Gorski reševalci skupaj s posadkami Slovenske vojske in policije letno opravijo okoli 320 akcij s helikopterjem. / Foto: Gorazd Kavčič

Bodo uvedli zavarovanje za gorske nesreče

Na ministrstvu za obrambo razmišljajo o uvedbi posebnega zavarovanja za gorska reševanja, je v sredo ob ogledu prikazne vaje helikopterskega reševanja pri gradu Kamen v Begunjah dejal Matej Tonin.

Begunje – Poleg rasti števila gorskih reševanj je minister za obrambo Matej Tonin kot razlog za morebitno uvedbo zavarovanja navedel tudi izkušnje gorskih reševalcev, da nekateri izkoriščajo brezplačno helikoptersko pomoč in jo kličejo po nepotrebnem, ki pa jih doslej niso uspeli še nikomur zaračunati. Po ministrovih besedah bi ob dovolj velikem odzivu, to je vsaj okoli 100 tisoč zavarovancev, lahko letna premija znašala okoli deset evrov, kar za planinca ni velik strošek, bi pa to znatno finančno razbremenilo državo, saj reševalna akcija s helikopterjem povprečno stane okoli deset tisoč evrov. Ob tem je Tonin še opozoril, da gre za zdaj le za delovne razmisleke, verjame pa, da bo ministrstvo skupaj z Gorsko reševalno zvezo Slovenije (GRZS), Planinsko zvezo Slovenije in zavarovalnicami lahko našlo ustrezen model.

Predsednik GRZS Janez Rozman je povedal, da takšno zavarovanje podpirajo. »Takšno zavarovanje vsekakor podpiramo, porast števila intervencij je v zadnjih štirih letih 40-odstoten, povečuje pa se tudi število posredovanj nepoškodovanih, torej onemoglih in obolelih planincev,« je dodal.

Tonin sicer poudarja, da sistema gorskega reševanja v Sloveniji, ki je kombinacija profesionalizma in prostovoljstva, ne nameravajo spreminjati, saj je slovenska gorska reševalna služba pa je ena najboljših na svetu. Sistem nameravajo krepiti tudi v prihodnje, ministrstvo med drugim načrtuje 15-milijonsko investicijo v nadgradnjo in posodobitev obstoječih osmih helikopterjev Bell 412, ki so za gorsko reševanje najprimernejši, s čimer bi jim podaljšali življenjsko dobo za dvajset let. Minister upa tudi na sprejetje zakona o investicijah v Slovenski vojski, da bi lahko kupili tudi dva nova helikopterja tipa Cougar, ki bi bila namenjena predvsem za vojaške naloge in gašenje v naravi.

Predsednik komisije za letalsko reševanje GRZS Toni Smolej je povedal, da gorski reševalci letno opravijo več kot 600 akcij, od tega okoli 320 helikopterskih. Reševalcev letalcev je v Sloveniji štirideset, zdravnikov letalcev pa sedemnajst. Sodelovanje policije ter vojske, ki opravljata helikoptersko dežurstvo na Brniku, je po njegovih besedah vrhunsko. »Želimo si, da ta nivo obdržimo, da usposabljamo letalce in jih dobro opremljamo,« je poudaril.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

11/16

torek

6/14

sreda

2/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Kranj, 27. oktober 2020

Srečanj sekcije za ročna dela ne bo

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. oktober 2020

Sokolski dom zaprt

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 19:45, 27. oktober

ŽELEZNIKI imajo to smolo, da je med hribi
- DOMEL - ki daje kruh domačinom in vsem okoliškim. od LJ do Jesenic in Tržiča.
Čist verjetno, da so oni prinesli virus k nam )) !

Prepoved gibanja med občinami / 15:00, 27. oktober

Število postelj ni problem. Problem je pomanjkanje ustreznega zdravstvenega osebja. Zaradi premajhne plače gredo raje v Avstrijo in Italijo....

Prepoved gibanja med občinami / 14:51, 27. oktober

ja in? a ni fajn doma bit pa še plačan bit za to?

Prepoved gibanja med občinami / 12:15, 27. oktober

Še teden dni, pa bomo ustavili državo. Zato, ker zdravstvo ni zmožno poskrbeti za dodatnih 350 postelj. Banana država.

Rož'ca raste, ko jo potrebujemo / 11:15, 27. oktober

Se opravičujem Miranu Čebašku.
Se mi je zapisalo.
Mislim sem na splošno . Nisem sem se želel spotikat v konkretno osebo.
Se opravičujem, se zgodi.

Angel spomina / 10:14, 27. oktober

Razprava o tej zadevi je brezpredmetna, ker je že zgodovina in se ne da spremeniti. Bolj pomemben je izgubljeni Piranski zaliv in lasten dostop do odprtega morja.

Rož'ca raste, ko jo potrebujemo / 09:34, 27. oktober

Reku eden:
gospod na fotografiji men ne bo pamet solil, je predebu.