Tomaž Vovko / Foto: zajem zaslona

Vovko: Smo na robu zmogljivosti

Ob novih rekordnih številkah je specialist intenzivne medicine Tomaž Vovko razmere v zdravstvu ocenil kot grozne. Poudaril je, da zdravstveni sistem ne bo več dolgo zmogel prenašati vedno hujših obremenitev, in pozval k nošenju mask in upoštevanju preostalih ukrepov.

Ljubljana – Včeraj je bilo potrjenih 834 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Ob novih rekordnih številkah je bil najvišji tudi delež pozitivnih izvidov opravljenih testov – 16 odstotkov. Kot je na današnji vladni novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, bodo ukrepi prijeli, ko bomo vsi razumeli, da le odgovorno ravnanje vsakega posebej in vseh skupaj lahko obrne krivuljo rasti okužb navzdol. »Brez sodelovanja prav vseh smo nemočni,« pravi Kacin.

Zdravnik z oddelka za intenzivno nego: Razmere so grozne

Gost tokratne novinarske konference je bil specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko, ki je povedal, da v ljubljanski bolnišnici zdravijo dvajset od skupno 45 bolnikov, kolikor jih je danes v intenzivni negi. Povprečna starost bolnikov v intenzivni negi je 65 let, najmlajši jih ima 42, najstarejši pa 85.

Razmere je opisal kot grozne. »Načeloma je standard za intenzivno nego, da na enega zdravnika pride približno 1,7 bolnika. Trenutno pa štirje specialisti zdravimo dvajset bolnikov. Imamo res nekaj mlade pomoči, a dejansko delamo bistveno več kot kdajkoli doslej,« je bil jasen Vovko, ki je dodal, da tudi medicinske sestre komaj še zmorejo tako hude obremenitve. »Vedo, kaj narediti za bolnike, a tega ne zmorejo.«

Kot je dejal, za zdaj lahko še relativno uspešno zdravijo, a bo drugače, ko bo število bolnikov še naraslo. »Zadnji čas je, da stopimo skupaj, pogledamo dejanske številke in se nehamo pogovarjati, ali je res težko imeti masko. Sam masko nosim cele dneve in je sploh ne zaznam več. Zato ne razumem ljudi, ki pravijo, da z masko ne morejo dihati,« je še dejal Vovko in poudaril, da maska precej učinkovito zaščiti nas in druge, če absorbiramo manj virusa, pa je načeloma tudi potek bolezni blažji.

Opisal je tudi primer 58-letnega bolnika »v odlični formi, brez drugih bolezni«, ki so ga sprejeli na oddelek po tem, ko je pet dni vse težje dihal in se je na ženino prigovarjanje le odločil, da poišče pomoč. »Ko smo ga sprejeli, je bil praktično umirajoč, ustavilo se mu je srce, a nam ga je uspelo rešiti in nato vzpostaviti izvenpljučni obtok. To je bilo zdaj še možno, čez 14 dni pa tega ne bomo več sposobni, če bodo razmere šle, kamor gredo.«

Pet okuženih duhovnikov, eden danes umrl

V sedmih rdečih regijah velja tudi prepoved maš in drugih verskih obredov, tudi verouk bo do nadaljnjega potekal na daljavo. O tem je spregovoril ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, ki je med drugim dejal, da so njegove misli pri vseh, še posebej pa pri bolnih in tistih, ki zanje skrbijo, obenem pa je izrazil tudi sožalje vsem, ki so v tem času zaradi bolezni izgubili svojce. Ob naraščanju števila okuženih je izrazil skrb in pozval k doslednemu upoštevanju vseh ukrepov.

Trenutno duhovniki v oranžnih regijah še lahko opravljajo verske obrede, a so ti omejeni na največ deset vernikov, zato bodo morali duhovniki odločati, kdo se bo maše lahko udeležil in kdo ne. Ob tem je priporočil duhovnikom, da ob spoštovanju vseh ukrepov omogočijo prejem svetega obhajila vernikom izven cerkve oz. svete maše.

V oranžnih regijah bo verouk do vključno petega razreda potekal kot običajno, za starejše otroke pa na daljavo. Zore je ob tem duhovnikom predlagal, da navežejo stik s starši, te pa prosil, da tudi v tem času otroke vzgajajo v veri in jih pozval k molitvi v družini.

Prenosi maš bodo sicer potekali tudi na spletu, medtem ko v primeru spovedi spletnih orodij ne bodo uporabljali, saj ne zagotavljajo zaupnosti. So pa preučili možnosti in ugotovili, da lahko domala v vseh župnijah spoved opravljajo na način, da se lahko dosledno uresničujejo zaščitni ukrepi, ki pred virusom varujejo tako spovednika kot vernika.

V karanteni je trenutno sicer šest duhovnikov, pet je okuženih, eden pa je danes ponoči umrl.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

delno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/15

sreda

3/16

četrtek

6/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 11:14, 28. oktober

Na odvzemu brisa pred bolnico Golnik pa gužva, da je noro, en po drugem z zdravstvenimi delavci vred ! Dvomim da dr. Rozman tega ne ve ali n...

Za vsako zmago je potreben skupni cilj / 11:08, 28. oktober

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 bo sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav...

Gospodarstvo za šesti paket / 07:53, 28. oktober

Ne razumem levičarje, ki so proti ukrepom vlade. Saj vlada izvaja čisti socijalizem. Plačuje nedelo. Mogoče so užaljeni, ker drugi to izvaja?

Cena gradnje in obnove: Se bolj splača obnova ali novogradnja? / 07:50, 28. oktober

Novo stanovanje za 4-člansko družino je od 250 do 300k€. Nova enodružinska hiša od 350 do 400k€. To so številke za Gorenjsko. Stara hiša je tudi po obnovi še vedno stara hiša.

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 23:30, 27. oktober

V Radovljici se je virus najbolj razpasel med učitelji skoraj vseh šol v občini. Izobražen kader ne verjame vladi in napihovanju stanja v dr...

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 19:45, 27. oktober

ŽELEZNIKI imajo to smolo, da je med hribi
- DOMEL - ki daje kruh domačinom in vsem okoliškim. od LJ do Jesenic in Tržiča.
Čist verjetno, da so oni prinesli virus k nam )) !

Prepoved gibanja med občinami / 15:00, 27. oktober

Število postelj ni problem. Problem je pomanjkanje ustreznega zdravstvenega osebja. Zaradi premajhne plače gredo raje v Avstrijo in Italijo....