Nika Križnar (levo) pozitivno gleda proti zimi – kako ne, ko pa je v Frenštatu deklasirala konkurenco. Pretekli teden smo jo obiskali na treningu v telovadnici pod skakalnico v Kranju. Na edini tekmi letošnje poletne velike nagrade je bila na stopničkah tudi Ema Klinec (desno), ki je osvojila tretje mesto. / Foto: Tina Dokl

Najboljša skakalka poletja

Smučarska skakalka Nika Križnar, letošnja zmagovalka seštevka poletne velike nagrade, si želi do zime še izboljšati pripravljenost in premagati tudi tiste, ki jih na edini letošnji poletni tekmi ni bilo.

Skakalci so konec tedna nastopili na edinih dveh tekmah letošnje poletne velike nagrade, ki sta bili v Wisli na Poljskem. Največ so pokazali domači skakalci z dvema trojnima zmagama. Obakrat je bil najboljši David Kubacki. Na prvi tekmi je bil najvišje uvrščeni Slovenec Rok Justin na enajstem mestu, na drugi pa Timi Zajc na četrtem.

Kranj – Za smučarskimi skakalci in skakalkami so edine letošnje tekme poletne velike nagrade. Dekleta so sredi avgusta tekmovala na eni tekmi v Frenštatu na Češkem, fantje pa pretekli konec tedna na dveh v Wisli na Poljskem. Še posebno so se izkazala dekleta. V sicer okrnjeni konkurenci je bila najboljša Nika Križnar, ki je najbližjo tekmico premagala za dobrih trideset točk in ponovila lansko zmago. To je bila njena druga zmaga na tekmah poletne velike nagrade. Ema Klinec je bila tretja. Pretekli teden smo dekleta obiskali na treningu v Kranju, ki so ga opravljale pod budnim očesom trenerja Zorana Zupančiča. Pogovarjali smo se z zmagovalko letošnje poletne velike nagrade, dvajsetletno Niko Križnar, članico SSK Žiri, ki prihaja iz Delnic v Poljanski dolini, sedaj pa s fantom živi v Kranju.

Vaša zmaga v Frenštatu je bila zelo prepričljiva. So to kazale že primerjave na treningih skozi poletje?

Nisem pričakovala, da bom ponovila zmago iz lanske sezone. Na treningu sem osredotočena na potrebne izboljšave in enostavno gre vse na bolje. Ne bi pa rekla, da sem toliko boljša od drugih v naši reprezentanci. So tudi dobre in se mi približujejo. Kot celotna ekipa skačemo dobro, treba pa bo še kar nekaj dodati za tekme pozimi, da bomo premagale tudi tiste, ki so na tej tekmi manjkale, in pokazale, da smo najboljše.

Primerjava z lansko poletno sezono?

Kar se tiče tekmovanj, mi je bilo neverjetno v rokah držati pokal za zmago v skupnem seštevku poletne velike nagrade in prvič imeti rumeno majico. Tega sem zelo vesela. Upam, da ni bilo zadnjič. Pripravljenost pa bi težko primerjala. Morda je največja razlika, da grem z mize bolj direktno, prenesem več hitrosti. Primerjave so težke, sploh ker so se zgodile nekatere spremembe v opremi, predvsem pri dresih in zagozdah. Na treningu se primerjaš z drugimi tekmovalkami, s katerimi skupaj treniraš. Upaš, da na kakšnega pridejo tudi tuje skakalke. Letos teh priložnosti zaradi covida-19 ni bilo. Zaupati je bilo treba svojim občutkom. Pred odhodom v Frenštat sem vedela, da dobro skačem in da nimam česa izgubiti. Kako skačejo druge, pa vidiš na uradnem treningu, in potem veš, koliko je še treba dodati za tekmo. Konkurenca v Frenštatu je bila sicer okrnjena, vseeno pa sem se lahko primerjala s tisto, ki je bila lani odlična, to je Avstrijka Marita Kramer. Celo zimo je bila tam kot jaz in videla sem, da sem boljša kot lani.

Kje ste trenirali čez poletje?

Večinoma v Sloveniji: v Planici in v Kranju, nekaj treningov pa smo naredili tudi v Beljaku v Avstriji. Že na skrajšanih smučeh sem naredila okrog dvesto skokov. Koliko jih je že vse skupaj, ne štejem. Veliko jih naredim že na enem treningu, običajno enega več kot druge. Imam tak ritem, da ko pridem na vrh skakalnice, želim čim prej skočiti, da imam še v glavi izboljšave, ki mi jih pove trener.

Ste imeli kaj dopusta?

Imeli smo dober teden dni dopusta. Izkoristila sem štiri dni. Bila se v termah. Po štirih dneh pa sem se vrnila v športno aktivnost in trenirala sama. Hodila sem v hribe in bila aktivna v naravi.

Kaj vas še čaka do zime?

Kar nekaj treningov. Glede na to, da je v poletni sezoni odpadlo veliko tekmovanj, imamo še kar nekaj časa za izboljšave. So še malenkosti, ki bi jih morala izboljšati, najbolj sam naskok na mizi, da bi prišla z boki višje, da bi bile daljave daljše, da bi hitreje preletela do drugega dela in v njem bolj uživala, se bolj prepustila vetru in ne bi šla tako agresivno na smuči. Kot že rečeno, časa je ogromno in treba ga je izkoristiti pozitivno, prav tako kot potem prvo tekmo v zimski sezoni, da že takoj pokažemo, kaj znamo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/16

četrtek

6/17

petek

4/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Jubilejni Teden slovenske drame odpovedan / 06:52, 29. oktober

Hvala bogu in virusu!

Radovljiški gasilci z novim vozilom takoj na intervencijo / 06:51, 29. oktober

A se zajebavajo?
Požar na štedilniku gasili s 320000€ vrednim vozilom -
to bi šel lahko eden na kolesu s kanglo vode.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 13:08, 28. oktober

Zdravstvo in organizacija. Ne bo šlo. Ego napumpan na max.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 11:14, 28. oktober

Na odvzemu brisa pred bolnico Golnik pa gužva, da je noro, en po drugem z zdravstvenimi delavci vred ! Dvomim da dr. Rozman tega ne ve ali n...

Za vsako zmago je potreben skupni cilj / 11:08, 28. oktober

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 bo sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav...

Gospodarstvo za šesti paket / 07:53, 28. oktober

Ne razumem levičarje, ki so proti ukrepom vlade. Saj vlada izvaja čisti socijalizem. Plačuje nedelo. Mogoče so užaljeni, ker drugi to izvaja?

Cena gradnje in obnove: Se bolj splača obnova ali novogradnja? / 07:50, 28. oktober

Novo stanovanje za 4-člansko družino je od 250 do 300k€. Nova enodružinska hiša od 350 do 400k€. To so številke za Gorenjsko. Stara hiša je tudi po obnovi še vedno stara hiša.