Tožnika Vili in Slavica Eržen vztrajata pri odškodninskem zahtevku zaradi zmanjšane vrednosti nepremičnine pod viaduktom Peračica. / Foto: arhiv GG

Sodišče bo ovrednotilo vpliv snega, ki pada z viadukta

V nadaljevanju odškodninske pravde družine Eržen zoper državo bo sodišče ovrednotilo, za koliko se je zmanjšala vrednost njene nepremičnine zaradi padanja snega ob pluženju viadukta Peračica.

Kranj – Na Okrožnem sodišču v Kranju se je nadaljevala pravda, s katero družina Eržen od države oziroma Družbe za avtoceste v RS (Dars) zahteva plačilo 114.380 evrov odškodnine za zmanjšano vrednost njihove nepremičnine, ki jo je povzročila rekonstrukcija viadukta Peračica pred devetimi leti. Potem ko je prvostopenjsko sodišče oktobra lani z vmesno sodbo odločilo, da Erženovim pripada odškodnina, in se je državno odvetništvo nanjo pritožilo, med drugim tudi zaradi zastaranja, je zdaj še Višje sodišče v Ljubljani odločilo, da Erženovim odškodnina pripada. Pri tem je delno pritrdilo državnemu odvetništvu, da je zastarala škoda kot posledica negativnih emisij zaradi izgradnje prvotnega viadukta iz leta 1967, ne pa tudi zaradi rekonstrukcije viadukta, ki je bil leta 2011 zgrajen povsem na novo in povečan, s čimer se je za vozni pas približal nepremičnini Erženovih.

Država: Ni dokazov, da sneg pada na hišo

Tožnikom torej po mnenju višjega sodišča pripada odškodnina zaradi prekomernih emisij, ki so posledica izgradnje novega viadukta. Gre zlasti za večje kepe snega in plundre, ki ob zimskem pluženju z viadukta padajo na parcelo Erženovih, tudi na streho njihove hiše. Državni odvetnik Marko Čadež je na zadnjem naroku na kranjskem sodišču poudaril, da je sodba višjega sodišča govori zgolj o možnosti padanja snega na streho, ne pa tudi, da dejansko pada. »Sodni izvedenec je v tej zadevi že pojasnil, da bi do padanja lahko prišlo le ob uporabi snežne freze, ki bi odmetavala sneg z viadukta. Tožeča stranka pa ni trdila oziroma dokazala, da upravljavec viadukta dejansko odstranjuje sneg z vozišča na ta način, kar bi lahko povzročilo padec snega na objekt. Upoštevati je treba tudi količino snežnih padavin od leta 2011 naprej, saj je z njo povezan način odstranjevanja snega z vozišča. Glede na majhne količine snega v tem obdobju upravljavec freze ni uporabljal, ampak le pluženje, ki ne povzroča padanja snega z viadukta,« je navedel Čadež.

Pooblaščenec tožnikov Matej Gašperšič pa je navedel, da so Erženovi že dokazali poškodbe, ki so na strehi nastale zaradi snega, zato po njegovem ni pomembno, koliko snega je bilo v zadnjih devetih letih, saj očitno tudi pri manjših količinah ob pluženju prihaja do poškodb na objektu. To po njegovem pomeni, da bi osebo, ki bi stala na parceli Erženovih med pluženjem viadukta, sneg najmanj poškodoval.

Odvetnik: Le kdo bi dobil gradbeno dovoljenje

»Objekt pod viaduktom je povsem neprimeren za bivanje, celotna parcela pa je uporabna le, ko ni snega. Le kdo bi danes dobil gradbeno dovoljenje na tej parceli, saj bi mu Dars zagotovo nasprotoval,« je poudaril. Odvetnik je vnovič opozoril tudi na neenakopravno obravnavo Erženovih v primerjavi s podobnim primerom ob viaduktu Dobruša v Mošnjah, kjer so hišo pod viaduktom odkupili in porušil.

S slednjim se očitno strinja tudi sodnica Maja Zorman Krč, saj je dejala, da bi bilo tudi zaradi primera pri viaduktu Dobruša edino pravično, da Erženovi prejmejo primerno odškodnino. Državnega odvetnika Marka Čadeža je zato pobarala, ali res ni na strani države pripravljenosti za sklenitev poravnave s tožniki. Odgovoril je, da v tej zadevi zastopa Dars, od katerega pa do zdaj ni prejel nobenih takšnih navodil, se je pa zavezal, da jih bo o tem še enkrat povprašal. Sodnica je nazadnje sprejela sklep o postavitvi izvedenca, da oceni manjvrednost nepremičnine zaradi padanja snega.

Skačejo tudi samomorilci

Erženovi hiše ob viaduktu Peračica ne uporabljajo že več let. Kot so navedli v tožbi, ki jo je vložil že pokojni Ladislav Eržen, pravdo pa zdaj nadaljujeta žena Slavica in sin Vili, v njej bivanje ni več mogoče, saj jim je po rekonstrukciji viadukta usahnil edini vir vode na parceli, na parcelo in hišo pa z viadukta ne pada le sneg, ampak tudi avtomobilski deli in registrske tablice, steklenice in drugi trdi predmeti. Za nameček je s 70-metrskega viadukta skočilo že več samomorilcev, eden je celo pristal le deset metrov pred pragom hiše.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/16

četrtek

6/17

petek

4/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Jubilejni Teden slovenske drame odpovedan / 06:52, 29. oktober

Hvala bogu in virusu!

Radovljiški gasilci z novim vozilom takoj na intervencijo / 06:51, 29. oktober

A se zajebavajo?
Požar na štedilniku gasili s 320000€ vrednim vozilom -
to bi šel lahko eden na kolesu s kanglo vode.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 13:08, 28. oktober

Zdravstvo in organizacija. Ne bo šlo. Ego napumpan na max.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 11:14, 28. oktober

Na odvzemu brisa pred bolnico Golnik pa gužva, da je noro, en po drugem z zdravstvenimi delavci vred ! Dvomim da dr. Rozman tega ne ve ali n...

Za vsako zmago je potreben skupni cilj / 11:08, 28. oktober

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 bo sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav...

Gospodarstvo za šesti paket / 07:53, 28. oktober

Ne razumem levičarje, ki so proti ukrepom vlade. Saj vlada izvaja čisti socijalizem. Plačuje nedelo. Mogoče so užaljeni, ker drugi to izvaja?

Cena gradnje in obnove: Se bolj splača obnova ali novogradnja? / 07:50, 28. oktober

Novo stanovanje za 4-člansko družino je od 250 do 300k€. Nova enodružinska hiša od 350 do 400k€. To so številke za Gorenjsko. Stara hiša je tudi po obnovi še vedno stara hiša.