Prvo lopato sta v cement zasadila in postavila prvi robnik župan Občine Jesenice Blaž Račič in kot predstavnik izvajalca direktor podjetja Mapri proasfalt Marko Božič. Po besedah župana Račiča je začetek del eden najpomembnejših dogodkov v občini letos in nasploh v tem županskem mandatu. / Foto: Gorazd Kavčič

Oživljajo gospodarsko srce Jesenic

Jeseniški župan Blaž Račič in direktor podjetja Mapri proasfalt Marko Božič sta zasadila prvo lopato in postavila prvi robnik ter tako simbolno označila začetek druge faze izgradnje komunalne infrastrukture v Poslovni coni Jesenice.

Tik pred svečanim začetkom del je eno od podjetij, ki že delujejo v poslovni coni, Nire Steel, župana Račiča v pismu opozorilo na težave, ki jih imajo podjetja na tem območju. Kot so zapisali, je območje pozabljeno že 25 let, težav je veliko, ena od njih je neurejena kanalizacija, saj da za okrog 400 zaposlenih izteka kar v Savo.

Jesenice – Na Jesenicah so se v četrtek uradno začela dela v Poslovni coni Jesenice. Gre za območje nekdanjih železarskih obratov, ki so bila po propadu železarne prepuščena propadanju. Leta 2006 so del območja že uredili v sklopu prve faze urejanja, zdaj sledi druga faza. V njej bo Občina Jesenice prometno in komunalno opremila doslej še neurejeno degradirano indus­trijsko območje na južnem robu poslovne cone.

Dela naj bi zaključili do konca letošnjega leta.

Zgradili bodo osemsto metrov nove povezovalne ceste med trgovsko-upravnim središčem pri Občini Jesenice in objektom Hidria, uredili meteorno in fekalno kanalizacijo, postavili cestno razsvetljavo ter uredili kolesarske površine in površine za pešce. Pogodbena vrednost projekta znaša 661 tisoč evrov, Občini Jesenice pa je uspelo pridobiti več kot pol milijona evrov sofinanciranja iz sredstev Kohezijskega sklada.

Prvo lopato sta v cement zasadila in postavila prvi robnik župan Občine Jesenice Blaž Račič in kot predstavnik izvajalca direktor podjetja Mapri proasfalt Marko Božič. Po besedah župana Račiča je začetek del eden najpomembnejših dogodkov v občini letos in nasploh v tem županskem mandatu.

»Urejena komunalna oprema v poslovni coni bo podlaga za celovit razvoj tega območja, za zagon novih poslovnih dejavnosti ali razširitev obstoječih, za nova delovna mesta, za nove dejavnosti v mestu in, ne nazadnje, tudi za lepši videz tega dela mesta. Govorimo torej o gospodarskem napredku, ki je osnova razvoja tudi za vsa druga področja,« je povedal.

Začetka del so se udeležili tudi predstavniki nekaterih podjetij, ki v Poslovni coni Jesenice že opravljajo dejavnost ali pa jo načrtujejo. Eno od takih podjetij je podjetje Trias s Hrušice, ki se ukvarja z logistiko cestnega transporta. Direktor podjetja Jaka Šporar je dejal, da so v coni kupili dodatno zemljišče, na katerem bodo zgradili samopostrežno avtopralnico na žetone, kakršne v tem delu Gorenjske še ni. Občani bodo lahko storitev uporabljali 24 ur na dan. »Povezovalna cesta za nas kot podjetje in prav tako za celotno industrijsko cono bo velikega pomena za nadaljnji razvoj,« je dejal.

V prihodnje Občina Jesenice načrtuje tudi nadaljevanje urejanja Poslovne cone Jesenice. V tretji fazi bodo uredili infrastrukturo znotraj območja poslovne cone, imenovano Stari obrati, kjer zdaj že delujejo različna podjetja. V četrti fazi pa Občina Jesenice načrtuje gradnjo nove povezovalne ceste od Slovenskega Javornika do tega območja, s čimer bodo razbremenili glavno cesto skozi Jesenice, to območje pa bo postalo novo gospodarsko srce mesta in občine, je dejal župan Račič. Bosta pa tretja in četrta faza odvisni od razpoložljivih sredstev, zato natančnega začetka del župan še ni mogel napovedati. Potreb v občini je namreč še veliko, med drugim gradnja nove knjižnice, posodabljanje stavb šol in vrtcev, ureditev bazena ... Dokumentacija za tretjo in četrto fazo bo pripravljena, računajo pa tudi na razpise za sofinanciranje, je še dejal Račič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/16

četrtek

6/17

petek

4/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Jubilejni Teden slovenske drame odpovedan / 06:52, 29. oktober

Hvala bogu in virusu!

Radovljiški gasilci z novim vozilom takoj na intervencijo / 06:51, 29. oktober

A se zajebavajo?
Požar na štedilniku gasili s 320000€ vrednim vozilom -
to bi šel lahko eden na kolesu s kanglo vode.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 13:08, 28. oktober

Zdravstvo in organizacija. Ne bo šlo. Ego napumpan na max.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 11:14, 28. oktober

Na odvzemu brisa pred bolnico Golnik pa gužva, da je noro, en po drugem z zdravstvenimi delavci vred ! Dvomim da dr. Rozman tega ne ve ali n...

Za vsako zmago je potreben skupni cilj / 11:08, 28. oktober

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 bo sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav...

Gospodarstvo za šesti paket / 07:53, 28. oktober

Ne razumem levičarje, ki so proti ukrepom vlade. Saj vlada izvaja čisti socijalizem. Plačuje nedelo. Mogoče so užaljeni, ker drugi to izvaja?

Cena gradnje in obnove: Se bolj splača obnova ali novogradnja? / 07:50, 28. oktober

Novo stanovanje za 4-člansko družino je od 250 do 300k€. Nova enodružinska hiša od 350 do 400k€. To so številke za Gorenjsko. Stara hiša je tudi po obnovi še vedno stara hiša.