Predsednik Pahor je Ireni Lačen Benedičič, vršilki dolžnosti direktorice Gornjesavskega muzeja, v okvir katerega sodi tudi Slovenski planinski muzej, izročil pisno zahvalo predsednika republike. / Foto: Gorazd Kavčič

Slovesno ob obletnici muzeja

Slovenski planinski muzej v Mojstrani letos praznuje desetletnico delovanja. Ob jubileju tudi pisna zahvala predsednika republike za opravljeno delo.

Predsednik Borut Pahor je spomnil na vrednote, ki so značilne za Slovence: vztrajnost, odprtost duha in želja po osvajanju novega. Prav te vrednote pa, tako predsednik, s planinstvom, gorništvom in alpinizmom Slovenci še krepimo in negujemo.

Mojstrana – V sklopu praznovanja desetletnice delovanja so v Slovenskem planinskem muzeju v ponedeljek pripravili slovesnost, ki se je je udeležil predsednik države Borut Pahor. Vodstvu in ekipi muzeja je izročil pisno zahvalo predsednika republike za opravljeno delo z željo, da bi enako skrbno to pomembno poslanstvo opravljali še naprej.

»Ljubezen Slovencev do gora je iskrena in stvar narodne tradicije in identitete,« je v nagovoru ob desetletnici Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani poudaril predsednik Borut Pahor. Spomnil je na vrednote, ki so značilne za Slovence: vztrajnost, odprtost duha in želja po osvajanju novega. Prav te vrednote pa, tako predsednik Pahor, s planinstvom, gorništvom in alpinizmom Slovenci še krepimo in negujemo. Poudaril je, da je muzeju v kratkem času uspelo najti svoje mesto v slovenski muzealni krajini pa tudi v skrbi za ohranjanje kulturne dediščine, tradicije alpinizma in gorništva na Slovenskem in za vzgojo o varovanju narave. »Čeprav je bil muzej ustanovljen nekoliko pozno glede na negovanja drugih tradicij v našem narodu, pa je razvil dejavnosti, ki toliko bolj segajo v prihodnost, ne zgolj v slavno preteklost,« je še poudaril predsednik Pahor.

»Stoletna želja po ustanovitvi planinskega muzeja se nam je izpolnila prav z odprtjem Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Takrat smo partnerji projekta opredelili vizijo in postavili cilje, ki smo jih v muzeju v teh desetih letih zagotovo presegli,« je v pozdravnem nagovoru med drugim dejala Irena Lačen Benedičič.

Župan Janez Hrovat verjame, da bodo skupaj s politiko, Planinsko zvezo Slovenije in drugimi organizacijami znali muzej nadgraditi. »Za to so potrebne volja, energija in vizija,« je poudaril Hrovat, ki je prepričan, da bo muzej tako uspešen še nadaljnjih ne le deset, ampak sto in več let. »Zahvaljujem se vsem idealistom, ki so udejanjili svoje sanje o Slovenskem planinskem muzeju. K sreči je tudi tedanja oblast in politika s planinsko javnostjo prepoznala pomen in dala podporo izgradnji tega čudovitega objekta, ki je lahko v ponos vsem Slovencem,« je dejal župan in poudaril, da upa, da bo v prihodnje po vzoru poslovno uspešnih tovrstnih projektov doma in v tujini tudi muzej v Mojstrani »stopil na svoje noge in se osamosvojil«.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°


vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/15

torek

6/18

sreda

7/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Jesenice, 20. oktober 2020

Prireditve v jeseniški knjižnici odpovedane

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Le še korak od razglasitve epidemije? / 04:03, 20. oktober

"Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma"----------------Doma je najlepše. Zato smo se boril.Ti mešaš NIJZ in demokracijo. Še veliko...

Nova radovljiška knjižnica ima že novo streho / 22:49, 19. oktober

Izvajalec je pustil na strehi še kar nekaj svoje opreme. Za vsak slučaj. Koncept stavbe je prezahteven za SLO gradbenike. Arhitekt si je zam...

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 15:12, 19. oktober

Diktatura in splošna beda, v katero nas pod pretvezo epidemije pelje trenutna ablast po nareku Bruslja !!
Bo šlo?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 14:49, 19. oktober

Objasni, kaj imata „omejitev gibanja ljudi“ in „živilske karte in partijske uniforme“ skupnega?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 13:42, 19. oktober

Alo Hojs, kdaj dobimo živilske karte in partijske uniforme?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:42, 19. oktober

Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma in razmišljal o demokraciji...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:40, 19. oktober

A kej veš kje je dr. Krek? Je že imel poslovilno?