»Imel sem in še vedno imam srečo, da imam dober tim,« pravi prejemnik nagrade GZS za izjemne gospodarske dosežke Aleš Dolenc, direktor M Sore. / Foto: Gorazd Kavčič

Gospodarski oskar tudi Alešu Dolencu

Med osmimi prejemniki nagrade Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske dosežke je tudi Aleš Dolenc, direktor M Sore iz Žirov.

Nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke je najstarejše tovrstno priznanje v Sloveniji. Letos so jih podeljevali že dvainpetdesetič. Prejmejo jo gospodarstveniki, ki trajnostno ustvarjajo presežke – imajo večletne odlične rezultate na domačem in svetovnih trgih, razpolagajo z inovativno poslovno filozofijo in ravnajo s premišljenimi poslovnimi potezami, so razložili na GZS.

Studenec pri Krtini – »En človek težko doseže velike spremembe, za to je potreben pravi tim. Jaz sem imel in še vedno imam srečo, da ga imam,« je po prejemu nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke dejal Aleš Dolenc, direktor žirovske družbe M Sora, trgovina in proizvodnja. »Zahvala gre tudi vsem 250 sodelavcem, brez njih te nagrade ne bi dobil,« je dodal. Na 52. podelitvi nagrad Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) v Poletnem gledališču Studenec so v torek zvečer t. i. gospodarskega oskarja za večletno uspešno vodenje podjetja prejeli še direktorica AMZS Lucija Živec Sajevec, predsednik uprave Elektro Ljubljana Andrej Ribič, izvršni direktor podjetja TKK s Srpenice Uroš Lozar, direktor prevalskega podjetja TRP – rezalna orodja Sebastijan Završnik, direktor ljubljanskega podjetja MESI, razvoj medicinskih naprav Jakob Šušteršič ter direktorja Elrada International iz Gornje Radgone Iztok Lipnik in Branko Šeruga.

M Sora, ki jo Aleš Dolenc vodi od leta 2004, izhaja iz Kmetijsko nabavno prodajne zadruge Žiri, ustanovljene leta 1948. Zadruga še vedno obstaja, ukvarja se z odkupom kmetijskih izdelkov in je tudi 20-odstotni lastnik delniške družbe M Sora, ki so jo ustanovili leta 2006 zaradi zagotovitve dolgoročne varnosti zadružnikov in zaposlenih, ki ostajajo 80-odstotni lastniki družbe. Družba se danes ukvarja s proizvodnjo in prodajo oken, trgovino in zastopstvom materialov za proizvodnjo oken, vrat in avtomatskih odpiralnih tehnik (enota Norica) ter s trgovsko dejavnostjo.

Da bi utrdili pozicijo vodilnega strokovnjaka za okna v Sloveniji, je strategija podjetja izrazito usmerjena v razvoj izdelkov, kar dokazuje tudi več regionalnih in nacionalnih nagrad GZS za inovacije v zadnjih letih. Družba je tudi okoljsko naravnana, kar se odraža tako pri nabavi surovin, proizvodnem procesu kot pri končnem izdelku – energetsko učinkovitih in okolju prijaznih oken. Prejeli so tudi nagrade, povezane z inovativnimi okoljskimi rešitvami. »Ob družbeni odgovornosti do lokalnega okolja, ki je zajeta v participativnem zadružnem upravljanju družbe, ostajajo glavne vrednote Aleša Dolenca pripadnost podjetju, odgovornost do zaposlenih ter skrb za okolje in razvoj kraja,« je podelitev nagrade Dolencu obrazložila Komisija za nagrade GZS.

