Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov. / Foto: Gorazd Kavčič

Glej na cesto, ne na telefon

Policisti po vsej Evropi ta teden v okviru akcije Osredotoči se na cesto sporočajo voznikom, naj bodo raje osredotočeni na cesto, ne na telefon.

Kranj – Akcijo Osredotoči se na cesto, ki poteka do nedelje, koordinira Evropska zveza prometnih policij ROADPOL, zato kršitve, povezane z nepravilno uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav v vozilih, poostreno ugotavlja večina evropskih policij.

Omenjenemu nadzoru se pridružuje tudi slovenska policija. Po besedah Roberta Vehovca, višjega policijskega inšpektorja v Sektorju prometne policije na Generalni policijski upravi, lahko vozniki v Sloveniji in večini evropskih držav do nedelje pričakujejo, da bodo policisti pri svojem delu poostreno nadzirali nepravilno uporabo mobilnih telefonov in drugih elektronskih naprav, ki voznika odvračajo od osredotočenosti na vožnjo. »Poudariti želimo tisti segment nepravilnega ravnanja v prometu, do katerega je večina udeležencev v prometu na žalost še vedno preveč ravnodušna. Družba obsoja vožnjo pod vplivom alkohola in prehitro vožnjo, obenem pa ugotavljamo, da večina še nima izoblikovanega stališča, da je telefoniranje med vožnjo ali druga opravila, ki negativno vplivajo na pozornost voznika, prav tako zelo nevarno in zato popolnoma nesprejemljivo,« je poudaril. »Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu,« je dodal.

Policisti nadzirajo vse voznike, še posebej pozorni pa so na voznike tovornih vozil in avtobusov, pri katerih je še toliko bolj pomembno, da so osredotočeni na vožnjo, saj so zaradi karakteristik njihovih vozil (večja teža, večje dimenzije) potrebne še hitrejše reakcije oziroma odločitve voznika, ko mora odreagirati na nenadno nevarno situacijo, posledice neustrezne reakcije pa so zato lahko še bolj tragične. Pri nadzoru slovenski policisti uporabljajo tudi specialna policijska civilna vozila z vgrajenimi videonadzornimi sistemi, ki omogočajo lažje odkrivanje in dokazovanje tovrstnih kršitev, je še pojasnil Vehovec.

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje, a tudi to ni varno, še opozarjajo policisti. V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate pogovor, svetujejo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/15

torek

6/18

sreda

7/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Jesenice, 20. oktober 2020

Prireditve v jeseniški knjižnici odpovedane

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Nova radovljiška knjižnica ima že novo streho / 22:49, 19. oktober

Izvajalec je pustil na strehi še kar nekaj svoje opreme. Za vsak slučaj. Koncept stavbe je prezahteven za SLO gradbenike. Arhitekt si je zam...

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 15:12, 19. oktober

Diktatura in splošna beda, v katero nas pod pretvezo epidemije pelje trenutna ablast po nareku Bruslja !!
Bo šlo?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 14:49, 19. oktober

Objasni, kaj imata „omejitev gibanja ljudi“ in „živilske karte in partijske uniforme“ skupnega?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 13:42, 19. oktober

Alo Hojs, kdaj dobimo živilske karte in partijske uniforme?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:42, 19. oktober

Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma in razmišljal o demokraciji...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:40, 19. oktober

A kej veš kje je dr. Krek? Je že imel poslovilno?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 12:01, 19. oktober

Še to:
ti misliš, da je demokracija samo takrat, ko so vaši gor.
POJMA NIMAŠ.