Za t. i. rdeče regije, torej tudi Gorenjsko, z današnjim dnem velja obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah. Slika je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Gorenjska obarvana rdeče

Dva dni zapored smo imeli v Sloveniji po več kot sedemsto novih okužb. Vlada je sprejela dodatne omejitvene ukrepe, nekateri začnejo veljati že danes. Od ponedeljka naprej bo pouk od šestega razreda osnovne šole dalje, v srednjih šolah in na fakultetah potekal na daljavo.

Ljubljana – Premier Janez Janša je v sredo po seji vlade povedal, da bodo nekateri dodatni omejitveni ukrepi veljali za celotno državo, nekateri pa selektivno za posamezno regijo. Večinoma so ukrepi začeli veljati danes, nekateri bodo v ponedeljek. Od danes velja popolna prepoved zbiranja več kot desetih ljudi. Če je dovoljenje NIJZ že izdano, se v posamičnih primerih, ko gre za enkratni dogodek, to upošteva. Posebej so določili rdeče obarvane statistične regije (med katerimi je tudi Gorenjska), kjer od danes dalje velja splošna prepoved zbiranj, shodov, porok, verskih obredov …

Z današnjim dnem je omejeno tudi gibanje iz rdeče obarvanih regij, je pojasnil notranji minister Aleš Hojs, podobno kot je bilo to spomladi, takrat sicer vezano na občine. Med izjemami so odhod na delo, oprav­ljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, storitev v primeru zavarovanja zdravja, premoženja ..., neposredni družinski stiki (kot je nega družinskega člana), dostop do lekarn, grobov, zdravstvenih storitev in bolnišnic. Če ste lastnik nekega premoženja, npr. vikenda, iz rdeče obarvane regije lahko odidete. V veljavi so potrebna dokazila (npr. ob naključnih nadzorih policije), podobno kot spomladi. »Lahko so znotraj rdečih regij občine, ki so še vedno v zelenem. Za te je možnost, da župani sami urejajo oziroma omejujejo aktivnosti, ki posledično prinašajo zbiranje ljudi,« je pojasnil Hojs.

Še ena izjema je vezana na koriščenje turističnih bonov. »Vsem, ki imajo na današnji dan že opravljeno rezervacijo turistične kapacitete, tako migracijo omogočamo, jo pa odsvetujemo,« je včeraj dejal minister Hojs. Koalicija naj bi (do zaključka časopisne redakcije to še ni bilo znano) z amandmajem sicer podaljšala veljavnost bonov.

V rdeče obarvanih regijah zaprli gostilne, razen ...

Kjer je breme okužb veliko, je nošnja zaščitnih obraznih mask obvezna tudi na prostem. Izjema ostajajo otroci in osnovnošolci do vključno petega razreda ter vzgojitelji in njihovi pomočniki v vrtcih pri nepo­srednem delu z otroki.

V oranžnih regijah je število oseb v fitnes in zaprtih športnih centrih ter v kozmetičnih in frizerskih salonih omejeno tako, da je za vsako osebo na voljo dvajset kvadratnih metrov, gostinska dejavnost se lahko še naprej opravlja med 6. uro in 22.30. Drugače velja za rdeče regije, torej v tem trenutku tudi za Gorenjsko. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je povedal, da je v rdečih regijah začasno prepovedano ponujanje storitev v fitnes in športnih centrih ter gostinska dejavnost (v gostiščih, restavracijah, kavarnah, slaščičarnah, okrepčevalnicah). To pa ne velja za nastanitvene kapacitete, kjer hrano lahko ponudijo gostom, ki pri njih prenočujejo, a samo za mizami z upoštevanjem varne razdalje. Dostava in prevzem jedi sta dovoljena. V kozmetičnih in frizerskih salonih je v prostoru lahko le ena stranka.