»V M Sori nismo hodili po utrjenih poteh, zato tudi nismo več le kmetijska zadruga, ampak mala multinacionalka z devetimi podjetji v sedmih državah in 250 zaposlenimi. Nekoč smo prodajali hlode in deske, danes razvijamo vrhunska okna in jih prodajamo po celem svetu. Smo tudi vodilni oskrbovalec z repromaterialom za njihovo proizvodnjo v Sloveniji in še kje, sodelujemo z najboljšimi svetovnimi znamkami,« je povedal nagrajeni direktor M Sore. »Naše odločitve so bile kdaj pa kdaj posebne, drugačne, inovativne, včasih celo tvegane, a vedno z mislijo na boljšo prihodnost. Vodilna poslovna filozofija pa je ves čas ostajala zdrava kmečka pamet,« je nadaljeval in še enkrat poudaril, da so za prejeto nagrado zaslužni vsi zaposleni v podjetju. »Kot vsaka nagrada je tudi ta velika obveza za naprej. Predvsem da vsi ostanemo taki, kot smo: delavni, inovativni, uspešni in pošteni,« je še dodal Dolenc.

Na podelitvi letošnjih nagrad GZS za izjemne gospodarske dosežke – doslej jih je prejelo že skupno 376 gospodarstvenic in gospodarstvenikov – je prisotne nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor in opozoril, da je zmotno misliti, da se bo po koronakrizi stanje v domačem in svetovnem gospodarstvu vrnilo na izhodiščno točko pred krizo. Kako konkurenčna bodo nacionalna gospodarstva izšla iz te krize, bo po mnenju predsednika odvisno od zagotavljanja splošnih pogojev za zagotavljanje njihove konkurenčnosti v času krize. »To je zdaj najpomembnejše vprašanje. To dolžno spoznanje velja tako za poslovne subjekte kot za državo,« je dejal Pahor in opomnil, da če bo kdorkoli – država ali gospodarstvo – zaostajal s strukturnimi ukrepi, bomo vsi »zamudili čas za nujne prilagoditve in potrebne spremembe, ki bodo zavarovale naše ustavne in ekonomske vrednote med krizo in po njej«.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup Slovenijo v prihodnosti vidi kot družbo, ki bo z uporabo umetne inteligence, industrije 4.0 in inovativnosti zagotavljala delo, socialno varnost, okoljsko trajnost po najvišjih mednarodnih standardih. Verjame, da do takšne družbe lahko pridemo do leta 2030. »Cilj je smel, a dosegljiv,« je dejal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

zmerno oblačno
vlažnost: 72 %
veter: Z, hitrost: 29 km/h

4/16

sreda

7/16

četrtek

10/18

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Želijo spremembo zakonodaje / 06:31, 21. oktober

Joj, Primož spet obračaš besede.Nikoli nisem napisal, da je čefurka. Uporablja pa v komentarjih čefurizme, to pa ja.Strinjam se s tistimi, k...

Želijo spremembo zakonodaje / 21:34, 20. oktober

A ni Kitty ena čefurka k te je pošiljala na kastracijo? Dej, upoštevaj njen nasvet no...

Želijo spremembo zakonodaje / 21:31, 20. oktober

Ti imaš ženo?
A je pisunka na paprikaš TV?
Ej, a kamera je nazaj?

Želijo spremembo zakonodaje / 17:15, 20. oktober

Kitty, komentar je skopiran iz Nove.
Stavit sem šel z ženo, da bo Primož začel Novo brati, in da ga bom do volitev prepričal, da bo volil SDS.
A za znesek sprašuješ?
10€, tako kot vedno.

Želijo spremembo zakonodaje / 16:02, 20. oktober

Se opravičujem, Čoralićev... Ćordićev je toliko v Sloveniji, da človek mal zameša.... je pa večina na istem! Molzejo!

Želijo spremembo zakonodaje / 15:59, 20. oktober

Se pridružujem mnenju Wojciechowkega! Zakaj Ćoraliću 1750 € pomoči?? Kaj misli, da bo repal v nedogled in s tem preživljal svoje otroke??...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:56, 20. oktober

Janševikov ni.
Ta pojem so si izmislili tisti, ki potrebujejo notranjega sovražnika.
hehehehe