V okviru 24 ur klekljanja je kleklje vihtela tudi Marinka Vrhunc z Racovnika. Ob njej sta predsednik Turističnega društva Železniki Tomaž Weiffenbach in vodja klekljarske sekcije Vita Dolenc.

Čipkarski dnevi

Jutri in v nedeljo bodo v Železnikih potekali Čipkarski dnevi v okrnjeni obliki, za uvod vanje pa so že pripravili 24 ur klekljanja.

Železniki – Turistično društvo (TD) Železniki ohranja kontinuiteto prireditev, povezanih s klekljarsko tradicijo, pa čeprav v okrnjeni obliki in v kasnejših terminih, kot so načrtovali. Te dni so že spravili pod streho 24 ur klekljanja. Tokrat ni šlo za javno prireditev v kulturnem domu, kjer bi 24 ur neprekinjeno klekljali na istem punklju, pač pa je ta potoval od ene klekljarice do druge.

S klekljanjem so začeli minulo sredo ob 16. uri na Majdelcovi domačiji v Podporeznu, kot prva pa je za punkelj sedla osmošolka Ana Deja Prezelj. Nato so člani TD punkelj pospremili še v Selca in v večernih urah v Železnike, kjer je potoval tudi včeraj, dokler se ni ustavil v čipkarski šoli. Za punkljem, ki so ga v 24 urah ponesli na devet različnih lokacij, se je zvrstilo dvanajst odraslih klekljaric in učenke čipkarske šole, sukanje belih niti pa je včeraj ob 16. uri sklenila učiteljica klekljanja Irena Benedičič. »Veseli smo, da so nas klekljarice povsod lepo sprejele in da je letošnja, peta izvedba 24 ur klekljanja kljub drugačnemu poteku minila v pozitivnem duhu,« je bil zadovoljen predsednik TD Tomaž Weiffenbach.

Čipko, ki se je pod spretnimi rokami klekljaric hitro večala, si bo možno ogledati na 58. Čipkarskih dnevih, ki jih TD pripravlja jutri in v nedeljo v kulturnem domu v Železnikih. »Oba dneva bo od 10. do 19. ure odprta razstava, na kateri bodo svoje mojstrovine pokazale domače klekljarice ter učenke in učenci Čipkarske šole Železniki. Letos bodo sodelovale tudi članice Društva upokojencev za Selško dolino z dobrodelnim Unicefovim projektom Punčka iz cunj. Na ogled bodo postavile najrazličnejše punčke iz cunj in obiskovalce povabile, da katero od njih posvojijo,« je pojasnil Weiffenbach. Poleg tega bo v nedeljo po maši okoli 11. ure na trgu pred cerkvijo sv. Antona možno prisluhniti Pihalnemu orkestru Alples.

Čipkarske dneve bogati tudi razstava Čipkopisi, ki so jo minulo sredo odprli v Galeriji Muzeja Železniki. Pripravil jo je fotografski mojster Aleksander Čufar, ki je čipko prenesel v umetnost sodobne fotografije. Razstava bo odprta do 6. oktobra. Ogledati si jo je možno tudi jutri od 9. do 15. ure in v nedeljo od 10. do 17. ure, ko bo odprt tudi muzej.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

megla
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-6/4

sreda

-6/7

četrtek

-3/6

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....