Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi v odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice, mestna jedra. / Foto: arhiv GG

Vlada napovedala dodatne ukrepe

Že ta konec tedna bodo začele veljati spremembe, vezane na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Maske bodo tako obvezne za učence od sedmega razreda dalje, dijake in študente, vzgojitelje, učitelje. Obvezne bodo tudi v odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so tržnice, mestna jedra.

Ljubljana – Ker bi bilo število okužb z novim koronavirusom bistveno manjše, če bi se priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje dosledno upoštevala, vlada poziva predstojnike institucij in organizacij, upravljavce stavb in organizatorje dogodkov, da v okviru svojih pristojnosti odgovorno poskrbijo za upoštevanje priporočil. Lastnike in vodstva podjetij pa vlada poziva, naj od strokovnjakov za medicino dela pridobijo oziroma dopolnijo oceno tveganja širitve okužb v podjetju ter pravočasno uvedejo vse preventivne ukrepe.

Vlada je na današnji redni seji sprejela tudi več priporočil, kot so priporočilo o delu od doma oziroma sistem »kolobarjenja« na delovnem mestu in od doma, kjer je to mogoče. Ob vstopu v delovne prostore bo obvezno merjenje telesne temperature zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniški dopust. Pripravlja se že zakonska podlaga, ki bo omogočala kratkotrajno bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika.

Organizatorjem prireditev priporočajo, da se odpovejo pogostitvam in zakuskam, ker ob takem neformalnem druženju ljudje pogosto pozabijo na varnostno razdaljo, maske ... Pozivajo tudi, da državljani omejimo nenujne stike in svoje obiske v trgovinah ter drugih javnih prostorih načrtujemo čim racionalneje.

Že ta konec tedna pa bodo začele veljati spremembe, vezane na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Maske bodo tako obvezne za učence od sedmega razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojitelji v vrtcih ter učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske. Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi v odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice, mestna jedra.

Prihodnji teden bo v veljavo stopila tudi odločitev o spremenjenem času obratovanja gostinskih lokalov, ki bo omejen predvidoma na čas med 6. in 22. uro.

Vlada pripravlja tudi več ukrepov, usmerjenih v preprečevanje širjenja okužb za primer, ko bi se njihovo število še naprej povečevalo. Pripravljeni bodo ukrepi, vezani na delovanje mestnega in medkrajevnega javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov, in sicer s ciljem zaščite najranljivejšega dela populacije. V pripravi so tudi ukrepi, vezani na dodatne omejitve zbiranja, in sicer v smeri zmanjšanja števila oseb.

Pripravljajo tudi spremembe, povezane z vstopom v državo, za primer nadaljnjega zaostrovanja razmer v sosednjih in drugih državah. Slovenska vlada pričakuje bolj poenoten način omogočanja gibanja znotraj EU.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/16

četrtek

6/17

petek

4/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Jubilejni Teden slovenske drame odpovedan / 06:52, 29. oktober

Hvala bogu in virusu!

Radovljiški gasilci z novim vozilom takoj na intervencijo / 06:51, 29. oktober

A se zajebavajo?
Požar na štedilniku gasili s 320000€ vrednim vozilom -
to bi šel lahko eden na kolesu s kanglo vode.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 13:08, 28. oktober

Zdravstvo in organizacija. Ne bo šlo. Ego napumpan na max.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 11:14, 28. oktober

Na odvzemu brisa pred bolnico Golnik pa gužva, da je noro, en po drugem z zdravstvenimi delavci vred ! Dvomim da dr. Rozman tega ne ve ali n...

Za vsako zmago je potreben skupni cilj / 11:08, 28. oktober

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 bo sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav...

Gospodarstvo za šesti paket / 07:53, 28. oktober

Ne razumem levičarje, ki so proti ukrepom vlade. Saj vlada izvaja čisti socijalizem. Plačuje nedelo. Mogoče so užaljeni, ker drugi to izvaja?

Cena gradnje in obnove: Se bolj splača obnova ali novogradnja? / 07:50, 28. oktober

Novo stanovanje za 4-člansko družino je od 250 do 300k€. Nova enodružinska hiša od 350 do 400k€. To so številke za Gorenjsko. Stara hiša je tudi po obnovi še vedno stara hiša.