Predsednik ČZS Boštjan Noč, tudi pobudnik dobrodelnega pohoda, je premagal meje lastne kondicije in uspešno prehodil pot s Sela pri Žirovnici do Čebelarskega centra Slovenije. / Foto: Primož Pičulin

Ko delaš dobro, šteje vsak korak

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je v soboto izpeljala prvi vseslovenski dobrodelni pohod in prireditev Korak zase – korak za sladkorčke, s čimer so pomagali otrokom s sladkorno boleznijo, ki jih imenujejo sladkorčki.

Komenda – Z dobrodelnim pohodom in prireditvijo Korak zase – korak za sladkorčke, ki ju je ČZS pripravil v sodelovanju s Pediatrično kliniko, Kliničnim oddelkom za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove ter Društvom za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, so želeli opozoriti na problematiko, s katero se soočajo t. i. sladkorčki. V soboto so se pohodniki proti Čebelarskemu centru Slovenije na Brdu pri Lukovici podali po štirih poteh. Ena izmed poti je vodila s Sela pri Žirovnici, od koder se je s svojo ekipo odpravil na 58 kilometrov dolgo pot Boštjan Noč, predsednik ČZS. Na startu se mu je pridružilo šestdeset pohodnikov in domače čebelarsko društvo s praporom. Pohodnike je pospremil župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar, na posameznih delih poti pa so se jim pridružili še župani občin Naklo Ivan Meglič, Kranj Matjaž Rakovec, Šenčur Ciril Kozjek, Komenda Stanislav Poglajen in Kamnik Matej Slapar. Del poti do centra je prehodila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki se je pohodnikom pridružila v Homcu.

Boštjana Noča smo s skupino pohodnikov srečali nekaj kilometrov pred Komendo, kjer so si privoščili krajši postanek. »Nisem pohodnik, pred letom dni mi ni uspelo prehoditi niti pet kilometrov, a obljubil sem si, da bom nekoč premagal pot do Lukovice. Pot je naporna, k čemur pripomore tudi vročina. Zaužijemo veliko gela z medom, ki nam da energijo in moč za vsak nadaljnji korak,« je dejal Noč, na cilju pa je še poudaril, da je premagal meje lastne kondicije in dodal, da vsak korak šteje in vsa bolečina izgine, ko veš, da delaš nekaj dobrega. Med pohodniki, ki so spremljali Noča, je bila tudi Ines Zajc Žunič iz Zgornjega Tuhinja. »Pohod je zame velik izziv. Malo nas bolijo noge, a smo veseli, da smo lahko dobrodelni, in nedvomno si želimo, da bi bilo tovrstnih akcij v Sloveniji še več,« je dejala pohodnica.

Glavni namen dobrodelne akcije Korak zase – korak za sladkorčke je sicer priprava smernic za uporabo čebeljih pridelkov v prehrani diabetikov in ozaveščanje javnost o pomenu zdravega načina prehranjevanja in gibanja. Obenem želijo opozoriti pristojne, da vsem ljudem s sladkorno boleznijo omogočijo tehnološko najnaprednejše pripomočke za nadzorovanje bolezni. ČZS z akcijo zbira tudi finančna sredstva za otroke s sladkorno boleznijo, da bi jim omogočili nakup drage ultrazvočne aparature za oceno stanja ožilja, ki se redno uporablja pri pregledih sladkornih bolnikov. Zbrati morajo več kot trideset tisoč evrov, doslej pa jim je uspelo pridobiti že polovico tega zneska. Sredstva bodo zbirali še vsaj teden dni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/16

torek

6/14

sreda

2/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Kranj, 27. oktober 2020

Srečanj sekcije za ročna dela ne bo

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. oktober 2020

Sokolski dom zaprt

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 19:45, 27. oktober

ŽELEZNIKI imajo to smolo, da je med hribi
- DOMEL - ki daje kruh domačinom in vsem okoliškim. od LJ do Jesenic in Tržiča.
Čist verjetno, da so oni prinesli virus k nam )) !

Prepoved gibanja med občinami / 15:00, 27. oktober

Število postelj ni problem. Problem je pomanjkanje ustreznega zdravstvenega osebja. Zaradi premajhne plače gredo raje v Avstrijo in Italijo....

Prepoved gibanja med občinami / 14:51, 27. oktober

ja in? a ni fajn doma bit pa še plačan bit za to?

Prepoved gibanja med občinami / 12:15, 27. oktober

Še teden dni, pa bomo ustavili državo. Zato, ker zdravstvo ni zmožno poskrbeti za dodatnih 350 postelj. Banana država.

Rož'ca raste, ko jo potrebujemo / 11:15, 27. oktober

Se opravičujem Miranu Čebašku.
Se mi je zapisalo.
Mislim sem na splošno . Nisem sem se želel spotikat v konkretno osebo.
Se opravičujem, se zgodi.

Angel spomina / 10:14, 27. oktober

Razprava o tej zadevi je brezpredmetna, ker je že zgodovina in se ne da spremeniti. Bolj pomemben je izgubljeni Piranski zaliv in lasten dostop do odprtega morja.

Rož'ca raste, ko jo potrebujemo / 09:34, 27. oktober

Reku eden:
gospod na fotografiji men ne bo pamet solil, je predebu.