Župan, jaz predlagam novo klop

Vse od poletja naprej tudi nekatere gorenjske občine zbirajo predloge občanov za sredstva, ki jih bodo namenile za manjše projekte po izbiri občanov v okviru tako imenovanega participativnega proračuna.

Nabor idej je pester in inovativen: od pločnikov, klopi, nadstreškov in ekoloških otokov ter športnih in otroških igrišč do parkov za sprehajanje psov, urbanih vrtov in izvedb izobraževanj. Kot pravijo v Radovljici, kjer so se izvedbe participativnega proračuna letos lotili prvič, na ta način želijo občane spodbuditi k aktivnejšemu vključevanju pri odločanju o porabi skupnega denarja ter k temu privabiti tudi mlade. V nasprotju z volitvami v tem primeru lahko glasujejo vsi, ki so dopolnili 15 let.

Občani, sploh mladi, imajo pogosto (upravičen) občutek, da nimajo vpliva na odločanje o zadevah skupnega pomena, tako da so pozdrava vredni prav vsi poskusi spodbujanja vključevanja čim večjega števila občanov v odločanje o skupnih projektih.

Pa vendar: postopki so kar zapleteni, sama izvedba zbiranja, preverjanja in glasovanja o projektih tudi ni zastonj. Pa še ime – participativni proračun – je tako komplicirano, da ga je eden od občinskih svetnikov na začetku mandata pravilno izgovoril šele v tretjem poskusu. Če že pri njem ni šlo gladko, kako ne bi prestrašilo »navadnih« občanov?

In tudi: živimo v sistemu parlamentarne demokracije in na tej osnovi postavljenega delovanja lokalnih skupnosti. Občani imamo v občinski svetih predstavnike, ki smo jih izvolili zato, da v našem imenu odločajo o stvareh, ki se tičejo celotne skupnosti. Torej tudi o urbanih vrtovih, nadstreških, igriščih in pasjih parkih. Če bi bila vez med nami in njimi tesnejša in ne omejena zgolj na čas pred volitvami, morda sploh ne bi potrebovali pripomočka zapletenega imena in konstrukcije? Ne nazadnje se, sploh po manjših krajih, večinoma poznamo med seboj …

Zato bom sama tokrat, čeprav načeloma podpiram vsakršno obliko spodbujanja sodelovanja med občani in lokalno oblastjo, vendarle za začetek za rokav pocukala občinskega svetnika, ki sem ga volila pred dvema letoma, ga povabila na kavo in mu razložila, kje natančno bi imela tisto klop. Verjamem, da bo našel način, kako prepričati župana, občinsko upravo in kolege svetnike, da jo res potrebujemo – ali pa mene, da je ne.

Oddaj svoj komentar

Kranj 4°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/15

torek

6/18

sreda

7/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Jesenice, 20. oktober 2020

Prireditve v jeseniški knjižnici odpovedane

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Nova radovljiška knjižnica ima že novo streho / 22:49, 19. oktober

Izvajalec je pustil na strehi še kar nekaj svoje opreme. Za vsak slučaj. Koncept stavbe je prezahteven za SLO gradbenike. Arhitekt si je zam...

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 15:12, 19. oktober

Diktatura in splošna beda, v katero nas pod pretvezo epidemije pelje trenutna ablast po nareku Bruslja !!
Bo šlo?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 14:49, 19. oktober

Objasni, kaj imata „omejitev gibanja ljudi“ in „živilske karte in partijske uniforme“ skupnega?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 13:42, 19. oktober

Alo Hojs, kdaj dobimo živilske karte in partijske uniforme?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:42, 19. oktober

Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma in razmišljal o demokraciji...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:40, 19. oktober

A kej veš kje je dr. Krek? Je že imel poslovilno?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 12:01, 19. oktober

Še to:
ti misliš, da je demokracija samo takrat, ko so vaši gor.
POJMA NIMAŠ.