Člani romarskega društva ŠmaR Žiri so se letos odpravili na romanje v Belo krajino. / Foto: arhiv društva

Peš v Belo krajino

V romarskem društvu ŠmaR Žiri so se tudi letos odpravili na večdnevno romanje, tokrat do romarskega središča Tri fare pri Metliki v Beli krajini.

Žiri – Člani romarskega društva ŠmaR Žiri so se na pot odpravili prvo soboto v avgustu, romanje je trajalo šest dni. Letos so bile njihov cilj Tri fare v naselju Rosalnice pri Metliki. »Romarski kompleks se odlikuje po treh gotskih cerkvah, stisnjenih znotraj pokopališkega obzidja,« je pojasnila organizatorka letošnjega romanja Nuša Svoljšak.

Prvi dan so se najprej ustavili v Smrečju, kjer so si ogledali cerkev Marijinega vnebovzetja, prehodili so tudi del romarske poti, ki vodi od Podlipe do Smrečja in nazaj. Ta dan so si vzeli čas še za ogled cerkve v Podlipi in cerkve Sv. Trojice v Vnanjih Goricah, noč pa so prespali v Ašičevem domu. Prvi dan hoje je bilo po besedah Nuše Svoljšak vroče in soparno, v dnevih, ki so sledili, pa so jih na poti spremljali megla, oblaki in dež. »Pot čez Ljubljansko barje sprva ne vzbudi posebnega zanimanja. Močvirske ravnice, travniki, njive, jarki in pesem ptic pa so se vsaj mene dotaknili,« je priznala Nuša Svoljšak, ki so jo zmotili le nadležni komarji. Drugo noč so prespali na Kureščku, kjer se na vrhu nahaja romarska cerkev sv. Marije. »To je edina cerkev na Slovenskem, ki je posvečena kraljici miru,« je pojasnila Nuša Svoljšak. Na svoji poti so si ogledali še cerkev v Velikih Laščah, navdušeni so bili tudi nad cerkvijo sv. Urha v Maršičih. »V njej je zanimivo prikazana Marija, ki ne sedi na prestolu, ampak na gričku, ki je poln rož.« Tretjo noč so prespali v majhni idilični vasici Rigelj pri Ortneku, naslednji dan pa pot nadaljevali skozi Ribnico do Kočevja, kjer so se udeležili svete maše, od tamkajšnjega župnika pa so veliko izvedeli tudi o cerkvi in fari. Skozi kočevske gozdove, v katerih se je hitro mogoče izgubiti, so po besedah Nuše Svoljšak izbrali pot skozi Rajhenav, da so videli petsto let staro kraljico Roga – Črmošnjiško jelko, prelepo jaso Resa in Ribnik. »Vsak dan smo molili; zahvalili smo se dobrotnikom na poti, molili smo za zdravo pamet in primerno vreme.« Zadnji dan so romanje nadaljevali do Semiča, ogledali so si še cerkev na Vinjem Vrhu in izvir reke Krupe. Skupaj so po besedah Nuše Svoljšak prehodili okrog 160 kilometrov, pot je bila večkrat mokra in blatna. Na cilju so si ogledali vse tri gotske cerkve in se udeležili svete maše, ki jo je vodil župnik Andrej Jemec s pomočjo kaplana Anžeta Cunka.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

4/5

torek

0/11

sreda

-1/12

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 13. april 2021

Mreža za starejše

RAZSTAVE / Škofja Loka, 13. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

OBVESTILA / Tržič, 14. april 2021

Mreža za starejše

DELAVNICE / Tržič, 14. april 2021

Zgodovinski pregled obuvanja na Gorenjskem

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Muke z vodo / 21:49, 11. april

Upam, da je ta novica zapoznela prvoaprilska šala.

Muke z vodo / 17:14, 11. april

Karavanke pa polne vode ja..presežena dovoljena vrednost sulfatov? Verjetno res, a ko bo gradnja zaključena bi se to dalo nekako urediti.. V...

Še letos novi trgovski center / 15:36, 11. april

Najbolj smešne so zahteve občine po zelenih površinah in zeleni strehi; sosednje stavbe so dolgočasne industrijske hale in parkirišča, kjer ...

Še letos novi trgovski center / 10:54, 11. april

Bolje bi bilo, če bi zgradili kako novo tovarno, ki bi prinašala dodano vrednost. Trgovin je že zdaj preveč.

Še letos novi trgovski center / 10:22, 11. april

To rabmo ja, vsaka vas svoj trgovski center..

Kudić meni, da je bil oškodovan / 10:21, 11. april

Jao, mutibarić ...

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !