Turki že vrtajo v Karavanke

Na Hrušici so stekla prva dela pri izkopu druge cevi avtocestnega predora Karavanke. Srečno!« Tako so tvitnili v sredo, 26. avgusta, na Darsu in s tem oznanili začetek ta čas največjega projekta na Gorenjskem, izgradnje vzhodne cevi predora Karavanke. Vsaj do maja 2025 bo na Hrušici veliko gradbišče, dela pa bodo po napovedih potekala neprekinjeno, 24 ur na dan. Celotna vzhodna cev bo dolga 7948 metrov, od tega je slovenski odsek dolg 3546 metrov. Avstrijski odsek je nekaj daljši, Avstrijci pa so doslej izvrtali že okrog tri kilometre globoko. A kot zatrjujejo v podjetju Cengiz Insaat, ki je bilo po dolgotrajnih zapletih izbrano za izvajalca na slovenski strani, čemur je sledila še zamuda zaradi koronavirusa, bodo Avstrijce »ujeli« in dela zaključili v skladu z napovedmi. Turški delavci, prejšnji teden jih je bilo na gradbišču nekaj več kot štirideset, napredujejo po dva metra na dan, v nedeljo so bili že dvajset metrov globoko. Za zdaj z bagrom izkopavajo v peščen grušč, globlje bo sledilo vrtanje in miniranje. Glede na predvidene geološke razmere bo delo postalo zahtevnejše, pričakovati je dotoke podzemne vode, večje deformacije hribine in – morda najnevarnejše – pojav metana, tudi v večjih koncentracijah. Kot je na ogledu gradbišča pred dnevi dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, si želijo, da bi dela potekala učinkovito, hitro, zlasti pa varno, torej da bo poskrbljeno za varnost delavcev, ki prihajajo od daleč. Teh bo na vrhuncu gradnje na Hrušici okrog 150, prihodnjih pet let pa bodo bivali v naselju velikih bivalnih zabojnikov pri Hrušici. Multikulturnost Jesenic je ob tem zagotovo velika prednost, saj mesto že desetletja prijazno sprejema prišleke. Župan Občine Jesenice Blaž Račič si ob tem želi, da bi našli tudi priložnost za srečevanja, za izmenjavo med slovensko in turško kulturo.

Ob tem pa gradnjo z zanimanjem spremljajo tudi domačini. Žal imajo iz časov gradnje prve predorske cevi nekaj slabih izkušenj, saj so jim po zaključku ostale predvsem uničene ceste. Tudi zato so na Jesenicah osnovali delovno skupino, v kateri so tako predstavniki občine kot Krajevne skupnosti Hrušica in ki bo spremljala dogajanje. Prav tako so že naredili posnetek stanja cest, Dars pa se je zavezal, da bodo te po zaključku vrnili v prvotno stanje. Podobno obljubljajo za deponije viškov izkopanega materiala, tega naj bi nastalo za kar 428 tisoč kubičnih metrov, ki naj bi jih po zaključku del zravnali, zatravili in zasadili drevje in grmovnice.

Po zaključku del bo ves promet stekel skozi novo cev, sledila bo dvoletna obnova prve cevi. Na Karavankah bo torej gradbišče še dolgih sedem let ...

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/16

torek

6/14

sreda

2/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Kranj, 27. oktober 2020

Srečanj sekcije za ročna dela ne bo

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. oktober 2020

Sokolski dom zaprt

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 19:45, 27. oktober

ŽELEZNIKI imajo to smolo, da je med hribi
- DOMEL - ki daje kruh domačinom in vsem okoliškim. od LJ do Jesenic in Tržiča.
Čist verjetno, da so oni prinesli virus k nam )) !

Prepoved gibanja med občinami / 15:00, 27. oktober

Število postelj ni problem. Problem je pomanjkanje ustreznega zdravstvenega osebja. Zaradi premajhne plače gredo raje v Avstrijo in Italijo....

Prepoved gibanja med občinami / 14:51, 27. oktober

ja in? a ni fajn doma bit pa še plačan bit za to?

Prepoved gibanja med občinami / 12:15, 27. oktober

Še teden dni, pa bomo ustavili državo. Zato, ker zdravstvo ni zmožno poskrbeti za dodatnih 350 postelj. Banana država.

Rož'ca raste, ko jo potrebujemo / 11:15, 27. oktober

Se opravičujem Miranu Čebašku.
Se mi je zapisalo.
Mislim sem na splošno . Nisem sem se želel spotikat v konkretno osebo.
Se opravičujem, se zgodi.

Angel spomina / 10:14, 27. oktober

Razprava o tej zadevi je brezpredmetna, ker je že zgodovina in se ne da spremeniti. Bolj pomemben je izgubljeni Piranski zaliv in lasten dostop do odprtega morja.

Rož'ca raste, ko jo potrebujemo / 09:34, 27. oktober

Reku eden:
gospod na fotografiji men ne bo pamet solil, je predebu.