Svet čebel so člani Ansambla Saša Avsenika spoznali tudi od blizu. / Foto: Rok Mlinar (arhiv ansambla)

Čebelarska pesem

Ob koncu poletnih dni Sašo Avsenik s svojimi glasbeniki predstavlja skladbo z naslovom Čebelarska pesem. Upa, da bo navdušila tudi najmlajše med poslušalci.

Čebelarska pesem je nastala pred približno 15 leti. Po besedah Boštjana Noča, predsednika Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), sodelovanje ČZS z Avseniki sega že v leto 2003, ko je Franc Šivic napisal besedilo za Čebelarsko pesem, Slavko Avsenik in Slavko Avsenik mlajši pa sta skladbo glasbeno uredila in pesem je postala uradna himna slovenskih čebelarjev. Čebelarska zveza Slovenije je tako postala edina čebelarska zveza na svetu, ki ima svojo himno.

Ker je bila skladba doslej posneta le v godbeni oziroma zborovski različici, se je Sašo Avsenik s svojim ansamblom odločil, da ji nadene tudi narodno-zabavni zven. K projektu so povabili Čebelarsko zvezo Slovenije, Boštjan Noč pa je ob tej priložnosti povedal: »Veseli nas, da sodelovanje nadaljujemo in nadgrajujemo z Ansamblom Saša Avsenika. Združujemo skupne zgodbe, saj se zavedamo, da smo Slovenci v marsičem edinstveni in s tem prepoznavni doma in v svetu – in to sta zagotovo Avsenikova glasba in kranjska čebela.«

Pesem je že dobila tudi videospot, posnetki pa so nastali v okolici Čebelarskega centra na Brdu pri Lukovici, kjer ima Čebelarska zveza Slovenije sedež, in na Jurčičevi domačiji na Muljavi. Pri videospotu pa so sodelovali še člani Kulturnega društva Josip Juričič z Muljave, otroška folklorna skupina Iskraemeco Kranj, Zavod Prijetno domače iz Ivančne Gorice ter konjar Rajko Sinjur z Rogačeve kmetije.

»Veliko mojih spominov na otroštvo sega na domači vrt, kjer je imel stari ata Slavko postavljen čebelnjak in v njem kar nekaj panjev. Na ta način sem spoznal svet čebel, čebelarstva, hkrati pa občutil tudi prvi pik čebele. (smeh) Z aktualno skladbo želimo med drugim na neki način ozaveščati Slovence o pomenu čebel za naše življenje, o tradiciji slovenskega čebelarstva, hkrati pa bi radi s pomočjo pesmi poučili o vsem tem tudi naše najmlajše poslušalce,« so bile besede Saša Avsenika ob izidu nove skladbe. V času snemanja kadrov za novi videospot je Čebelarska zveza namreč poskrbela še, da so tudi člani skupine spoznali del učne poti o čebelarstvu, ki jo imajo pripravljeno na svojem sedežu, se srečali s čebelarjem in okusili tradicionalni slovenski medeni zajtrk.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno jasno
vlažnost: 72 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

6/14

petek

3/19

sobota

5/18

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Kranj, 30. oktober 2020

Mesečne meritve na društvu upokojencev odpadejo

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

PREDAVANJA / Gorenjska, 5. november 2020

Energijska vrednost voda

 

 
 

 

 
 
 

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 11:48, 30. oktober

Janez, si pogledal tudi, kako so premagali kovid in kako živijo danes?

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 11:37, 30. oktober

Vabljeni na kakšen video na YouTube o proizvodnji mask na Kitajskem. Bo marskido premislil preden jo bo dal na nos in usta.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 10:53, 30. oktober

Vse, razen Primoža, ki so bili proti nošenju mask, kazensko preganjat do INDIJE !!!

Župan predstavil proračun / 08:16, 30. oktober

"obnova ceste za Verigo in cestnega odseka SPAR-Filipič". Nekateri projekti se kar copy/paste pojavljajo v proračunih zadnjih 10 let. Obnova...

V intenzivni negi več kot sto bolnikov / 22:47, 29. oktober

"V UKC-ju Ljubljana so v letošnji sezoni hospitalizirali 450 bolnikov, pri katerih so ugotovili gripo, in 300 bolnikov z respiratornim sinci...

V intenzivni negi več kot sto bolnikov / 17:00, 29. oktober

Še enkrat preber.

hahahahahahaa

V intenzivni negi več kot sto bolnikov / 15:27, 29. oktober

Koliko denarja mi zmečemo v zdravstvo!! Smo pa na stopnji Bolnice Franje! Kar se človečnosti tiče pa še na slabšem!