Cilj je, da bi obiskovalci v dolino Vrata dostopali samo peš, s kolesom ali pa javnim prevozom, ki je bil organiziran ob Aktivnem zelenem vikendu – tudi z e-avtomobilom Slovenskega planinskega muzeja. Na sliki je skupina udeležencev Aktivnega zelenega vikenda.

Peš po Poti Triglavske Bistrice

Po dosedanjih promocijskih dnevih umirjanja prometa v dolini Vrata z zaporo državne ceste in uvajanjem javnih prevozov so letošnji partnerji v projektu ponudili doživetje doline na malce drugačen način, ki pa – s poudarkom – ostaja prijazno do narave, zanimivo in poučno.

Mojstrana – Z vstopnino v Slovenski planinski muzej so si obiskovalci v času minulega Aktivnega zelenega vikenda zagotovili brezplačno celodnevno vodenje vodnikov in še mnogo drugih aktivnosti. Partnerji v projektu so Javni zavod TNP, Slovenski planinski muzej, Občina Kranjska Gora, TD Dovje - Mojstrana in Kofler Sport.

Od zbirnega mesta pred Slovenskim planinskim muzejem so se v nedeljo z organiziranim javnim prevozom in vodniki peljali do slapa Peričnik, šli po obnovljeni poti tudi do zgornjega slapu, od tam pa nadaljevali pohod do konca doline Vrata. V Aljaževem domu je bil postanek za okrepčilo in animacijo za otroke. Z organiziranim prevozom so se popoldne vrnili v Mojstrano in si ogledali še muzej.

Enajstletna Lucija Vita Nose iz Ljubljane je povedala, da so na družinskih počitnicah v Kranjski Gori, ker pa so videli objavo za Aktivni zeleni vikend, so se odločili, da se ga udeležijo. »Prvič sem bila na tej pešpoti. Najbolj mi je bil všeč slap Peričnik in varovani vzpon pri Aljaževem domu,« je povedala. Barbara Pogačnik iz Ljubljane je dejala, da je treba otroke kdaj odmakniti od »Instagram sličic« in jim pokazati, da je gibanje in učenje varne hoje v naravi ter sobivanje z njo ravno tako »frajersko«. Poudarila je, da promet tako lepi dolini škodi in da so vse niti v rokah odločevalcev, da se kot alternativa uvede javni prevoz. Med udeleženci je bila tudi domačinka Jana Bergant. Kot je povedala, kam visoko več ne zmore, takšen pohod ob Triglavski Bistrici bolj po ravnem pa ji dobro dene. Projekt umirjanja prometa podpira. Iz Kovorja sta zakonca Angelca in Milan Zupan. »V Vratih sva že bila, a vedno z avtom, ker sva šla na Triglav. Želela sva prehoditi to pot in lahko poveva, da čudovitih Galerij (obsežnih previsov) s ceste ne vidiš.« Zupanova sta bila navdušena nad obnovljeno potjo do slapa Peričnik, pri zgornjem slapu prej še nista bila. »Enkratno je bilo tudi vodenje, veliko sva izvedela,« sta sklenila in se pridružila tistim, ki se trudijo za omejitev prometa.

Kranjskogorski podžupan Bogdan Janša, ki si s partnerji v projektu prizadeva, da bi promet v dolino omejili, je povedal: »Ne glede na to, da je bila vremenska situacija nepredvidljiva, smo z obiskom akcije zadovoljni in jo bomo ponovili 12. in 13. septembra. Cilj pa ostaja: da ta gordijski vozel umirjanja prometa v dolino Vrata spravimo na skupni imenovalec, z omejitvijo števila vozil, dodatnimi parkirišči v Mojstrani ter dostopom v dolino z javnim prevozom. Cesta je državna, zato bo občinski svet predvidoma na naslednji seji na Vlado RS naslovil pobudo za njeno prekategorizacijo. Potekajo dogovori med državo in občino, da se cesta pred predajo v celoti asfaltira. Končni, trajnostni cilj projekta s poudarkom na ohranitvi narave pa je, da se v dolino dostopa samo peš, s kolesom ali javnim prevozom; izjema bodo ostali lastniki parcel in objektov, gorska reševalna služba, oskrbovanje planinskih koč.«

Z letošnjo akcijo zaključujejo triletni cikel ozaveščanja obiskovalcev z različnimi primeri umirjanja prometa. Novi koronavirus je upravne postopke upočasnil, še zmeraj pa po Janševih besedah ostaja cilj, da najkasneje do leta 2022 vzpostavijo nov režim.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

delno oblačno
vlažnost: 59 %
veter: Z, hitrost: 0 km/h

6/14

petek

3/19

sobota

5/18

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Kranj, 30. oktober 2020

Mesečne meritve na društvu upokojencev odpadejo

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

PREDAVANJA / Gorenjska, 5. november 2020

Energijska vrednost voda

 

 
 

 

 
 
 

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 13:06, 30. oktober

Sem pogledal. Ljudi zaprli v stanovanja in postavili vojsko pred blok ali hišo. Ampak še vedno se niso rešili virusa. S karanteno ni mogoče ...

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 11:48, 30. oktober

Janez, si pogledal tudi, kako so premagali kovid in kako živijo danes?

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 11:37, 30. oktober

Vabljeni na kakšen video na YouTube o proizvodnji mask na Kitajskem. Bo marskido premislil preden jo bo dal na nos in usta.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 10:53, 30. oktober

Vse, razen Primoža, ki so bili proti nošenju mask, kazensko preganjat do INDIJE !!!

Župan predstavil proračun / 08:16, 30. oktober

"obnova ceste za Verigo in cestnega odseka SPAR-Filipič". Nekateri projekti se kar copy/paste pojavljajo v proračunih zadnjih 10 let. Obnova...

V intenzivni negi več kot sto bolnikov / 22:47, 29. oktober

"V UKC-ju Ljubljana so v letošnji sezoni hospitalizirali 450 bolnikov, pri katerih so ugotovili gripo, in 300 bolnikov z respiratornim sinci...

V intenzivni negi več kot sto bolnikov / 17:00, 29. oktober

Še enkrat preber.

hahahahahahaa