V parku raste več kot dvesto različnih vrst dreves in grmovnic. / Foto: Foto Vidmar

Skrivnostni vrt vseh Jeseničanov

Jesenice imajo skrivnost, za katero vedo le poznavalci. V središču mesta leži zelena oaza, v kateri raste več kot dvesto različnih vrst dreves in grmovnic, kolikor jih ne najdemo v nobeni drugi gorenjski občini ... Gre za Spominski park Jesenice, za ureditev katerega je zaslužen domačin Janez Pšenica.

Jesenice so bile prvo slovensko mesto, kjer so na mestu nekdanjega mestnega pokopališča uredili spominski park.

Spominski park na Plavžu leži na mestu nekdanjega osrednjega mestnega pokopališča. To je bilo leta 1961 ukinjeno, večina grobov pa preseljenih na današnje pokopališče na Blejski Dobravi. Jeseniški politični vrh je območje hotel pozidati, a domačin, univerzitetni diplomirani agronom Janez Pšenica, ki je bil takrat član skupščine občine, tega ni želel dopustiti. Predlagal je, naj 14 tisoč kvadratnih metrov zemljišča dodelijo ljubiteljem hortikulture, da bodo na njem uredili spominski park. Tako je s pomočjo petdesetih prostovoljk začel urejati park, v katerega so vložili na desettisoče prostovoljnih ur. Park je začel dobivati podobo arboretuma, v katerega so sadili raznolike domače in tuje vrste dreves. Danes v njem raste več kot dvesto vrst okrasnega drevja in grmovnic; toliko različnih vrst dreves ne raste v nobeni drugi gorenjski občini: omorika, metasekvoja, koloradska jelka, japonska češnja, japonski javor, drevesasti brin, orjaška jelka, viseča zelena bukev, himalajski bor, ambrovec, ginkovec, beli japonski bor, tulipanovec ...

V parku pa je ohranjenih tudi več kulturno-zgodovinskih spomenikov. Osrednji del predstavlja vojaška kapela z grobnico padlih vojakov v prvi svetovni vojni in ruskih ujetnikov, ki so umrli pri gradnji ceste na Vršič. Na pokopališkem zidu so ohranjene nagrobne plošče, v parku sta tudi bronasta doprsna kipa Toneta Čufarja in Aleša Stanovnika, spomenik delavcem železarne in narodnim herojem, grobišče 42 borcev, padlih med drugo svetovno vojno, kamnito litopunkturno znamenje, spomenik ponesrečenim graditeljem karavanškega železniškega predora ...

Da bi kulturno in naravno vrednoto parka predstavili širši javnosti in ohranili spomin na delo Janeza Pšenice, so na Občini Jesenice pripravili krajši dokumentarni film. Režiral ga je Miha Dulmin, za scenarij je poskrbela Nika Dulmin. Film popestrijo stare fotografije, ki jih je največ prispeval Gornjesavski muzej Jesenice.

»Zdaj je park postal vrt vseh Jeseničanov, ki z veseljem zahajajo vanj,« v filmu med drugim pravi Janez Pšenica.

»Spominski park na Plavžu je eden najlepših kotičkov v našem mestu. Številni domačini dobro poznajo naravno lepoto, ki jo park ponuja v vseh letnih časih, mnogi jo bodo še odkrili in spoznali. Verjamem, da bo film domačine spodbudil, da se bodo še pogosteje odpravili na sprehod v Spominski park, z veseljem in ponosom ga bomo pokazali obiskovalcem. Posebej me veseli, da je Spominski park nastal s pomočjo pridnih rok številnih žensk, ki so ga pred več kot pol stoletja pod vodstvom častnega občana Janeza Pšenice uredile z veliko mero ljubezni. Želim si, da bo film spodbudil obisk Spominskega parka, ki je zavarovan kot naravni spomenik. Hkrati nas zavezuje, da nadaljujemo urejanje parka, ki je s svojim naravnim bogastvom eden najlepših mestnih parkov v Sloveniji,« je ob izdelavi filma povedal župan Blaž Račič.

Želja snovalca parka Janeza Pšenice, ki je danes tudi častni občan Jesenic, je, da se park vzdržuje in dopolni z ustreznimi tablicami imen dreves ter ohrani v taki lepoti tudi prihodnjim rodovom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 73 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

4/14

ponedeljek

3/15

torek

6/17

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Jesenice, 19. oktober 2020

Delavnica za pomoč pri limfedemu odpovedana

OBVESTILA / Jesenice, 20. oktober 2020

Prireditve v jeseniški knjižnici odpovedane

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 15:12, 19. oktober

Diktatura in splošna beda, v katero nas pod pretvezo epidemije pelje trenutna ablast po nareku Bruslja !!
Bo šlo?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 14:49, 19. oktober

Objasni, kaj imata „omejitev gibanja ljudi“ in „živilske karte in partijske uniforme“ skupnega?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 13:42, 19. oktober

Alo Hojs, kdaj dobimo živilske karte in partijske uniforme?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:42, 19. oktober

Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma in razmišljal o demokraciji...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:40, 19. oktober

A kej veš kje je dr. Krek? Je že imel poslovilno?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 12:01, 19. oktober

Še to:
ti misliš, da je demokracija samo takrat, ko so vaši gor.
POJMA NIMAŠ.

Le še korak od razglasitve epidemije? / 11:55, 19. oktober

Kakšnim našim???
Jaz se zavzemam za demokracijo in ne za vaše in naše!!!
BUTL!