Šolsko ministrico Simono Kustec, ki se je zaradi neuporabe maske na dobrodelni prireditvi (na sliki desno) opravičila, pozivajo k odstopu. / Foto: RTV Slovenija (zajem zaslona)

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister

Potrdili rebalans z rekordnim primanjkljajem

Državni zbor je predvčerajšnjim sprejel rebalans proračuna, ki za letos predvideva rekordni primanjkljaj, visok kar 4,2 milijarde evrov, kar v deležu bruto domačega proizvoda znaša 9,3 odstotka. V primerjavi z novembra potrjenim proračunom za leto 2020 se bodo odhodki povečali za tri milijarde evrov na 13,4 milijarde evrov, prihodki pa zmanjšali za skoraj 1,6 milijarde evrov, na 9,2 milijarde evrov. Kot sta povedala predsednik vlade Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj, je tako visok primanjkljaj posledica nepričakovanih izdatkov za blaženje posledic epidemije covida-19.

Ministrico Pivčevo čaka interpelacija

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so v ponedeljek vložile interpelacijo ministrice Aleksandre Pivec, ki ji očitajo kršenje zakonodaje s področja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja in nespoštovanje etičnih norm. Pivčeva pravi, da gre za zlorabo inštituta interpelacije z namenom rušenja vlade. A na mestu ministrice za kmetijstvo je ne želijo več niti poslanci iz njene stranke DeSUS-a, ki po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše pričakujejo, da bo premier Janez Janša to vprašanje razrešil še pred interpelacijo. Če bi Pivčeva ostala na položaju, koalicija ne bi imela več glasov njihovih poslancev, ki bi v tem primeru najverjetneje interpelacijo podprli, svari Jurša. Kot je znano, bodo po odstopu Pivčeve z mesta predsednice stranke v DeSUS-u volili novo vodstvo, Pivčeva pa je že napovedala svojo vnovično kandidaturo za predsednico stranke. Na drugi strani je začasni predsednik stranke Tomaž Gantar (minister za zdravje) dejal, da za predsednika ne bo kandidiral.

Pozivi ministrici Kustečevi, naj odstopi

Ta teden v javnosti močno odmeva ponedeljkova dobrodelna prireditev Olimpijskega komiteja Slovenije, na kateri gostje niso nosili zaščitnih mask, čeprav so v zaprtih javnih prostorih obvezne. Med njimi je bila tudi šolska ministrica Simona Kustec, ki se je za napako opravičila, a jo iz opozicije vseeno pozivajo k odstopu. Olimpijski komite Slovenije je na očitke o neuporabi mask odgovoril, da so sledili navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vodili so seznam prisotnih, ob vhodu na dogodek so informacijske table obveščale o primerni medsebojni razdalji in higieni kašlja, vsebovale pa so tudi splošna pravila za preprečitev širjenja okužb. Prav tako so do prihoda v dvorano vsi gostje, med katerimi sta bila tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in predsednik UEFE Aleksander Čeferin, nosili maske, ob vstopu v dvorano pa so jih sneli. Sedežni red je bil vnaprej določen, sedeži pa so bili razvrščeni ob upoštevanju zadostne razdalje dveh metrov. Iz tujine je pripotovalo 32 gostov, njihovi testi na covid-19, ki niso bili starejši od 48 ur, pa so bili negativni, so razložili. Direktor NIJZ-ja Milan Krek je kasneje povedal, da bi moral organizator nadzorovati uporabo mask na prireditvi, na vrsti pa je zdaj zdravstvena inšpekcija, da ukrepa. V torek so sicer pri enem od zaposlenih v Olimpijskem komiteju Slovenije potrdili okužbo s covidom-19, vendar pa ta oseba ni bila na ponedeljkovi prireditvi.

Zaradi maske v lisicah

Precejšnjo pozornost javnosti je v zadnjih dneh pritegnil tudi incident na Vranskem, kjer sta policista sedemnajstletno potnico, ki na avtobusu ni hotela nositi zaščitne maske, vklenila v lisice. Na policiji pojasnjujejo, da policista nista vedela, da je mladoletna, prisilnih sredstev pa nista uporabila zato, ker ni nosila maske, temveč zaradi njenega nesramnega vedenja do voznikov in potnikov ter nesodelovanja v policijskem postopku. Ali je bil ta izveden ustrezno, bo zdaj preučila komisija Generalne policijske uprave. Notranji minister Aleš Hojs je sicer policista pohvalil za strokovno in pravilno ukrepanje.

Janša Hojsu vrnil neodprto ovojnico

Aleš Hojs sicer ostaja notranji minister. Pričakovano je prestal interpelacijo v državnem zboru, zanjo je v soboto okoli pol treh zjutraj po maratonski seji glasovalo 38 opozicijskih poslancev, proti razrešitvi pa je bilo 43 poslancev. Z mesta ministra ga ni odnesel tudi njegov nepreklicni odstop, saj mu je predsednik vlade Janez Janša v ponedeljek vrnil neodprto ovojnico z odstopno izjavo, Hojs pa je po pogovoru s premierjem sporočil, da ostaja notranji minister. »Ta ovojnica bo v naslednjih urah raztrgana – sam jo bom raztrgal,« je ob tem poudaril.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 68 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

4/14

ponedeljek

3/15

torek

6/17

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Jesenice, 19. oktober 2020

Delavnica za pomoč pri limfedemu odpovedana

OBVESTILA / Jesenice, 20. oktober 2020

Prireditve v jeseniški knjižnici odpovedane

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 15:12, 19. oktober

Diktatura in splošna beda, v katero nas pod pretvezo epidemije pelje trenutna ablast po nareku Bruslja !!
Bo šlo?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 14:49, 19. oktober

Objasni, kaj imata „omejitev gibanja ljudi“ in „živilske karte in partijske uniforme“ skupnega?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 13:42, 19. oktober

Alo Hojs, kdaj dobimo živilske karte in partijske uniforme?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:42, 19. oktober

Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma in razmišljal o demokraciji...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:40, 19. oktober

A kej veš kje je dr. Krek? Je že imel poslovilno?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 12:01, 19. oktober

Še to:
ti misliš, da je demokracija samo takrat, ko so vaši gor.
POJMA NIMAŠ.

Le še korak od razglasitve epidemije? / 11:55, 19. oktober

Kakšnim našim???
Jaz se zavzemam za demokracijo in ne za vaše in naše!!!
BUTL!