Gasilci v senci korone

Koronavirus in z njim povezane posledice so že nekaj časa najbolj obravnavana tema v medijih, v teh dneh, ko je prišlo do bliskovitega širjenja okužb in zaostrovanja ukrepov, pa še toliko bolj. Teme za novinarske prispevke se ponujajo same od sebe, ob tem pa nekatera področja ostajajo v senci kaotičnega dogajanja. Oktober je tudi mesec požarne varnosti, zato bodo te vrstice namenjene gasilcem. Ti so v preteklih letih običajno pripravili mnoge dogodke, s katerimi so ozaveščali ljudi in jim predstavljali svojo dejavnost. Letos pa so gasilci pri oktobrskih aktivnostih močno omejeni in tako so v »svojem« mesecu precej spregledani. A ne bi smelo biti tako, saj so prav oni tisti, na katere se lahko zanesemo ob naravnih in drugih nesrečah, ki bodo brez pomisleka vse spustili iz rok in odhiteli na pomoč.

A kaj, ko ponekod niso spregledani zgolj v teh neugodnih časih. Znanec iz gasilskih vrst mi je nedavno potarnal, da ima marsikdaj občutek, da je delo prostovoljnih gasilcev že na splošno prezrto. Ko je huda ura in se tako kot že ničkolikokrat doslej izkažejo, pohval na njihov račun ne manjka, a so kmalu za tem spet pozabljeni in skorajda »nebodijihtreba«.

V Sloveniji je poleg poklicnih gasilskih enot več kot 1300 prostovoljnih gasilskih društev, ki imajo 164 tisoč članov, od tega 50 tisoč operativnih. Gasilci opravijo ogromno ur prostovoljnega dela. Ne le v času intervencij, pač pa so tu še organizacijske naloge, usposabljanja, delo s podmladkom pa tudi skrb za prostore in opremo. Kljub podpori občin in sponzorjev denar za investicije v gasilske domove in nova vozila zbirajo še z veselicami, ki pa jih letos niso mogli organizirati, zato so bila društva ob pomemben vir prihodkov. Pred leti so v enem od gasilskih društev v prostem času celo sadili drevesa – vse s ciljem, da bi čim prej prišli do novega gasilskega doma, poleg tega so njegovi člani na gradbišču pustili ogromno ur, da za dela, ki so jih lahko opravili sami, niso najemali obrtnikov.

Čeprav svoje delo opravljajo prostovoljno v korist skupnosti, morajo gasilska društva kupiti tudi precej opreme. Pa ne samo to: čeprav delujejo v sistemu zaščite in reševanja, morajo za vso opremo plačati še DDV, kar kaže na mačehovski odnos države do gasilcev, me je opozoril še en gasilski kolega.

Če kdo, bi si prostovoljni gasilci nedvomno zaslužili izboljšanje svojega položaja, a žal je na področju gasilske dejavnosti neurejenih še mnogo stvari. Da cenimo njihovo nesebično in požrtvovalno delo, pa jim lahko pokažemo tudi občani. Če ne prej, čez dva meseca, ko nas bodo, če bodo seveda razmere dopuščale, znova obiskali z novoletnimi koledarji in nam zaželeli vse dobro.

Oddaj svoj komentar

Kranj 6°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/14

sreda

2/15

četrtek

5/17

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 23:30, 27. oktober

V Radovljici se je virus najbolj razpasel med učitelji skoraj vseh šol v občini. Izobražen kader ne verjame vladi in napihovanju stanja v dr...

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 19:45, 27. oktober

ŽELEZNIKI imajo to smolo, da je med hribi
- DOMEL - ki daje kruh domačinom in vsem okoliškim. od LJ do Jesenic in Tržiča.
Čist verjetno, da so oni prinesli virus k nam )) !

Prepoved gibanja med občinami / 15:00, 27. oktober

Število postelj ni problem. Problem je pomanjkanje ustreznega zdravstvenega osebja. Zaradi premajhne plače gredo raje v Avstrijo in Italijo....

Prepoved gibanja med občinami / 14:51, 27. oktober

ja in? a ni fajn doma bit pa še plačan bit za to?

Prepoved gibanja med občinami / 12:15, 27. oktober

Še teden dni, pa bomo ustavili državo. Zato, ker zdravstvo ni zmožno poskrbeti za dodatnih 350 postelj. Banana država.

Rož'ca raste, ko jo potrebujemo / 11:15, 27. oktober

Se opravičujem Miranu Čebašku.
Se mi je zapisalo.
Mislim sem na splošno . Nisem sem se želel spotikat v konkretno osebo.
Se opravičujem, se zgodi.

Angel spomina / 10:14, 27. oktober

Razprava o tej zadevi je brezpredmetna, ker je že zgodovina in se ne da spremeniti. Bolj pomemben je izgubljeni Piranski zaliv in lasten dostop do odprtega morja.