Nuška Čakš Jager na današnji novinarski konferenci

Rekordno število testiranj in tudi okuženih

Nekateri preiskovanci na rezultate testa na okužbo z novim koronavirusom čakajo več dni, kar naj bi odpravili z dodatnimi kadrovskimi okrepitvami, je napovedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. A skrbi ostajajo: kako zagotoviti učinkovitost javnega zdravstva za druga bolezenska stanja?

Ljubljana – Uradni vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci napovedal dodatno kadrovsko okrepitev tudi v pooblaščenih laboratorijih, ki preiskujejo okužbe s SARS-CoV-2, saj ti delujejo na skrajnih mejah svojih zmogljivosti. Včeraj so opravili rekordno število testiranj, 2560, rezultat pa je tudi rekordno število pozitivnih na novi koronavirus v Sloveniji, kar 79. V naši okolici so nove okužbe potrdili v Kranju, Preddvoru, Kamniku in Domžalah. Po do zdaj znanih podatkih je bilo v Sloveniji včeraj pozitivnih še deset učencev in dva učitelja. Cilj je, da tudi preiskovanci dobijo rezultate testov v realnem času, ne pa da nanje čakajo tudi več dni, je povedal Kacin. Življenje se je po poletnih počitnicah vrnilo v vsakdanje tirnice, kar gre po njegovih besedah pripisati začetku novega šolskega leta, zagonu gospodarskih dejavnosti ... in tudi vnovičnemu vnosu virusa v nekatere domove za starejše občane. Poudaril je, da se mora tudi celoten zdravstveni sistem temu prilagoditi, a obenem dejal, da zdravstveni sistem na primarni in sekundarni ravni ne sme biti talec te bolezni. Danes popoldan se bo sestala vladna krizna skupina, ki bo še enkrat pregledala potrebne ukrepe in sistemske rešitve za zajezitev covida-19.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager je povedala, da nas pričakovani drugi val epidemije vodi v višje število obolelih. Kot je dejala, je veliko virov prenosa neznanega izvora: bodisi da se ljudje ne spomnijo, kje so se okužili, oziroma kontaktov ne želijo povedati. »Ta odsotek je bistveno višji, kot bi si želeli,« je opozorila, kajti to ne pripomore k temu, da bi uspešno zajeli ljudi, ki potencialno lahko širijo okužbe. Poleg tega je v tem času že prisotnih tudi več drugih respiratornih obolenj, zato je po njenem mnenju še toliko bolj treba zaščititi ranljive skupine in preprečiti dodatno obremenitev javnega zdravstva. Za katerega pa vemo, da že v normalnih okoliščinah »poka po šivih«.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°


vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/15

torek

6/18

sreda

7/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Jesenice, 20. oktober 2020

Prireditve v jeseniški knjižnici odpovedane

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Le še korak od razglasitve epidemije? / 04:03, 20. oktober

"Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma"----------------Doma je najlepše. Zato smo se boril.Ti mešaš NIJZ in demokracijo. Še veliko...

Nova radovljiška knjižnica ima že novo streho / 22:49, 19. oktober

Izvajalec je pustil na strehi še kar nekaj svoje opreme. Za vsak slučaj. Koncept stavbe je prezahteven za SLO gradbenike. Arhitekt si je zam...

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 15:12, 19. oktober

Diktatura in splošna beda, v katero nas pod pretvezo epidemije pelje trenutna ablast po nareku Bruslja !!
Bo šlo?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 14:49, 19. oktober

Objasni, kaj imata „omejitev gibanja ljudi“ in „živilske karte in partijske uniforme“ skupnega?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 13:42, 19. oktober

Alo Hojs, kdaj dobimo živilske karte in partijske uniforme?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:42, 19. oktober

Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma in razmišljal o demokraciji...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:40, 19. oktober

A kej veš kje je dr. Krek? Je že imel poslovilno?