Vlada pripravlja zakonsko podlago za kratkotrajno bolniško odsotnost tudi brez obiska zdravnika. / Foto: Gorazd Kavčič

Vlada bo zaostrila ukrepe

V Sloveniji je že več kot tisoč aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V torek so potrdili 123 novih okužb, v sredo pa 104, od tega največ v Ljubljani (29) in Kranju (10). Zdravnik, ki je zbolel za covidom-19 in bil življenjsko ogrožen, ne razume nejevernežev, ki menijo, da je ta virus izmišljotina. Vlada bo že konec tega tedna sprejela nekaj dodatnih ukrepov.

Kranj – Vladni govorec Jelko Kacin je po včerajšnji redni seji vlade sporočil, da bo vlada sprejela več ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Že ta konec tedna začnejo veljati spremembe glede nošenja mask v zaprtih javnih prostorih. Maska bo obvezna za učence od sedmega razreda dalje, dijake, študente, vzgojitelje, učitelje ... Nošenje mask bo obvezno tudi v odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so tržnice, mestna jedra.

Za prihodnji teden napovedujejo spremembo obratovanja gostinskih lokalov, predvidoma med 6. in 22. uro. Državljanom priporočajo omejitev vseh nenujnih stikov in racionalnejši obisk trgovin in drugih javnih prostorov, tudi v zvezi s tem se pripravljajo dodatni ukrepi. Prav tako razmišljajo o zaostritvi ukrepov na področju javnega potniškega prometa, kjer naj bi z neko prednos­tno listo v določenih časovnicah, kot je dejal Kacin, zaščitili najranljivejše skupine ljudi. Razmišljajo tudi o dodatnem omejevanju števila obiskovalcev na prireditvah.

Vlada vodstvom gospodarskih družb priporoča delo od doma, če je to mogoče, oz. sistem 'kolobarjenja', da se zaposleni izmenjujejo na delovnem mestu in doma. V podjetjih bo obvezno merjenje telesne temperature zaposlenih in obiskovalcev ob vstopu v delovne prostore. Če bodo imeli povišano temperaturo, bodo morali na bolniški dopust, priprav­lja se zakonska podlaga za kratkotrajno bolniško odsotnost tudi brez obiska zdravnika.

V torek kar 123 okužb

V ponedeljek so v Sloveniji potrdili 82 okužb, od tega tri nove okužbe v Domžalah, dve v Kranju in po eno na Jesenicah, v Škofji Loki, Šenčurju, Medvodah in Kamniku. V torek so v Sloveniji opravili rekordnih 3123 testiranj na novi koronavirus, potrdili so rekordnih 123 novih okužb, od tega osem v Kranju, pet v Domžalah, tri v Kamniku, po eno pa v občinah Medvode, Jesenice, Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane in Žirovnica. V sredo so opravili 3070 testiranj, pozitivne so bile 104 osebe, od tega deset v Kranju, tri v Kamniku in ena na Jesenicah. »Število neznanih virov upada, vsaj tako se zdi po zadnjih podatkih, kar kaže tudi na to, da so državljani vse skupaj vzeli bolj resno,« je poudaril vladni govorec Jelko Kacin in dodal, da se s številom okuženih povečuje tudi število bolnikov, ki zaradi poteka bolezni covid-19 potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Hospitaliziranih je bilo v sredo že 62 bolnikov, od tega 11 v intenzivni negi. Zaradi covida-19 je umrl en bolnik. Trem bolnišnicam za bolnike s covidom-19, UKC Ljubljana, UKC Maribor in Klinika Golnik, se je včeraj pridružila še četrta, to je Splošna bolnišnica Celje.

Še dva razreda v karanteni

Posameznih okužb z novim koronavirusom je vse več tudi v šolah. Okužbo pri enem učencu so pred dnevi potrdili na blejski osnovni šoli. Učenci oddelka so v karanteni, zanje pouk poteka na daljavo. Vsi preostali učenci nadaljujejo pouk kot običajno. Kot je na spletni strani še sporočila ravnateljica Nataša Ahačič, prosijo, naj v šolo prihajajo samo zdravi otroci. Prav tako ponovno prosijo, naj po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) učenci uporabljajo maske, saj s tem pazijo drug na drugega.

V karanteni je tudi 34 dijakov četrtih letnikov Gimnazije Jesenice, ki so bili v stiku s sošolko, pri kateri je bila potrjena okužba. Dijaki so v karanteni in se šolajo na daljavo. Pouk v preostalih razredih poteka normalno. Ravnateljica Lidija Dornig je dodala, da morajo odslej dijaki pri izbirnih predmetih nositi zaščitne maske, saj prihajajo iz različnih razredov.

