Tomaž Vovko / Foto: zajem zaslona

Vovko: Smo na robu zmogljivosti

Ob novih rekordnih številkah je specialist intenzivne medicine Tomaž Vovko razmere v zdravstvu ocenil kot grozne. Poudaril je, da zdravstveni sistem ne bo več dolgo zmogel prenašati vedno hujših obremenitev, in pozval k nošenju mask in upoštevanju preostalih ukrepov.

Ljubljana – Včeraj je bilo potrjenih 834 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Ob novih rekordnih številkah je bil najvišji tudi delež pozitivnih izvidov opravljenih testov – 16 odstotkov. Kot je na današnji vladni novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, bodo ukrepi prijeli, ko bomo vsi razumeli, da le odgovorno ravnanje vsakega posebej in vseh skupaj lahko obrne krivuljo rasti okužb navzdol. »Brez sodelovanja prav vseh smo nemočni,« pravi Kacin.

Zdravnik z oddelka za intenzivno nego: Razmere so grozne

Gost tokratne novinarske konference je bil specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko, ki je povedal, da v ljubljanski bolnišnici zdravijo dvajset od skupno 45 bolnikov, kolikor jih je danes v intenzivni negi. Povprečna starost bolnikov v intenzivni negi je 65 let, najmlajši jih ima 42, najstarejši pa 85.

Razmere je opisal kot grozne. »Načeloma je standard za intenzivno nego, da na enega zdravnika pride približno 1,7 bolnika. Trenutno pa štirje specialisti zdravimo dvajset bolnikov. Imamo res nekaj mlade pomoči, a dejansko delamo bistveno več kot kdajkoli doslej,« je bil jasen Vovko, ki je dodal, da tudi medicinske sestre komaj še zmorejo tako hude obremenitve. »Vedo, kaj narediti za bolnike, a tega ne zmorejo.«

Kot je dejal, za zdaj lahko še relativno uspešno zdravijo, a bo drugače, ko bo število bolnikov še naraslo. »Zadnji čas je, da stopimo skupaj, pogledamo dejanske številke in se nehamo pogovarjati, ali je res težko imeti masko. Sam masko nosim cele dneve in je sploh ne zaznam več. Zato ne razumem ljudi, ki pravijo, da z masko ne morejo dihati,« je še dejal Vovko in poudaril, da maska precej učinkovito zaščiti nas in druge, če absorbiramo manj virusa, pa je načeloma tudi potek bolezni blažji.

Opisal je tudi primer 58-letnega bolnika »v odlični formi, brez drugih bolezni«, ki so ga sprejeli na oddelek po tem, ko je pet dni vse težje dihal in se je na ženino prigovarjanje le odločil, da poišče pomoč. »Ko smo ga sprejeli, je bil praktično umirajoč, ustavilo se mu je srce, a nam ga je uspelo rešiti in nato vzpostaviti izvenpljučni obtok. To je bilo zdaj še možno, čez 14 dni pa tega ne bomo več sposobni, če bodo razmere šle, kamor gredo.«

Pet okuženih duhovnikov, eden danes umrl

V sedmih rdečih regijah velja tudi prepoved maš in drugih verskih obredov, tudi verouk bo do nadaljnjega potekal na daljavo. O tem je spregovoril ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, ki je med drugim dejal, da so njegove misli pri vseh, še posebej pa pri bolnih in tistih, ki zanje skrbijo, obenem pa je izrazil tudi sožalje vsem, ki so v tem času zaradi bolezni izgubili svojce. Ob naraščanju števila okuženih je izrazil skrb in pozval k doslednemu upoštevanju vseh ukrepov.

Trenutno duhovniki v oranžnih regijah še lahko opravljajo verske obrede, a so ti omejeni na največ deset vernikov, zato bodo morali duhovniki odločati, kdo se bo maše lahko udeležil in kdo ne. Ob tem je priporočil duhovnikom, da ob spoštovanju vseh ukrepov omogočijo prejem svetega obhajila vernikom izven cerkve oz. svete maše.

V oranžnih regijah bo verouk do vključno petega razreda potekal kot običajno, za starejše otroke pa na daljavo. Zore je ob tem duhovnikom predlagal, da navežejo stik s starši, te pa prosil, da tudi v tem času otroke vzgajajo v veri in jih pozval k molitvi v družini.

Prenosi maš bodo sicer potekali tudi na spletu, medtem ko v primeru spovedi spletnih orodij ne bodo uporabljali, saj ne zagotavljajo zaupnosti. So pa preučili možnosti in ugotovili, da lahko domala v vseh župnijah spoved opravljajo na način, da se lahko dosledno uresničujejo zaščitni ukrepi, ki pred virusom varujejo tako spovednika kot vernika.

V karanteni je trenutno sicer šest duhovnikov, pet je okuženih, eden pa je danes ponoči umrl.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

megla
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/11

četrtek

-3/10

petek

-2/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 27. november 2020

Predstavitev zbornika Zgodba o KLG

 

 
 

 

 
 
 

Ni še optimizma za sproščanje ukrepov / 17:56, 25. november

Kacin bodi desc in reci, da dokler boš ti predstavnik vlade, bomo zaprti v občine dokler se ne začne poletna sezona na Hrvaškem. Ne rabiš vs...

Ni še optimizma za sproščanje ukrepov / 15:23, 25. november

V našem kraju hodi župnik (menda pozitiven na korono) šnopčkat po domovih vernikov, a ga ne bom prijavil, ker se mi izdajalci in kvizlingi gabijo..
O.o

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 15:02, 25. november

Prjatu, sem šel šele sedaj prebrat članek od g. Logarja.
Moram rečt, da sem sedaj še bolj depresiven ker ga nisem ama čist nč zastopu.

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 12:17, 25. november

Depresija je ena izmed tistih besed, ob kateri gospodu Logarju začne delovat domišljija.
Kitty bi rekla:

full , 100/h.

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 10:57, 25. november

G. Logar v nasvetih o depresiji, če si slučajno zgrešil :Depresivni ljudje izražajo veliko različnih žalosti. Žal je pogosto res, da so doži...

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 10:33, 25. november

Za ta-dva spodaj.TANJA ODGOVARJANajprej hvala za lepe in prijazne besede. Veste, kako pravijo: na tiste res prave stvari je vredno počakati....

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 09:11, 25. november

Na spletni strani svetovne zdravstvene organizacije je na dan 24.11.2020 podatek, da je v Sloveniji umrlo 663 ljudi zaradi bolezni Kovid 19....