Šolanje na daljavo

Od ponedeljka, 19. oktobra, in do 23. oktobra bo pouk od vključno šestega razreda osnovne šole dalje, v srednjih šolah, višjih šolah in fakultetah potekal na daljavo (nekatere fakultete to že prakticirajo). Delo v vrtcih poteka nespremenjeno. Šolska ministrica Simona Kustec je še pojasnila, da bo tudi pouk v glasbenih šolah potekal na daljavo, v zavodih in šolah za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in prilagojenim programom pa v zavodih oz. šolah. Vse popoldanske aktivnosti v šolah se v omenjenem obdobju ne izvajajo, v zaprtih šolskih objektih so le tekmovanja in treningi za registrirane športnike ob upoštevanju smernic NIJZ.

Podatki o okužbah na Gorenjskem

V ponedeljek je bilo v Sloveniji potrjenih 398 novih okužb s koronavirusom, v torek in sredo je bil, ob sicer rekordnem številu testiranj (obakrat okrog pet tisoč), izraziti skok ugotovljenih okužb – v torek 707 in v sredo 745. Delež pozitivnih je bil včeraj 14-odstoten.

Še ne tako daleč nazaj je bila Gorenjska regija nekje v sredini po številu okužb, v zadnjih 14 dneh pa z incidenco 322 okuženih na sto tisoč prebivalcev prednjači in je ena od sedmih statističnih regij, ki so že obarvane rdeče. Sledijo ji Koroška, Osrednjeslovenska, Zasavska, Savinjska, Jugovzhodna Slovenija in Posavska regija.

Na širšem Gorenjskem je bilo v torek kar 38 novih okužb v kranjski občini, 25 v Domžalah, 24 v Radovljici, 19 v Škofji Loki, 16 na Jesenicah, 14 v Kamniku, 13 v Mengšu, 10 v Medvodah, po osem v Tržiču in Železnikih, po pet v Cerkljah in Žireh, po štiri v občinah Bled, Gorenja vas - Poljane, Šenčur in Kranjska Gora, po tri v Moravčah, Trzinu, Komendi, Bohinju, Preddvoru in Žirovnici, dve v Lukovici, po ena pa v Naklem, Vodicah in Gorjah.

V sredo so na širšem Gorenjskem potrdili 34 okužb v Kranju, 25 v Domžalah, 20 v Škofji Loki, 18 na Jesenicah, 13 v Radovljici, 11 v Kamniku, po sedem v Kranjski Gori in Medvodah, po pet v Gorenji vasi - Poljanah in Mengšu, po štiri v Šenčurju in Moravčah, tri v Tržiču, po dve v Gorjah, Bohinju, Železnikih, Naklem, Cerkljah in Vodicah, po eno pa na Bledu, v Preddvoru, Žireh in Komendi.

V slovenskih bolnišnicah je bilo včeraj hospitaliziranih 222 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega jih je bilo štirideset v intenzivni negi. V prvih treh dneh tedna je umrlo sedem oseb, skupaj do zdaj 176. Aktivnih okužb je že blizu pet tisoč. »Epidemiologi v enem dnevu ne zmorejo več opraviti poizvedovanj vseh primerov,« je povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Poveljnik republiške Civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan bo vsem poveljnikom občinskih štabov CZ poslal nabor ukrepov.

Med domovi starejših največ okužb v Škofji Loki

Po včerajšnjih podatkih (do zaključka časopisne redakcije) med gorenjskimi domovi za starejše okužbe niso potrdili samo v Domu dr. Janka Benedika in Domu starejših Naklo. V Naklem se je sicer v ponedeljek sestal ožji občinski štab Civilne zaščite, še pred novimi vladnimi ukrepi so, kot je povedal župan Ivan Meglič, pozvali k odgovornosti, naj v občini odpovejo vse prireditve in športne aktivnosti v dvoranah.

V centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka so imeli včeraj potrjene okužbe pri 21 stanovalcih in šestih zaposlenih, za štiri zaposlene in sedem stanovalcev pa so še čakali rezultate testov. »Najhujša je negotovost in tudi to, kje vse se še lahko razvije okužba,« je povedala direktorica centra Silva Košnjek.

