Markacisti so kljub zahtevnemu terenu naj planinsko pot 2020 že obnovili. / Foto: arhiv Zavarovalnice Triglav

Varnejša naj planinska pot

Markacisti so obnovili eno najlepših, a tudi najzahtevnejših visokogorskih planinskih poti v Sloveniji, Bambergovo pot na Triglav z Luknje čez Plemenice. Pot je tudi zmagala na izboru Naj planinska pot 2020, s katerim organizatorji akcije Očistimo naše gore podpirajo delo markacistov za varnejše poti.

Približno 2,7 kilometra naj planinske poti 2020 je obnovilo sedem markacistov tehnične ekipe PZS in trije markacisti PD Ptuj. Za obnovo so potrebovali eno tono materiala in opreme, od tega štiristo kilogramov jeklenih varoval. Pri prenovi so zamenjali in prenapeli 290 metrov jeklenic, zvrtali 62 lukenj in namestili 44 različnih vrst klinov. Odstranili so dva kvadratna metra skal, ki so pot ovirale zaradi podora naravne police.

Mojstrana – Pot čez Plemenice je zadnjo temeljito obnovo doživela pred 25 leti. Zato je ekipa markacistov, ki je poskrbela za obnavljanje, opravila zahtevno delo. Na več kot treh četrtinah poti so zamenjali ali prenapeli jeklenice, porezali rušje ob poti, očistili traso zapadlega kamenja, odstranili skale, ki so zapirale pot zaradi podora naravne police, in na novo namestili 44 različnih vrst klinov. Kot je povedal Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) in vodja tehnične ekipe markacistov, ki so pot obnavljali, je obnovo spremljalo nestabilno vreme: »Pot čez Plamenice je varovana le na najtežjih delih. Tudi nezavarovani deli so ponekod tako zahtevni, da smo za markaciste, ki so prenašali težke tovore, pot začasno zavarovali s plezalnimi vrvmi. Vzpenjanje in še posebno spuščanje po takšnem svetu zahteva poleg fizičnih sposobnosti tudi veliko mero pozornosti. Letos nam je zagodlo tudi vreme. Vstajali smo ob peti uri in delali do trenutka, ko smo zaradi bližajočih se neviht ocenili, da bi bilo nadaljevati delo prenevarno.«

Kljub muhastemu vremenu je tehnična ekipa sedmih markacistov PZS pot obnovila še pred vrhuncem sezone v visokogorju. Pri tem jim je pomagala helikopterska enota Slovenske vojske, ki je na delovišče pripeljala tono materiala in opreme. Trije markacisti Planinskega društva Ptuj, ki sicer skrbi za pot čez Plemenice, pa so poskrbeli za označevanje poti z markacijami.

Zmagovalka izbora za promocijo markacistov

Bambergova pot na Triglav z Luknje čez Plemenice si je sredstva Zavarovalnice Triglav za obnovo prislužila z zmago v letošnjem izboru Naj planinska pot, ki so ga organizatorji akcije Očistimo naše gore v sodelovanju s PZS izpeljali že tretje leto zapored. Ker so oskrbniki poti uspešno kandidirali tudi na razpisu Občine Kranjska Gora, so prejeli sredstva še za obnovo dela poti.

»V Zavarovalnici Triglav želimo z glasovanjem za naj planinsko pot širši krog planincev spodbuditi k spoštovanju urejenih in varnih planinskih poti. Pokazali so se tudi rezultati triletnega prizadevanja za pomladitev vrst markacistov, h kateremu smo pristopili skupaj s PZS. Tako smo sofinancirali izobraževanje bodočih markacistov, financirali obnove poti in z zgodbami dela markacistov želeli osvetliti zanimive plati tega življenja. V času našega sodelovanja se je za delo markacista na novo odločilo kar 154 oseb, povprečna starost markacistov pa se je znižala za tri leta,« je povedala Ana Cergolj Kebler, vodja akcije Očistimo naše gore. Predstavniki PZS ob tem sporočajo, da se markacistom lahko pridružijo vsi člani njihove zveze, ki so starejši od 16 let. Pri tem morajo opraviti usposabljanje, ki zajema tako teoretični kot praktični del.

Še nekaj poudarkov iz akcije Očistimo naše gore

Letos je akcija Očistimo naše gore posebno pozornost posvetila tudi požarni varnosti. Zavarovalnica Triglav je v sodelovanju s PZS z 52 protipožarnimi ampulami opremila 152 planinskih koč. Organizatorji akcije so v sodelovanju z Gorsko reševalno službo Slovenije posneli pet video vsebin za večjo varnost planincev (med drugim, kako plezati po feratah).

V enajstih letih je akcija pridobila skoraj 36 tisoč ambasadorjev, ki na družbenih omrežjih soustvarjajo skupnost ljubiteljev čistih planin. Od začetka vseslovenske akcije Očistimo naše gore so planinci po oceni pobudnikov v akciji skupaj iz narave odstranili kar trideset ton smeti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/15

torek

6/18

sreda

7/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Jesenice, 20. oktober 2020

Prireditve v jeseniški knjižnici odpovedane

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Nova radovljiška knjižnica ima že novo streho / 22:49, 19. oktober

Izvajalec je pustil na strehi še kar nekaj svoje opreme. Za vsak slučaj. Koncept stavbe je prezahteven za SLO gradbenike. Arhitekt si je zam...

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 15:12, 19. oktober

Diktatura in splošna beda, v katero nas pod pretvezo epidemije pelje trenutna ablast po nareku Bruslja !!
Bo šlo?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 14:49, 19. oktober

Objasni, kaj imata „omejitev gibanja ljudi“ in „živilske karte in partijske uniforme“ skupnega?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 13:42, 19. oktober

Alo Hojs, kdaj dobimo živilske karte in partijske uniforme?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:42, 19. oktober

Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma in razmišljal o demokraciji...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:40, 19. oktober

A kej veš kje je dr. Krek? Je že imel poslovilno?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 12:01, 19. oktober

Še to:
ti misliš, da je demokracija samo takrat, ko so vaši gor.
POJMA NIMAŠ.