Doc. dr. Adolf Lukanovič, dr. med., je zbolel za covidom-19. Potek bolezni pri njem je bil težak, na tanki meji med življenjem in smrtjo. Po dolgotrajnem zdravljenju in rehabilitaciji se je na vso srečo vrnil v življenje ...

Zaradi covida-19 življenje na nitki

Po eno okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi na blejski osnovni šoli in jeseniški gimnaziji. Včeraj je bilo v Sloveniji hospitaliziranih že 61 oseb, od tega jih je 11 v intenzivni negi. Svojo izkušnjo z boleznijo covid-19 je podelil doc. dr. Adolf Lukanovič.

Bled, Jesenice, Ljubljana – Na blejski osnovni šoli so pri enem učencu potrdili okužbo z novim koronavirusom. O tem so bili na šoli obveščeni v soboto, 12. septembra. O potrjeni okužbi so takoj obvestili Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Občino Bled in starše učencev oddelka, v katerem je potrjena okužba. Takoj so stopili v stik tudi z epidemiologinjo, ki je povedala, da gredo učenci oddelka v karanteno, zanje pouk že poteka na daljavo. Vsi preostali otroci nadaljujejo pouk kot običajno. Kot je na spletni strani še sporočila ravnateljica Nataša Ahačič, prosijo, naj v šolo prihajajo res samo zdravi otroci. Prav tako ponovno prosijo, naj po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) učenci uporabljajo maske, saj s tem pazijo drug na drugega.

V karanteni je tudi 34 dijakov četrtih letnikov Gimnazije Jesenice, ki so bili v stiku s sošolko, pri kateri je bila potrjena okužba. Po besedah ravnateljice Lidije Dornig so ukrepali skladno z navodili NIJZ, dijake so poslali domov in o karanteni obvestili tudi starše. Dijaki morajo glede na navodila NIJZ v karanteni ostati do ponedeljka, do takrat se bodo šolali na daljavo. Pouk v preostalih razredih poteka normalno, doslej na šoli tudi niso zabeležili nobene okužbe pri profesorjih, je povedala Dornigova in dodala, da bodo odslej dijaki pri izbirnih predmetih morali nositi zaščitne maske, saj prihajajo iz različnih razredov.

Na Kliniki Golnik oddelek za bolnike s covidom-19 že poln

Na današnji vladni novinarski konferenci je vladni govorec Jelko Kacin opozoril, da se po nekaj boljši epidemiološki sliki zadnjih dni ta znova slabša. Včeraj so v Sloveniji opravili rekordnih 3123 testiranj na novi koronavirus, potrdili so 123 novih okužb, od tega osem v Kranju, pet v Domžalah, tri v Kamniku, po eno pa v občinah Medvode, Jesenice, Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane in Žirovnica. Epidemiološka poizvedovanja so sicer še v teku, do zdaj so ugotovili dva vnosa okužbe iz tujine, 48 lokalnih virov okužb, 20 okužb pa je neznanega vira. »Število neznanih virov upada, vsaj tako se zdi po zadnjih podatkih, kar kaže tudi na to, da so državljani vse skupaj vzeli bolj resno,« je poudaril Kacin in dodal, da se s številom okuženih povečuje tudi število bolnikov, ki zaradi poteka bolezni covid-19 potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Včeraj je bilo hospitaliziranih že 61 oseb, od tega jih je 11 v intenzivni negi. Zaradi covida-19 v zadnjih dneh nihče ni umrl, skupaj do zdaj pa 135. Trem bolnišnicam za bolnike s covidom-19 se jutri pridružuje še četrta, to je Splošna bolnišnica Celje; to lokacijo so izbrali zaradi slabšanja stanja v Savinjski regiji.

Na Kliniki Golnik imajo trenutno deset bolnikov s covidom-19, trije so v intenzivni negi. Kar v tem trenutku tudi pomeni, da ne morejo sprejeti nobenega novega bolnika s to boleznijo, če želijo zagotavljati nemoteno obravnavo bolnikov z drugimi bolezenskimi stanji.

Skrbi tudi večanje števila obolelih z novim koronavirusom v domovih za starejše, zadnji tak primer izbruha imajo v Rogaški Slatini, kjer je okuženih 13 stanovalcev in trije zaposleni.

Za deset dni zaprli športne objekte

Na novinarski konferenci je sodeloval župan Občine Pivka in predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj. V občini Pivka imajo zahtevno situacijo zaradi covida-19, trenutno je potrjenih 18 okužb. Predvsem pa je občina primer dobre prakse (kot je poudaril Kacin), kako lahko lokalna skupnost skladno s svojimi pristojnostmi pravočasno ukrepa, da zameji širjenje virusa. Župan je pojasnil, da so se takoj ob izbruhu posvetovali z NIJZ, vpoklicali občinski štab Civilne zaščite in sprejeli določene ukrepe. Za deset dni so zaprli športne objekte, prireditev, za katere soglasja daje občina, pa v teh desetih dneh ne bo. »Pozvali smo občane, naj tudi zasebne dogodke raje prestavijo oziroma odpovejo, da v največji možni meri omejimo prenos virusa,« je dejal župan Smrdelj in obenem opozoril, da imajo v tamkajšnjem zdravstvenem domu precejšnje težave z odzivnostjo osebnih zdravnikov, ko občani zdravnike po telefonu kličejo v skrbeh, da so morebiti okuženi z novim koronavirusom. Župan se zaveda, da so zdravniki preobremenjeni z delom, zato bodo v občinski štab CZ vpoklicali dežurnega zdravnika in vzpostavili posebno telefonsko številko za primere, ko občani ne morejo priti do izbranega osebnega zdravnika. Vsaj za občino Pivka pa je župan Smrdelj povedal, da so se občani začeli dosti bolj držati priporočenih/obveznih preventivnih ukrepov, kot so higiena rok, nošenje zaščitne maske in upoštevanje varnostne razdalje.

