Doc. dr. Irena Grmek Košnik, dr. med., spec. klin. mikrobiol., spec. javnega zdravja, je zaposlena v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Oddelku za medicinsko mikrobiologijo in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v kranjski območni enoti. / Foto: osebni arhiv

Začeli cepiti proti gripi

Pred nekaj dnevi je državni zbor v petem svežnju zakonskih protikoronskih ukrepov pomoči sprejel odločitev, da se vsem, ki so vključeni v zdravstveno zavarovanje, ponudi možnost brezplačnega cepljenja proti sezonski gripi. Sezona gripe se običajno začne v decembru in traja še prve tri mesece leta. Več o cepivu in cepljenju proti gripi pa v pogovoru z doc. dr. Ireno Grmek Košnik, dr. med.

Koliko cepiva je na voljo?

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je za letošnjo sezono naročil 270 tisoč odmerkov cepiva proti gripi. Gre za enako cepivo kot v pretekli sezoni – štirivalentno cepivo francoskega proizvajalca. Po preliminarnih podatkih se je v prejšnji sezoni v Sloveniji proti gripi cepilo 142.842 ljudi, od tega 51.030 kroničnih bolnikov, 716 nosečnic in 7595 zdravstvenih delavcev. Po izkušnjah NIJZ in zdravstvenih delavcev predvidevamo, da je cepiva dovolj.  

Kako učinkovito je cepljenje proti gripi?

Učinkovitost cepiv niha iz leta v leto glede na ujemanje med sevi gripe v cepivih in dejansko prisotnimi sevi v okolju. Študije so pokazale, da cepivo pri zdravih mladih odraslih preprečuje gripo v od sedemdeset do devetdeset odstotkih. Pri starejših so cepiva pogosto manj učinkovita pri preprečevanju okužb, vendar svetujemo cepljenje proti gripi tako posameznikom v rizičnih skupinah kot tudi njihovim bližnjim. Tako želimo zagotoviti največjo možno zaščito pred okužbo – oziroma če se bolezen že pojavi, vsaj blažjo obliko z manj možnosti za razvoj komplikacij, kar pa lahko pomeni tudi razliko med življenjem in smrtjo.

Komu še posebno priporočate cepljenje proti gripi?

Cepljenje proti gripi je priporočljivo zlasti za kronične bolnike, osebe, stare 65 let in več, nosečnice, majhne otroke, stare od šest do 23 mesecev, ter osebe z izjemno povečano telesno težo.

Kako je s čakalno vrsto?

Naročanje na cepljenje poteka po vrstnem redu. Res je, da zaradi izrednih razmer cepljenje poteka počasneje. Vsekakor ni bojazni, da ne bi prišli na vrsto.

Imate kakšne posebne prioritete pri cepljenju?

Kdor se prej prijavi, prej pride na vrsto. Seveda imajo ljudje svoje obveznosti in zahteve, tako da z vsakim posebej poskusimo poiskati termin, ki mu odgovarja.

Za cepljenje potrebujemo osebne podatke z rojstnim datumom in številko kartice zdravstvenega zavarovanja.

Koliko je sicer cepljenih na vaši enoti v sezoni?

Vsi zaposleni v enoti smo vsako leto cepljeni proti gripi.

Kako poteka cepljenje, sploh zdaj, v luči zdravstvenih razmer zaradi covida-19?

Za cepljenje se je treba predhodno naročiti po telefonu ali e-pošti, saj je vstop v čakalnico zaradi individualne obravnave omogočen le naročenim in v dogovorjenem terminu. Osebno naročanje v ambulanti ni mogoče.

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe, prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna sta uporaba kirurške maske ter razkuževanje rok ob vstopu v prostore območne enote NIJZ.

Bodo omejitveni ukrepi vlade kakor koli vplivali na cepljenje?

Ne, ker je cepljenje proti gripi v času sezonske gripe nujna dejavnost.

Bi komu odsvetovali cepljenje?

Stranskih učinkov po cepljenju proti gripi je zelo malo, dokazano manj kot po cepljenju z drugimi cepivi. Cepljenje odsvetujemo osebam, ki so alergične na jajca, in tistim, ki prebolevajo akutno nalezljivo bolezen. Spremljajoči pojav po cepljenju je lahko oteklina na mestu vboda in izjemoma kratkotrajna povišana telesna temperatura. Cepljenje, ki smo ga začeli izvajati 19. oktobra, priporočamo tudi osebam, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe. To še posebej velja za zdravstvene delavce in sodelavce, zaposlene v domovih starejših občanov ter druge nujne službe.

Cepljenje proti gripi je v času epidemije covida-19 varno. Za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti in zaščite pred širjenjem okužb novega koronavirusa je potek dela na območnih enotah NIJZ organiziran nekoliko drugače kot prej.

Kje vse se sicer ljudje še lahko cepijo proti gripi?

Proti gripi se poleg cepljenja v ambulanti NIJZ lahko cepimo tudi pri svojem osebnem zdravniku ali na cepilnem mestu zdravstvenega doma. Kontaktni podatki in termini za naročanje ter urnik dela ambulant so na voljo na spletni strani NIJZ.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-5/3

ponedeljek

-4/6

torek

-6/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.