V Domu upokojencev Kranj so imeli do včeraj eno okužbo med stanovalci in eno med zaposlenimi. »Izvajamo tudi pomoč na domu, kjer je ena oskrbovalka pozitivna, vendar zadnjih 13 dni ni bila v delovnem okolju. Okužbe med seboj niso povezane, saj prva izvira iz bolnišnice, drugi dve pa sta iz domačega okolja,« je povedala direktorica kranjskega doma upokojencev Nadja Gantar, ki upa, da bodo uspešno omejili širitev okužbe.

Tudi Deos, Center starejših Medvode je, zaradi razjasnitve epidemiološke situacije zaprt tako za obiskovalce kot za izhode stanovalcev, je včeraj povedal direktor centra Blaž Razvornik. Kot je pojasnil: »Okužbo smo zabeležili pri zaposleni, ki je v karanteni in že od petka ni bila v delovnem procesu.«

Stanje v kranjski bolnišnici

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj sta se do zdaj dve zaposleni okužili v domačem okolju, sprejeli so tudi dve pacientki s potrjeno okužbo, od tega so eno premestili v Ljubljano, druga pa je rodila pri njih in so jo namestili v prostore za izolacijo, ki so jih uredili za primer obravnave pacientk z okužbo. »V nobenem primeru ni prišlo do prenosa okužbe, ker smo pravilno in pravočasno ukrepali,« so sporočili iz bolnišnice. Zaposleni sta ostali doma do ozdravitve. Vse osebe, ki so bile bodisi v stiku s pacientkama bodisi z zaposlenima, so preventivno začasno umaknili iz delovnega procesa in jih večkrat testirali na okužbo.

Nekaj okužb se je pojavilo tudi med dijaki in študenti Dijaškega in študentskega doma Kranj. Vsi oboleli so doma v karanteni, prav tako njihovi sostanovalci. Vsi stanovalci pa so dolžni upoštevati tudi pravila bivanja v domu v času širjenja virusa, ki so jih prejeli ob prihodu. Zunanjim obiskovalcem vstop v dom ni dovoljen, razen v dogovoru z upravo doma, so zapisali na spletni strani.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

megla
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-5/11

četrtek

-3/10

petek

-2/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 27. november 2020

Predstavitev zbornika Zgodba o KLG

 

 
 

 

 
 
 

Ni še optimizma za sproščanje ukrepov / 17:56, 25. november

Kacin bodi desc in reci, da dokler boš ti predstavnik vlade, bomo zaprti v občine dokler se ne začne poletna sezona na Hrvaškem. Ne rabiš vs...

Ni še optimizma za sproščanje ukrepov / 15:23, 25. november

V našem kraju hodi župnik (menda pozitiven na korono) šnopčkat po domovih vernikov, a ga ne bom prijavil, ker se mi izdajalci in kvizlingi gabijo..
O.o

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 15:02, 25. november

Prjatu, sem šel šele sedaj prebrat članek od g. Logarja.
Moram rečt, da sem sedaj še bolj depresiven ker ga nisem ama čist nč zastopu.

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 12:17, 25. november

Depresija je ena izmed tistih besed, ob kateri gospodu Logarju začne delovat domišljija.
Kitty bi rekla:

full , 100/h.

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 10:57, 25. november

G. Logar v nasvetih o depresiji, če si slučajno zgrešil :Depresivni ljudje izražajo veliko različnih žalosti. Žal je pogosto res, da so doži...

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 10:33, 25. november

Za ta-dva spodaj.TANJA ODGOVARJANajprej hvala za lepe in prijazne besede. Veste, kako pravijo: na tiste res prave stvari je vredno počakati....

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 09:11, 25. november

Na spletni strani svetovne zdravstvene organizacije je na dan 24.11.2020 podatek, da je v Sloveniji umrlo 663 ljudi zaradi bolezni Kovid 19....