Vlada se zaveda, da je za upočasnitev širitve nujno zmanjšati število stikov brez hujših posledic za življenje in delo.

Denar za 550 dodatnih zaposlitev

Državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič je na včerajšnji vladni novinarski konferenci povedal, da so se veliko naučili iz prvega vala epidemije, tudi glede samozaščitnega ravnanja v domovih za starejše, varstveno-delovnih centrih ..., in še enkrat poudaril pomen samozaščitnega ravnanja. Okužbe v tem zadnjem času v domove za starejše prihajajo od zunaj. Novo je, da se prvi okuženi stanovalci umaknejo iz posameznega doma v negovalne bolnišnice, kjer naj bi ostali do sedem dni. V tem času pa se mora dom reorganizirati, da sta zagotovljena zdravje in varnost drugih stanovalcev in zaposlenih. Kot je še sporočil Uršič, je vlada zagotovila 29 milijonov evrov za 550 dodatnih zaposlitev v domovih za starejše, in če domovi delovne sile (negovalcev, medicinskih sester, oskrbovalcev ...) nimajo, lahko omogočijo delo tudi prek študentskih napotnic ali mlajšim upokojencem, ki niso potencialno ogroženi. Postopki za kadrovanje lahko že tečejo.

Virus ne izbira

Osebno izkušnjo z boleznijo covid-19 je podelil doc. dr. Adolf Lukanovič, dr. med., specialist ginekologije in porodništva. Obravnaval je pacientko, za katero se je kasneje izkazalo, da je pozitivna na novi koronavirus. Takoj zatem je še sam šel na testiranje, test je bil pozitiven. Svetovali so mu hospitalizacijo, ki jo je najprej odklonil, razmišljal je le o samoizolaciji. Na vstopni točki za covid-19 Infekcijske klinike UKC Ljubljana so ga vendarle prepričali, da potrebuje bolnišnično zdravljenje. Na kliniko je bil sprejet 9. marca, 12. marca so ga že premestili v intenzivno enoto, bil je v komi in kar devetsto ur je bil mehansko ventiliran. Iz covida-19 se je razvila pljučnica, stanje se mu je slabšalo, odpovedali so mu vitalni organi. »Pridejo tudi (starejša) leta, ko je človek manj odporen proti takim sistemskim okužbam. Če ni pravilne, pravočasne obravnave, se lahko tragično konča. In ko spoznaš, da si na robu tega, začneš drugače gledati na vse skupaj. Gre za resno, smrtonosno obolenje in osebno sem zelo užaloščen, saj ne razumem nejevernežev, ki menijo, da je ta virus izmišljotina, namesto da bi vse osnovne preventivne ukrepe (čistoča rok, distanca, zaščitne maske, aplikacija) dosledno izvajali. Ko spoznamo, da smo pozitivni, se moramo zavedati odgovornosti, da predstavljamo tveganje tudi za druge.« Doc. dr. Lukanovič je dejal, da je imel srečo, predvsem pa kvalitetno strokovno oskrbo, še kasneje tudi med rehabilitacijo v URI Soča, ko se je iz nepokretnosti počasi vračal v gibanje in vključevanje v normalno življenje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

pretežno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

6/15

petek

3/18

sobota

5/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

V intenzivni negi več kot sto bolnikov / 22:47, 29. oktober

"V UKC-ju Ljubljana so v letošnji sezoni hospitalizirali 450 bolnikov, pri katerih so ugotovili gripo, in 300 bolnikov z respiratornim sinci...

V intenzivni negi več kot sto bolnikov / 17:00, 29. oktober

Še enkrat preber.

hahahahahahaa

V intenzivni negi več kot sto bolnikov / 15:27, 29. oktober

Koliko denarja mi zmečemo v zdravstvo!! Smo pa na stopnji Bolnice Franje! Kar se človečnosti tiče pa še na slabšem!

Radovljiški gasilci z novim vozilom takoj na intervencijo / 14:06, 29. oktober

fantje, sama fovšija vas je

Radovljiški gasilci z novim vozilom takoj na intervencijo / 10:14, 29. oktober

Se strinjam. Pretiravajo na veliko. 15 let stara cisterna je bila prestara za njih. Že tako zadolžena občina plačuje nekaj kar ni bilo potrebno zamenjave.

Jubilejni Teden slovenske drame odpovedan / 06:52, 29. oktober

Hvala bogu in virusu!

Radovljiški gasilci z novim vozilom takoj na intervencijo / 06:51, 29. oktober

A se zajebavajo?
Požar na štedilniku gasili s 320000€ vrednim vozilom -
to bi šel lahko eden na kolesu s kanglo vode.