Več kot sto okužb na dan

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili že v več šolah, tudi Osnovni šoli Orehek. Število okužb v nedeljo je bilo sicer nižje kot v dnevih pred tem, ko so v četrtek našteli rekordnih 108 okužb.

Iz Urada Republike Slovenije za kemikalije so opozorili, da obrazne maske, obdelane z bakrovim oksidom, lahko predstavljajo potencialno tveganje za zdravje uporabnika.

Da se vsakdanje življenje ne bi ustavilo, dr. Mario Fafangel priporoča upoštevanje fizične distance, nošenje zaščitnih mask, higieno rok in uporabo aplikacije: »Od vseh nas je odvisno, da se naučimo novega načina življenja, ki ga je prinesel virus.«

Ljubljana, Kranj – Na Osnovni šoli (OŠ) Orehek jih je v petek popoldne epidemiolog obvestil, da je okužen en njihov učenec. »V skladu z ukrepi Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bila za vse učence 9. a ter za posamezne učence 9. b in 9. c odrejena karantena do 22. septembra. Do izteka karantene ti učenci ostajajo doma. Zanje smo organizirali pouk na daljavo, za vse druge učence pa poteka pouk normalno po urniku,« je povedal ravnatelj mag. Drago Zalar, ki obenem poziva k doslednemu upoštevanju preventivnih ukrepov v zvezi s covidom-19, ki veljajo na šoli.

V Sloveniji so v petek ob rekordnih 3191 testiranjih potrdili 105 okužb, od tega šest v Kranju, štiri v Kamniku, dva v Medvodah, po enega pa na Jesenicah, v Preddvoru, Mengšu in Domžalah. Število novih okužb je tako še drugi dan zapored preseglo sto; v četrtek so jih potrdili rekordnih 108, od tega pet okužb v Kamniku, tri v Kranju, po eno pa v Radovljici, Tržiču in Domžalah.

V soboto so ob 1793 testiranjih potrdili 99 okužb v kar 36 občinah, od tega tri v Radovljici, po eno pa v občinah Kranj, Medvode, Jesenice, Naklo, Bled, Škofja Loka in Šenčur.

V nedeljo so potrdili precej manj okužb kot v preteklih dneh, in sicer 47, od tega po dve v Radovljici in Škofji Loki, po eno pa v Kamniku in Medvodah. Opravili so 1110 testov. Hospitaliziranih je 40 bolnikov, od tega jih je devet v intenzivni negi. Zaradi covida-19 v zadnjih dneh nihče ni umrl, skupaj do zdaj pa 135. Aktivnih okužb v državi imamo 866.

Širjenje virusa je že razpršeno

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ dr. Mario Fafangel: »Če smo še pred časom govorili o porastu okužb v starostni skupini od 25 do 44 let, je trenutno širjenje virusa že razpršeno. Okužbe prihajajo v domove za starejše, kar bo starostno strukturo obolelih potisnilo navzgor.«

Fafangel je potrdil večkrat povedano v zadnjem času, da virus v večini primerov zdaj kroži znotraj države (zelo malo je vnosov iz tujine) ali pa je vir neznan. »Z več testiranji 'ujamemo' tisto, kar se dogaja v državi. Pomembno je, da je tudi testiranje hitro, da se okužba ne širi in da so kontakti najdeni in zavarovani.«

Da se vsakdanje življenje ne bi ustavilo, dr. Mario Fafangel priporoča upoštevanje fizične distance, nošenje zaščitnih mask, higieno rok in uporabo aplikacije: »Od vseh nas je odvisno, da se naučimo novega načina življenja, ki ga je prinesel virus.«

Iz Urada Republike Slovenije za kemikalije (Urad) so sporočili, da so se na nereguliranem trgu nekaterih držav članic Evropske unije pojavile obrazne maske z bakrovim oksidom, za katere proizvajalec oziroma prodajalec trdita, da so namenjene izboljšani zaščiti uporabnika in zmanjšanju tveganja, ki ga predstavlja koronavirus (SARS-CoV-2). Te maske so lahko v prometu tudi v Sloveniji. Na Uradu opozarjajo, da trditev proizvajalca oziroma prodajalca, da bakrov oksid ščiti uporabnika pred koronavirusom bolj kot obrazna maska sama, ni podprta z nobeno študijo o učinkovitosti. Prav tako ni bila za omenjene maske narejena še nobena ocena tveganja za zdravje ljudi. »Bakrov oksid se sicer kot aktivna snov (učinkovina) v EU lahko uporablja za zaščito lesa. Samo za ta namen so bile opravljene vse potrebne študije o učinkovitosti in ocena tveganja za varovanje zdravja ljudi in okolja,« pou­darjajo na Uradu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/16

četrtek

6/17

petek

4/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Jubilejni Teden slovenske drame odpovedan / 06:52, 29. oktober

Hvala bogu in virusu!

Radovljiški gasilci z novim vozilom takoj na intervencijo / 06:51, 29. oktober

A se zajebavajo?
Požar na štedilniku gasili s 320000€ vrednim vozilom -
to bi šel lahko eden na kolesu s kanglo vode.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 13:08, 28. oktober

Zdravstvo in organizacija. Ne bo šlo. Ego napumpan na max.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 11:14, 28. oktober

Na odvzemu brisa pred bolnico Golnik pa gužva, da je noro, en po drugem z zdravstvenimi delavci vred ! Dvomim da dr. Rozman tega ne ve ali n...

Za vsako zmago je potreben skupni cilj / 11:08, 28. oktober

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 bo sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav...

Gospodarstvo za šesti paket / 07:53, 28. oktober

Ne razumem levičarje, ki so proti ukrepom vlade. Saj vlada izvaja čisti socijalizem. Plačuje nedelo. Mogoče so užaljeni, ker drugi to izvaja?

Cena gradnje in obnove: Se bolj splača obnova ali novogradnja? / 07:50, 28. oktober

Novo stanovanje za 4-člansko družino je od 250 do 300k€. Nova enodružinska hiša od 350 do 400k€. To so številke za Gorenjsko. Stara hiša je tudi po obnovi še vedno stara hiša.