Osebna huda izkušnja s covidom-19

Osebno izkušnjo z boleznijo covid-19 je podelil doc. dr. Adolf Lukanovič, dr. med., specialist ginekologije in porodništva. Obravnaval je pacientko, za katero se je kasneje izkazalo, da je pozitivna na novi koronavirus. Takoj zatem je še sam šel na testiranje, test je bil pozitiven. Svetovali so mu hospitalizacijo, ki jo je najprej odklonil, razmišljal je le o samoizolaciji. Na vstopni točki za covid-19 Infekcijske klinike UKC Ljubljana so ga vendarle prepričali, da potrebuje bolnišnično zdravljenje. Na kliniko je bil sprejet 9. marca, 12. marca so ga že premestili v intenzivno enoto, kar nekaj časa je bil v komi in kar devetsto ur je bil mehansko ventiliran. Iz covida-19 se je razvila pljučnica, stanje se mu je slabšalo, odpovedali so mu vitalni organi. »Pridejo tudi (starejša) leta, ko je človek manj odporen proti takim sistemskim okužbam. Če ni pravilne, pravočasne obravnave, se lahko tragično konča. In ko spoznaš, da si na robu tega, začneš drugače gledati na vse skupaj. Gre za resno, smrtonosno obolenje in osebno sem zelo užaloščen, saj ne razumem nejevernežev, ki menijo, da je ta virus izmišljotina, namesto da bi vse osnovne preventivne ukrepe (čistoča rok, distanca, zaščitne maske, aplikacija) dosledno izvajali. Ko spoznamo, da smo pozitivni, se moramo zavedati odgovornosti, da predstavljamo tveganje tudi za druge.« Prof. dr. Lukanovič je dejal, da je imel srečo, predvsem pa zares kvalitetno strokovno oskrbo, še kasneje tudi med rehabilitacijo v URI Soča, ko se je iz nepokretnosti počasi vračal v gibanje in vključevanje v normalno življenje. Je pa opozoril, da je na lastni koži izkusil vso problematiko javnega zdravstva s pomanjkanjem kadrov, ki uhaja v tujino (omenil je kader na področju zdravstvene nege), in prostorsko problematiko, zato upa na čim hitrejšo rešitev prostorske podhranjenosti tudi Infekcijske klinike UKC Ljubljana. Kot je še poudaril, danes živimo z boleznijo covid-19, jutri bomo verjetno s covid-20, ker se bo virus, tako kot drugi virusi, spreminjal, mutiral. Zato je po mnenju prof. dr. Lukanoviča še toliko bolj pomembno, da se zagotavlja učinkovito javno zdravstvo z dovolj kadra in prostorskimi kapacitetami in da več pozornosti kot družba namenimo osnovnim življenjskim stvarem, kot sta ekologija in pitna voda.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

delno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/17

sreda

7/17

četrtek

9/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Želijo spremembo zakonodaje / 21:34, 20. oktober

A ni Kitty ena čefurka k te je pošiljala na kastracijo? Dej, upoštevaj njen nasvet no...

Želijo spremembo zakonodaje / 21:31, 20. oktober

Ti imaš ženo?
A je pisunka na paprikaš TV?
Ej, a kamera je nazaj?

Želijo spremembo zakonodaje / 17:15, 20. oktober

Kitty, komentar je skopiran iz Nove.
Stavit sem šel z ženo, da bo Primož začel Novo brati, in da ga bom do volitev prepričal, da bo volil SDS.
A za znesek sprašuješ?
10€, tako kot vedno.

Želijo spremembo zakonodaje / 16:02, 20. oktober

Se opravičujem, Čoralićev... Ćordićev je toliko v Sloveniji, da človek mal zameša.... je pa večina na istem! Molzejo!

Želijo spremembo zakonodaje / 15:59, 20. oktober

Se pridružujem mnenju Wojciechowkega! Zakaj Ćoraliću 1750 € pomoči?? Kaj misli, da bo repal v nedogled in s tem preživljal svoje otroke??...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:56, 20. oktober

Janševikov ni.
Ta pojem so si izmislili tisti, ki potrebujejo notranjega sovražnika.
hehehehe

Za nekatere šola spet od doma / 13:17, 20. oktober

Šolanje na daljavo ne poteka, ker se sesuva sistem, oz. je sesut že dva dni !!