Mladi smučarji Žan Egart, Tijan Aleš, Matevž Grašič, Lori Murovec in Vita Prezelj / Foto: arhiv ASK Triglav

Zagovarjajo strokovno delo

V Alpskem smučarskem klubu Triglav Kranj za vzgojo mladih smučark in smučarjev skrbijo že petdeset let, v njem pa trenutno trenira okoli štirideset tekmovalk in tekmovalcev.

Kranj – Čeprav je Alpski smučarski klub Triglav Kranj predvsem tekmovalno usmerjen, je njihov prvi cilj otroke vzgojiti v športnike, odlične smučarje in šele nato vrhunske tekmovalce. V klubu se po petih desetletjih dela v zadnjem obdobju lahko pohvalijo, da k njim znova prihaja vedno več mladih. »Veseli smo, da zadnja leta beležimo pozitiven trend članstva in smo morali zato okrepiti trenersko ekipo,« pravi vodja strokovnega sveta Sandi Murovec in dodaja, da njihovo delo temelji na skrbno načrtovanem vadbenem procesu. »Ker so mladi tekmovalci pretežno hitro potisnjeni pred ogledalo rezultatske uspešnosti, so tudi pričakovanja temu primerno visoka. Tekmovalno smučanje pred odgovorne pogosto postavlja izziv hitrega iskanja rešitev, ki se brez ustreznega načrta in zavestnega sledenja dolgoročno zasnovani vadbi hitro spremenijo v nenadzorovano paniko, preobsežno 'doziranje' vadbenih količin, preskakovanje korakov, prezgodnjo specializacijo in lovljenje rezultata za vsako ceno. Prav s tem razlogom v ASK Triglav vlagamo velike napore v karseda visok nivo znanja trenerjev, v timsko delo stroke, stalno povezavo s starši tekmovalcev, dodatna izobraževanja in po potrebi tudi sodelovanja z zunanjimi strokovnjaki,« pojasnjuje Murovec in dodaja, da vadbeni načrt ne more biti naključen, ne v načrtovanju količin ne v načrtovanju ciljev.

»Da bi načrtovanje vadbenih količin še dodatno optimizirali, smo slednje že pred časom uskladili z Nacionalnim programom tekmovalnega smučanja, v katerem so zapisane vse ustrezne količine in vsi tisti parametri, ki najbolj smiselno definirajo program določene starostne kategorije na tako imenovani letni ravni. Govorimo o skupnem številu dni v letu, številu vadbenih enot na snegu, dinamiki, številu tekem, številu dni, namenjenih prostemu smučanju, in podobno,« še pravi izkušeni Sandi Murovec, ki je prepričan, da takšno delo ne bi bilo mogoče brez podpornikov kluba, med katerimi še posebno izstopa sodelovanje z NLB, ki delo z mladimi športniki nesebično podpira v okviru projekta Šport mladih.

»Povezala nas je želja, da bi smučarje skozi športno udejstvovanje pripravili na izzive, ki jih prinaša življenje, in jih hkrati vzgojili v celovite in uspešne osebnosti,« še poudarja Murovec in dodaja, da ASK Triglav nove člane vsako leto vpisuje do konca oktobra. Otroci, ki se na novo vpišejo v klub, so najprej uvrščeni v Alpsko šolo, kjer naslednje dve leti pridobivajo vsa osnovna znanja – tako s področja osnovnih gibalnih veščin kot usvajanja pravilnih osnov sodobne smučarske tehnike.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/14

sreda

2/15

četrtek

5/17

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 23:30, 27. oktober

V Radovljici se je virus najbolj razpasel med učitelji skoraj vseh šol v občini. Izobražen kader ne verjame vladi in napihovanju stanja v dr...

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 19:45, 27. oktober

ŽELEZNIKI imajo to smolo, da je med hribi
- DOMEL - ki daje kruh domačinom in vsem okoliškim. od LJ do Jesenic in Tržiča.
Čist verjetno, da so oni prinesli virus k nam )) !

Prepoved gibanja med občinami / 15:00, 27. oktober

Število postelj ni problem. Problem je pomanjkanje ustreznega zdravstvenega osebja. Zaradi premajhne plače gredo raje v Avstrijo in Italijo....

Prepoved gibanja med občinami / 14:51, 27. oktober

ja in? a ni fajn doma bit pa še plačan bit za to?

Prepoved gibanja med občinami / 12:15, 27. oktober

Še teden dni, pa bomo ustavili državo. Zato, ker zdravstvo ni zmožno poskrbeti za dodatnih 350 postelj. Banana država.

Rož'ca raste, ko jo potrebujemo / 11:15, 27. oktober

Se opravičujem Miranu Čebašku.
Se mi je zapisalo.
Mislim sem na splošno . Nisem sem se želel spotikat v konkretno osebo.
Se opravičujem, se zgodi.

Angel spomina / 10:14, 27. oktober

Razprava o tej zadevi je brezpredmetna, ker je že zgodovina in se ne da spremeniti. Bolj pomemben je izgubljeni Piranski zaliv in lasten dostop do odprtega morja.