago, da Sl...

Drugi val nas je prehitel / 12:54, 23. september

Za še en uspešen klon, zdej res ne vem več kdo je kdo.. :)

Drugi val nas je prehitel / 12:52, 23. september

Tako je, bravo vojči&ela !

Drugi val nas je prehitel / 11:41, 23. september

Ela, hvala za vzpodbudo.
Prvič, da na argument Primož ne flanca.

Drugi val nas je prehitel / 09:33, 23. september

Bravo Ela !!