Eden od scenarijev je predvideval ukrepanje prvih posredovalcev zaradi hudih opeklin kmeta. / Foto: Simon Šubic

V Preddvoru so se tretjič zbrali prvi posredovalci

Na tretjem srečanju prvih posredovalcev je šestnajst ekip iz vse Slovenije tudi tekmovalo. Zanimanje za sodelovanje na srečanju izrazili tudi prvi posredovalci iz Hrvaške in Bosne.

Preddvor – Jezero Črnava v Preddvoru je bilo drugo leto zapored prizorišče srečanja prvih posredovalcev, prostovoljcev, večinoma iz vrst gasilcev, ki so usposobljeni za postopke oživljanja ter ukrepanje pri možganski in srčni kapi, hudih krvavitvah, odstranitvi tujkov iz dihal ... Že tretje letno srečanje po vrsti je organiziralo Društvo prvih posredovalcev, pred tremi leti ustanovljeno z namenom promocije pomena dela prvih posredovalcev v javnosti. Srečanje je zato namenjeno tudi širši javnosti, že od začetka pa ima tudi tekmovalni značaj. »Namen srečanja je tudi izobraževanje prvih posredovalcev, da se ti med seboj spoznavajo, kaj novega naučijo in izmenjajo izkušnje,« je razložil predsednik društva Dejan Rogelj. »Letos so se za udeležbo na srečanju zanimali tudi iz tujine, natančneje iz Bosne in Hercegovine ter iz Hrvaške, a sta obe ekipi zaradi protikoronskih ukrepov morali sodelovanje odpovedati. Upamo, da ju bomo lahko gostili že na naslednjem srečanju,« je dodal.

V Sloveniji je sicer po neuradnih informacijah že okoli osem tisoč certificiranih prvih posredovalcev različnih starosti in smo na tem področju med najbolj naprednimi evropskimi državami, je povedal Rogelj. Mrežo prvih posredovalcev vodijo zdravstveni domovi, ki poskrbijo tudi za njihovo usposabljanje. »Prvi posredovalci do izraza najbolj pridejo v oddaljenih krajih, kjer reševalno vozilo potrebuje več časa za prihod. Njihovo posredovanje je pomembno predvsem ob srčnih zastojih, hudih krvavitvah in podobnih primerih, kjer šteje vsaka minuta,« je še razložil.

Letos se je v tekmovanju pomerilo šestnajst ekip iz vse Slovenije. Večinoma so prišle iz vrst prostovoljnih gasilcev, po eno ekipo pa sta prispevali še Policijska uprava Kranj in Gasilsko reševalna služba Kranj. Tekmovalci so morali pokazati svoje znanje na osmih različnih scenarijih, ki so odsevali realne primere, v katerih prve posredovalce praviloma aktivirajo. V enem od scenarijev so morale tričlanske ekipe veslati in nato zaustaviti hude krvavitve pri zabodeni osebi. Čakal jih je tudi spust po vrvi in reanimacija otroka, ki se je utopil v vodi, pomagati so morali kmetu, ki ga pri popravilu traktorja opeče olje. Pomagali so osebi, ki so jo popikale ose, pa mladostniku, ki je imel srčni zastoj zaradi zaužitja prepovedanih poživil, poškodovanemu gozdarju s srčnim zastojem, dojenčku s tujkom v dihalih in nezavestni mami. V enem od scenarijev je prišlo do zastrupitve z monoksidom, v zadnjem pa je pri odbojki žoga v glavo zadela otroka, ki je pri tem doživel srčni zastoj. Največ znanja je pokazala ekipa iz Ivanjega sela, drugi so bili prvi posredovalci iz Cerknice in tretji iz Vodic.

Poleg tekmovanja so si obiskovalci lahko ogledali reševalno in gasilsko vozilo, se učili oživljanja v mobilni simulacijski enoti SIM Centra, jahali konje, na ogled pa je bila tudi reševalna vaja v traktorski nesreči z vozom hlodov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

delno oblačno
vlažnost: 59 %
veter: Z, hitrost: 0 km/h

6/14

petek

3/19

sobota

5/18

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Kranj, 30. oktober 2020

Mesečne meritve na društvu upokojencev odpadejo

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

PREDAVANJA / Gorenjska, 5. november 2020

Energijska vrednost voda

 

 
 

 

 
 
 

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 13:06, 30. oktober

Sem pogledal. Ljudi zaprli v stanovanja in postavili vojsko pred blok ali hišo. Ampak še vedno se niso rešili virusa. S karanteno ni mogoče ...

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 11:48, 30. oktober

Janez, si pogledal tudi, kako so premagali kovid in kako živijo danes?

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 11:37, 30. oktober

Vabljeni na kakšen video na YouTube o proizvodnji mask na Kitajskem. Bo marskido premislil preden jo bo dal na nos in usta.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 10:53, 30. oktober

Vse, razen Primoža, ki so bili proti nošenju mask, kazensko preganjat do INDIJE !!!

Župan predstavil proračun / 08:16, 30. oktober

"obnova ceste za Verigo in cestnega odseka SPAR-Filipič". Nekateri projekti se kar copy/paste pojavljajo v proračunih zadnjih 10 let. Obnova...

V intenzivni negi več kot sto bolnikov / 22:47, 29. oktober

"V UKC-ju Ljubljana so v letošnji sezoni hospitalizirali 450 bolnikov, pri katerih so ugotovili gripo, in 300 bolnikov z respiratornim sinci...

V intenzivni negi več kot sto bolnikov / 17:00, 29. oktober

Še enkrat preber.

hahahahahahaa