Zdaj je tudi pravnomočno: poklicnim gasilcem, tudi kranjskim, pripada za polovico višje nadomestilo prehrane med nočnim delom. / Foto: Tina Dokl

Gasilcem za nočno malico pripada višje nadomestilo

Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je pritrdilo zahtevi Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, da poklicnim gasilcem med nočnim delom pripada petdeset odstotkov višje nadomestilo za prehrano.

V Gasilsko reševalni službi Kranj pravijo, da spremljajo dogajanje na tem področju in so v stiku z obema gasilskima sindikatoma ter ustanoviteljem Mestno občino Kranj. »Do izplačila moramo počakati zaradi drugega sodnega postopka o istovrstni zadevi, ki poteka v Brežicah. Ta še ni zaključen in je vrnjen nazaj na prvostopenjsko odločanje. Zastaralni rok je pet let in v teh okvirjih se tudi trenutno dogovarjamo,« je razložil direktor zavoda Tomaž Vilfan.

Kranj – V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije pričakujejo, da bodo direktorji gasilskih zavodov upoštevali pravnomočno sodbo delovnega sodišča, po kateri poklicnim gasilcem med nočnim delom pripada petdeset odstotkov višje nadomestilo za prehrano. Prav tako od direktorjev pričakujejo, da bodo premalo plačane nočne malice poravnali za več kot pet let nazaj, kolikor sicer znaša zastaralni rok za terjatve. Po njihovih izračunih gre za dober milijon in pol evrov dolga okoli 800 gasilcem iz trinajstih poklicnih brigad v Sloveniji, ki se vleče že od leta 2006.

Polovični dodatek za prehrano med nočnim delom poklicnim gasilcem po razlagi sindikata pripada na podlagi zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki je bil uveljavljen v letu 2006, a ga doslej delodajalci niso upoštevali. Po besedah sekretarja sindikata poklicnih gasilcev Davida Švarca so direktorje gasilsko-reševalnih zavodov k obračunavanju in izplačevanju višjega nadomestila med nočnim delom prvič pozvali leta 2015, hkrati pa tudi k poplačilu nastalega dolga od leta 2006 naprej.

V sindikatu so sprva od direktorjev dobili pozitivne odzive, da bodo to storili za nazaj, takoj ko bo jasno, kaj zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami določa. V sindikatu so zato sprožili dva individualna delovna spora, v katerih je prvostopenjsko sodišče prisluhnilo argumentom sindikata. Tedaj se je izkazalo, da so bile obljube direktorjev dane s figo v žepu, poudarjajo v sindikatu, saj so se nekateri direktorji na sodbi pritožili in s tem zavlačevali postopek. Po julijski zmagi na ljubljanskem višjem delovnem in socialnem sodišču ter pravnomočnosti ene od omenjenih sodb sindikati zdaj direktorje pozivajo, naj se spomnijo pred leti dane obljube, ravnajo moralno in odgovorno ter poklicnim gasilcem poplačajo ves dolg. Ta naj bi po izračunih sindikata povprečno na gasilca znašal nekaj več kot dva tisoč evrov.

Švarc je še napovedal, da bo sindikat v prihodnjih dneh vsem članom omogočil, da vložijo individualne tožbe, s katerimi lahko zahtevajo poplačilo razlike za obdobje petih let, kolikor znaša zastaralni rok. To je tudi obdobje, za katero so zavodi dolžni poplačati nadomestilo. A direktorje zavodov poziva, »da tehtno premislijo o svojih odločitvah in svojim fantom pogledajo v obraz ter jim pošteno poplačajo vse dolgove, ki so nastali izključno iz njihovega nerazumevanja zakonodaje«.

Kejžar: Sindikat zavaja

»Glede izplačila višjega nadomestila za prehrano, žal, kot že večkrat, sindikat poklicnega gasilstva namerno zavaja javnost ter nas, vse direktorje, predstavlja kot nasprotnike poklicnih gasilcev, kljub temu da nekateri izhajamo iz istih vrst,« odgovarja direktor Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice Robert Kejžar. Kot je pojasnil, so v dogovoru med sindikatom JZ GARS Jesenice in tedanjim direktorjem višji obračun malice začeli izplačevati že 1. januarja 2015, torej pred več kot petimi leti.

»Glede na to, da so sedaj pričakovanja sindikata, da se začne s povišanim izplačilom malic ter poračunom za pet let, verjetno ni razloga za pripravo izračunov za nazaj. Tudi po pogovoru, ki smo ga imeli z zaposlenimi gasilci – zavedam se, da je treba upoštevati veljavno zakonodajo, ne glede na mnenje zaposlenih –, ni bilo izraženih zahtev ali pričakovanj za poračun prehrane za nazaj. Če pa bo odločeno, da pripadajo dodatki tudi za starejši datum, kot je leto 2015, potem bomo seveda v skladu z veljavno zakonodajo poskrbeli tudi za izplačilo za nazaj,« je razložil Kejžar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

2/16

četrtek

6/16

petek

4/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Jubilejni Teden slovenske drame odpovedan / 06:52, 29. oktober

Hvala bogu in virusu!

Radovljiški gasilci z novim vozilom takoj na intervencijo / 06:51, 29. oktober

A se zajebavajo?
Požar na štedilniku gasili s 320000€ vrednim vozilom -
to bi šel lahko eden na kolesu s kanglo vode.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 13:08, 28. oktober

Zdravstvo in organizacija. Ne bo šlo. Ego napumpan na max.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 11:14, 28. oktober

Na odvzemu brisa pred bolnico Golnik pa gužva, da je noro, en po drugem z zdravstvenimi delavci vred ! Dvomim da dr. Rozman tega ne ve ali n...

Za vsako zmago je potreben skupni cilj / 11:08, 28. oktober

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 bo sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav...

Gospodarstvo za šesti paket / 07:53, 28. oktober

Ne razumem levičarje, ki so proti ukrepom vlade. Saj vlada izvaja čisti socijalizem. Plačuje nedelo. Mogoče so užaljeni, ker drugi to izvaja?

Cena gradnje in obnove: Se bolj splača obnova ali novogradnja? / 07:50, 28. oktober

Novo stanovanje za 4-člansko družino je od 250 do 300k€. Nova enodružinska hiša od 350 do 400k€. To so številke za Gorenjsko. Stara hiša je tudi po obnovi še vedno stara hiša.