Marija Klobčar s svojo novo knjigo Poslušajte štimo mojo

O potujočih pevcih po detektivsko

Marija Klobčar, kamniška etnologinja, ki že več kot dvajset let raziskuje v okviru Glasbenonarodopisnega inštituta Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je izdala novo v knjigo, v kateri se posveča doslej prezrti tematiki potujočih pevcev na Slovenskem.

Marija Klobčar je s svojim strokovnim delom v domačem Kamniku doslej pustila že neizbrisen pečat. Njeni knjigi Kamničani med izročilom in sodobnostjo in Na poti v Kamnik sta izjemen prispevek k razumevanju preteklosti in načina življenja njenih soobčanov, in čeprav se zadnjih dvajset let aktivno posveča ljudski pesmi, pevcem in glasbeni dediščini vseh Slovencev, je navdih za zadnjo knjigo znova našla doma.

»Povsod po Evropi so poznali nastope potujočih pevcev, ki so predvsem ob sejmih uprizarjali zgodbe s petjem in bili zelo priljubljeni, saj so na ljudem dostopen način širili t. i. pesemske vesti. A v stroki je veljalo, da na Slovenskem potujočih pevcev ni bilo. Ker pa sem se pri svojem delu nenehno soočala z različnimi drobci, ki so nakazovali, da to ne drži, sem se leta 2007 tematike lotila bolj poglobljeno. Virov ni bilo veliko, a se jim je splačalo slediti. Moja pričakovanja so bila ob začetku dela povsem drugačna, kazalo je namreč, da bom raziskovala novejša obdobja, a so me viri vodili v precej oddaljeni čas in zelo spremenili mojo predstavo o potujočih pevcih. Priznam, da je bilo to področje v primerjavi z drugimi mojimi etnološkimi študijami pravo detektivsko delo,« se je slikovito izrazila avtorica in poslušalcem na predstavitvi knjige, ki nosi naslov Poslušajte štimo mojo – Potujoči pevci na Slovenskem, predstavila različna zgodovinska obdobja – vse od predkrščanskih naprej, kjer so potujoči pevci, slovenski jezik in širjenje pesemskega izročila imeli pomembno vlogo. Poudarila je, da je enega od virov, ki jo je k raziskavi najbolj spodbudil, našla v domačem Kamniku. Leta 1928 je Josip Suchy v Spominih Krištofovega Pepčka v enem od zapisov opisal nastop pevca moravskega porekla na sejmu v Kamniku.

Knjiga razgrinja zelo pomembno in doslej slabo znano področje slovenske zgodovine. Osvetljuje različne skupine potujočih pevcev (sejmarske pevce, potujoče rokodelce in prodajalce, godce, berače in slepe pevce ter Rome) in njihov pomen tako znotraj slovenskega prostora kot njihovo vlogo pri vpetosti Slovencev v evropsko zgodovino. Marija Klobčar se dotakne vloge potujočih pevcev v času vitezov, pomena pesemskega obveščanja, saj so bili potujoči pevci nekdaj eni najpomembnejših prenašalcev novic, vpliv tiska na potujoče pevce …

Kot je poudarila, je ena njenih glavnih ugotovitev ta, da so potujoči pevci vsekakor bili tudi pri nas ter da se pesmi nekdaj niso prenašale le med preprostimi in nepismenimi, ampak tudi med izobraženimi.

Več kot tristo strani debela monografija je tako edinstvena pri nas, avtorica pa jo je predstavila z besedo, sliko in pesmijo. Pri tem so ji pomagali tudi uveljavljeni glasbeniki Ljoba Jenče, Domen Marinič in Jani Kovačič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

zmerno oblačno
vlažnost: 72 %
veter: Z, hitrost: 29 km/h

4/16

sreda

7/16

četrtek

10/18

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Želijo spremembo zakonodaje / 06:31, 21. oktober

Joj, Primož spet obračaš besede.Nikoli nisem napisal, da je čefurka. Uporablja pa v komentarjih čefurizme, to pa ja.Strinjam se s tistimi, k...

Želijo spremembo zakonodaje / 21:34, 20. oktober

A ni Kitty ena čefurka k te je pošiljala na kastracijo? Dej, upoštevaj njen nasvet no...

Želijo spremembo zakonodaje / 21:31, 20. oktober

Ti imaš ženo?
A je pisunka na paprikaš TV?
Ej, a kamera je nazaj?

Želijo spremembo zakonodaje / 17:15, 20. oktober

Kitty, komentar je skopiran iz Nove.
Stavit sem šel z ženo, da bo Primož začel Novo brati, in da ga bom do volitev prepričal, da bo volil SDS.
A za znesek sprašuješ?
10€, tako kot vedno.

Želijo spremembo zakonodaje / 16:02, 20. oktober

Se opravičujem, Čoralićev... Ćordićev je toliko v Sloveniji, da človek mal zameša.... je pa večina na istem! Molzejo!

Želijo spremembo zakonodaje / 15:59, 20. oktober

Se pridružujem mnenju Wojciechowkega! Zakaj Ćoraliću 1750 € pomoči?? Kaj misli, da bo repal v nedogled in s tem preživljal svoje otroke??...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:56, 20. oktober

Janševikov ni.
Ta pojem so si izmislili tisti, ki potrebujejo notranjega sovražnika.
hehehehe