Bodlajevi so v soboto že prejeli pomoč v denarju, ki so ga prispevali njihovi sovaščani. / Foto: Simon Šubic

V nesreči niso ostali sami

Družina Bodlaj iz Cegelnice, ki ji je pred dnevi požar uničil dom, je hvaležna za vso prejeto pomoč. Med drugim so denarno pomoč za obnovo hiše hitro prispevali tudi njihovi sovaščani.

Rdeči križ je za zbiranje pomoči družini Bodlaj odprl transakcijski račun št. 07000-0000100776 s sklicem 9-2020 in pripisom HA POŽAR CEGELNICA.

Cegelnica – Družina Bodlaj iz Cegelnice, ki jim je pred dnevi požar uničil dom, je že zavihala rokave in pristopila k njegovi obnovi. V akcijo pa so takoj stopili tudi njihovi sovaščani, Občina Naklo, krajevna organizacija Rdečega križa Naklo in Duplje ter drugi dobrotniki, ki so priskočili na pomoč prizadeti družini, bodisi z denarno bodisi z materialno pomočjo. »Neizmerno smo hvaležni za vso pomoč, ki smo jo že prejeli, in za tisto, kot smo slišali, ki bo še prišla. Ne morem drugega reči, kot da živimo v zares čudovitem okolju, med čudovitimi ljudmi,« je v soboto ob prisotnosti žene Janje in sina Tima dejal oče Mirjan Bodlaj.

Kot smo na kratko že poročali, je v sredo zgorelo ostrešje stanovanjske hiše družine Bodlaj, zaradi vode od gašenja in podrtja lesenega stropa pa je bila zelo poškodovana tudi mansarda, tako da njihov dom ni več primeren za bivanje. Požar, ki je izbruhnil okoli 4.20, je pogasilo okoli štirideset gasilcev iz Kranja, Naklega, Dupelj in Podbrezij. Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Naklo Zdravko Cankar je pojasnil, da so se kljub zgodnji uri hitro odzvali na poziv in na kraj požara prispeli celo pred poklicno gasilsko enoto iz Kranja. »Ob našem prihodu je bila streha že povsem v plamenih. Da močno gori, smo vedeli že med vožnjo proti Cegelnici, saj je bilo nebo obarvano v rdeče, ko smo se pripeljali čez avtocestni podvoz pred vasjo. »Požar smo sicer kar hitro pogasili, dlje časa je trajalo razkopavanje pogorišča in gašenje lokalnih žarišč. To smo končali okoli 7. ure, nato smo držali še požarno stražo in pomagali pri čiščenju, tako da smo intervencijo končali okoli 9.30,« je razložil Cankar.

»Ko je zagorelo, me ni bilo več doma, saj sem že odšel v službo. Okoli 5. ure sem pogledal na telefon in opazil, da imam sedem neodgovorjenih klicev. Ko sem poklical nazaj, mi je sin povedal, da nam gori hiša,« je povedal Mirjan Bodlaj. »S sinom Timom sva spala. Prebudil me je ropot, kot bi padala toča, kar me je malo začudilo. Potem sva spoznala, da gori hiša. Tedaj je na vratih pozvonil tudi neki gospod, ki je šel mimo hiše in opazil ogenj. S sinom sva hitro pograbila osebne dokumente, nato pa sva se umaknila iz hiše. Drugega nama ni uspelo rešiti,« je moževo pripoved nadaljevala Janja Bodlaj.

Zakonca Bodlaj sta zelo hvaležna in hkrati presenečena nad obsegom pomoči, ki jo je bila družina deležna po požaru. »Gasilci, ki so bili res hitri in samo kapo dol pred njimi, se še niso dobro poslovili, že so bili na požarišču številni sosedje, prijatelji, tudi sodelavci in začeli odvažati pogoreli material,« se spominja Mirjan. Hitro so jim priskrbeli potrebna oblačila, začasno bivališče pa jim je ponudil sosed Albin Rumež.

V zbiranje pomoči Bodlajevim je v sodelovanju z območno organizacijo Rdečega križa Kranj takoj pristopila tudi krajevna organizacija Rdečega križa Naklo - Duplje, vaščani Cegelnice pa so tudi sami zbrali kar nekaj denarja in materialne pomoči za obnovo hiše. »Vzporedno je stekla tudi akcija po drugih vaseh v občini, predvsem v Naklem, kjer so imeli pred leti tudi velik požar in so vaščani Cegelnice tedaj veliko pomagali. K zbiranju pomoči so pristopile tudi druge krajevne organizacije znotraj območnega združenja Rdečega križa Kranj,« je povedal Jože Mohorič iz nakelskega Rdečega križa. Rdeči križ je sicer za zbiranje pomoči odprl transakcijski račun št. 07000-0000100776 s sklicem 9-2020 in pripisom HA POŽAR CEGELNICA. »Vse do zadnjega centa bo šlo za obnovo hiše Bodlajevih,« zagotavlja Mohorič, ki je zelo zadovoljen s prvim odzivom na dobrodelno akcijo.

Bodlajevim je na pomoč priskočila tudi Občina Naklo. Najprej z odvozom pogorelega materiala na deponijo, na poziv župana Ivana Megliča se je v reševanje stiske Bodlajevih vključilo tudi že nekaj podjetij. Gorenjska gradbena družba je na primer že ponudila beton za eno ploščo. »V sredo (jutri, op. p.) imamo tudi izredno sejo občinskega sveta, na kateri bomo potrdili večji znesek za pomoč družini Bodlaj, računam pa, da se bodo tudi svetniki odpovedali svoji sejnini,« je povedal župan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/15

torek

6/18

sreda

7/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Jesenice, 20. oktober 2020

Prireditve v jeseniški knjižnici odpovedane

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Nova radovljiška knjižnica ima že novo streho / 22:49, 19. oktober

Izvajalec je pustil na strehi še kar nekaj svoje opreme. Za vsak slučaj. Koncept stavbe je prezahteven za SLO gradbenike. Arhitekt si je zam...

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 15:12, 19. oktober

Diktatura in splošna beda, v katero nas pod pretvezo epidemije pelje trenutna ablast po nareku Bruslja !!
Bo šlo?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 14:49, 19. oktober

Objasni, kaj imata „omejitev gibanja ljudi“ in „živilske karte in partijske uniforme“ skupnega?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 13:42, 19. oktober

Alo Hojs, kdaj dobimo živilske karte in partijske uniforme?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:42, 19. oktober

Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma in razmišljal o demokraciji...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:40, 19. oktober

A kej veš kje je dr. Krek? Je že imel poslovilno?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 12:01, 19. oktober

Še to:
ti misliš, da je demokracija samo takrat, ko so vaši gor.
POJMA NIMAŠ.