Neža Osovnikar, dr. dent. med., poudarja, da za zdravje zob veliko naredimo sami. Bistvena je ustna higiena vsaj dvakrat na dan, uporaba mehke ščetke, priporoča tudi električne, ultrazvočne ščetke, ki so mehke, delajo pravilne gibe, lažje je priti na težko dostopna mesta. Bistveno je tudi čiščenje medzobnih prostorov z medzobno ščetko in zobno nitko. / Foto: Tina Dokl

Zdravi zobje tudi za boljši imunski sistem

Zdravje zob in ustne votline nasploh je povezano s splošnim zdravjem. "Če bomo imeli zdravo ustno votlino, bo tudi naša imunska odpornost boljša in se bomo lažje borili ne samo z novim koronavirusom, ampak tudi z ostalimi virusi v času, ki prihaja," pravi Neža Osovnikar, dr. dent. med. Zato je, kot poudarja, zelo pomemben pravočasen obisk zobozdravnika ter redno vzdrževanje ustne nege tudi doma. Spomladi, ko so imeli zaradi novega virusa zobne ambulante dva meseca zaprte, se je dejansko pokazalo, kako pomembno je zdravje zob pacientov.

V ustni votlini kar 80 odstotkov patologije ne boli, jo pa opazimo pri rednem pregledu in težavo oskrbimo. Bolečina pa je že neko skrajno opozorilo, zato je bolje zdravnika obiskati pravočasno," je poudarila Neža Osovnikar, dr. dent. med., iz Zobozdravstvenega centra Osovnikar v Škofji Loki. Zobna preventiva je izjemnega pomena, nadaljuje: "Včasih so stari starši zaradi posledic paradontalne bolezni nosili proteze, ker so izgubljali zdrave zobe zaradi majavosti, vnetja dlesni, in se je to štelo kot nekaj normalnega. Danes pacienti, ki redno, vsaj enkrat na leto obiščejo zobozdravnika in redno skrbijo za ustno higieno, večinoma zobe ohranijo ravno zaradi preventive. V našem centru, na željo naših pacientov, celo namesto njih merimo čas in jih kličemo na redne kontrolne preglede.”

Spomladi, ko so imeli zaradi novega virusa ambulante dva meseca zaprte, se je dejansko pokazalo, kako pomembno je zdravje zob pacientov. "Zaprtje ambulant se nam je zdelo nepredstavljivo. Vsakodnevno npr. našo ordinacijo obišče kar nekaj pacientov s težavami, v celi Sloveniji pa je med epidemijo delovalo samo sedem točk za najbolj nujno zobozdravstveno obravnavo. Z bratom Maticem, tudi zobozdravnikom, sva bila tisti čas vsak dan ob telefonu, da sva lahko pacientom svetovala, kaj lahko naredijo v primeru bolečin. Lahko sva si pogledala njihove rentgenske slike, jih pomirila, dajala napotke, včasih predpisala antibiotik in tako kar po telefonu rešila nekaj težav. Največ tistih pacientov, ki pa sva jih morala napotiti naprej v ambulanto za nujno pomoč, je bilo takšnih, ki pri zobozdravniku niso bili že več let," je pojasnila Osovnikarjeva. Njeno sporočilo je, da imajo tisti, ki redno obiskujejo zobozdravnika, precej manj težav tudi v takih (izrednih) okoliščinah.

