Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi v odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice, mestna jedra. / Foto: arhiv GG

Vlada napovedala dodatne ukrepe

Že ta konec tedna bodo začele veljati spremembe, vezane na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Maske bodo tako obvezne za učence od sedmega razreda dalje, dijake in študente, vzgojitelje, učitelje. Obvezne bodo tudi v odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so tržnice, mestna jedra.

Ljubljana – Ker bi bilo število okužb z novim koronavirusom bistveno manjše, če bi se priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje dosledno upoštevala, vlada poziva predstojnike institucij in organizacij, upravljavce stavb in organizatorje dogodkov, da v okviru svojih pristojnosti odgovorno poskrbijo za upoštevanje priporočil. Lastnike in vodstva podjetij pa vlada poziva, naj od strokovnjakov za medicino dela pridobijo oziroma dopolnijo oceno tveganja širitve okužb v podjetju ter pravočasno uvedejo vse preventivne ukrepe.

Vlada je na današnji redni seji sprejela tudi več priporočil, kot so priporočilo o delu od doma oziroma sistem »kolobarjenja« na delovnem mestu in od doma, kjer je to mogoče. Ob vstopu v delovne prostore bo obvezno merjenje telesne temperature zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniški dopust. Pripravlja se že zakonska podlaga, ki bo omogočala kratkotrajno bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika.

Organizatorjem prireditev priporočajo, da se odpovejo pogostitvam in zakuskam, ker ob takem neformalnem druženju ljudje pogosto pozabijo na varnostno razdaljo, maske ... Pozivajo tudi, da državljani omejimo nenujne stike in svoje obiske v trgovinah ter drugih javnih prostorih načrtujemo čim racionalneje.

Že ta konec tedna pa bodo začele veljati spremembe, vezane na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Maske bodo tako obvezne za učence od sedmega razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojitelji v vrtcih ter učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske. Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi v odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice, mestna jedra.

Prihodnji teden bo v veljavo stopila tudi odločitev o spremenjenem času obratovanja gostinskih lokalov, ki bo omejen predvidoma na čas med 6. in 22. uro.

Vlada pripravlja tudi več ukrepov, usmerjenih v preprečevanje širjenja okužb za primer, ko bi se njihovo število še naprej povečevalo. Pripravljeni bodo ukrepi, vezani na delovanje mestnega in medkrajevnega javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov, in sicer s ciljem zaščite najranljivejšega dela populacije. V pripravi so tudi ukrepi, vezani na dodatne omejitve zbiranja, in sicer v smeri zmanjšanja števila oseb.

Pripravljajo tudi spremembe, povezane z vstopom v državo, za primer nadaljnjega zaostrovanja razmer v sosednjih in drugih državah. Slovenska vlada pričakuje bolj poenoten način omogočanja gibanja znotraj EU.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

3/15

torek

6/18

sreda

7/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Jesenice, 20. oktober 2020

Prireditve v jeseniški knjižnici odpovedane

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Nova radovljiška knjižnica ima že novo streho / 22:49, 19. oktober

Izvajalec je pustil na strehi še kar nekaj svoje opreme. Za vsak slučaj. Koncept stavbe je prezahteven za SLO gradbenike. Arhitekt si je zam...

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 15:12, 19. oktober

Diktatura in splošna beda, v katero nas pod pretvezo epidemije pelje trenutna ablast po nareku Bruslja !!
Bo šlo?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 14:49, 19. oktober

Objasni, kaj imata „omejitev gibanja ljudi“ in „živilske karte in partijske uniforme“ skupnega?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 13:42, 19. oktober

Alo Hojs, kdaj dobimo živilske karte in partijske uniforme?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:42, 19. oktober

Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma in razmišljal o demokraciji...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:40, 19. oktober

A kej veš kje je dr. Krek? Je že imel poslovilno?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 12:01, 19. oktober

Še to:
ti misliš, da je demokracija samo takrat, ko so vaši gor.
POJMA NIMAŠ.