Preventiva in še enkrat preventiva

Za zdravje zob veliko naredimo sami. "Bistvena je ustna higiena vsaj dvakrat na dan, uporaba mehke ščetke in ne več trde oz. srednje. Mehke obloge z mehko ščetko lahko odstranimo, trdih pa tudi s trdo ščetko ne bomo. Trda ščetka je preveč agresivna, poznajo se mehanske poškodbe, zobje postanejo občutljivi. Priporočamo tudi električne, ultrazvočne ščetke, ki so mehke, delajo pravilne gibe, lažje je priti na težko dostopna mesta. Električne ščetke svetujem tudi že pri otrocih, naj bo pa to vedno kombinacija z navadno mehko ščetko, da se naučijo pravilnih mehanskih gibov. Bistveno je tudi čiščenje medzobnih prostorov z medzobno ščetko in zobno nitko. Naše ustne higieničarke pri pacientih medzobne prostore izmerijo, da jim točno povedo, katere medzobne ščetke naj uporabljajo. Najbolj bistvena je dobra zobna nega pred spanjem. Ponoči ustna votlina miruje nekaj ur in takrat kisline in bakterije, ki ostanejo okrog zob, naredijo največ škode," opozarja sogovornica in dodaja, da sta zobna krema in ustna voda le dopolnilo našemu mehanskemu čiščenju.

Najtežji je prvi korak

In kako zobozdravniki premagujejo strah skupaj s pacienti? "Danes je strah odveč. Najtežje je priti prvič. Običajno začnemo zelo počasi ... tudi anestezije niso več samo injekcijske brizge, imamo naprave za nebolečo anestezijo, aparati so sodobnejši, posegi manj invazivni. Vse pa je lažje, če pacient obišče zobozdravnika, preden začuti bolečino, kajti nobena stvar se ne bo sama popravila."

Zdrava ustna votlina je povezana s splošnim zdravjem. "Ustna votlina je prekrvavljena in bakterije zaidejo tudi drugam. Za paradontalno bolezen se ve, da poslabša druge kronične bolezni, kot je sladkorna bolezen. Pri nosečnicah se povezuje s prezgodnjim porodom otrok ..."

Delo v času koronakrize

"Paciente prosimo, da zdravi vstopajo v zobozdravstveni center, dobijo tudi vprašalnik, in če so kakršnikoli dvomi, poseg raje prestavimo. Vsako ordinacijo po obravnavi pacienta seveda dobro razkužimo in prezračimo. Prav tako zagotavljamo priporočeno distanco med pacienti. Že prej smo imeli zelo visok standard higiene in dezinfekcije, ki smo jo zdaj samo dopolnili z določeno zaščitno opremo, vizirji, kapami, plašči. Zobozdravniška sekcija Slovenije in ministrstvo za zdravje sta priporočila pametne ukrepe, da lahko dobro delamo in da je varno za paciente."

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

delno oblačno
vlažnost: %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/18

sobota

5/17

nedelja

6/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

PREDAVANJA / Gorenjska, 5. november 2020

Energijska vrednost voda

 

 
 

 

 
 
 

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 05:51, 31. oktober

Opozorilo bi bilo dovolj!
Svetoval bi pa staršema, naj ne gledata več RTV in POP TV.


PS:
ampak, to sem se naučil od Primoža, kaj pa če je vse skupaj zrežirano?

Vlada k omejitvam dodala nekaj izjem / 20:32, 30. oktober

Dr. Masten, posvetite se pacientom v vladi. Tam imajo vsi psihiatri dovolj dela za 50 let.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:36, 30. oktober

Grem, če greš ti prej na Onkoliški inštitut, kjer se borijo z resnično epidemijo, ki nima samo 0,14% smrtnost kot Covid.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:16, 30. oktober

Predlagam, da greš na Golnik za prostovoljca, tam boš dobil resnico iz prve roke!

O štorkljah in ljubezni so peli tudi Čuki / 18:00, 30. oktober

" Fantje so kljub nastali situaciji poleti prišli na idejo zanimivega koncerta, ga nameravali izpeljati v začetku oktobra, a so ga zaradi v...

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 16:18, 30. oktober

Tale Tina je preveč občutila moč vladavine. Oblast je kot opij. Ukrepi, ki jih izdaja vlada nimajo nobene znanstvene podlage, da so uspešni ...

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 16:11, 30. oktober

Nak. Švedski način življenja spremljam že od aprila. Je pa Potrč sedaj na Švedskem in bo objavljal posnetke kako Švedi sobivajo z virusom. V...