V jeseniški bolnišnici je bilo včeraj enajst bolnikov s covidom-19, v Kliniki Golnik pa šestnajst. / Foto: Gorazd Kavčič

Ponoči velja omejitev gibanja

Od 21. ure do 6. ure zjutraj velja začasna omejitev gibanja. Od danes je dovoljeno zbiranje le še šestih oseb, prehajanje iz oranžnih v rdeče regije ni več dovoljeno. Nošenje mask je obvezno tudi na prostem.

Število okužb se je na Gorenjskem v zadnjih dneh močno povečalo, po podatkih Covid-19 Sledilnika je bilo v nedeljo največ aktivnih okužb v Kranju, in sicer 334, v Domžalah 230, v Škofji Loki 217, v Kamniku 149, na Jesenicah 124, v Radovljici pa 119. V državi je bilo v nedeljo 7103 aktivnih okužb, največ v Ljubljani, 1098. Od prejšnjega torka so vsak dan našteli več kot 700 novih okužb, največ, 898, v petek. Štirinajstdnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev v državi je bila v nedeljo že 339, v bolnišnici je bilo včeraj 289 pacientov, od teh 55 na intenzivni negi.

Od sobote epidemiologi NIJZ ne iščejo več visoko tveganih stikov z okuženimi in ne predlagajo karanten; epidemiološka služba bo sicer še naprej po telefonu vzpostavljala stike z vsemi okuženimi z novim koronavirusom, jim dala navodila o poteku izolacije, je pa po novem dolžnost okuženih, da o okužbi obvestijo vse, s katerimi so bili v stiku.

Kranj – Vlada je zaradi hitrega širjenja virusa v nedeljo razglasila epidemijo, ki bo na območju celotne države trajala trideset dni. Obenem z današnjim dnem začenjajo veljati nekateri novi ukrepi, predvsem začasna omejitev gibanja v nočnem času. Med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj tako od danes naprej velja prepoved gibanja, izjeme so prihod in odhod na delo, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, dostop in nudenje storitev za nujne primere. Po novem je dovoljeno zbiranje največ šestih oseb, in ne več desetih (izjema so člani istega gospodinjstva), v vsej državi so prepovedani shodi, prireditve, poroke, praznovanja in verski obredi. Prav tako ni več dovoljeno prehajanje iz oranžnih v rdeče regije (oranžna regija je po novem samo še obalna). Med izjemami tudi ni več možnosti prehajanja med regijami zaradi koriščenja turističnih bonov.

Že od sobote so sicer v veljavi nekateri drugi ukrepi, na Gorenjskem so zaprta gostišča, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari. Dovoljena pa ostajata dostava jedi in pijač in njihov osebni prevzem. Prepoved ne velja za gostinsko dejavnost v nastanitvenih objektih.

Zaprti so centri za fitnes in zaprti športni objekti. Odprti ostajajo frizerski in ko­zmetični saloni, vendar je v prostoru lahko le ena stranka. Odprti ostajajo tudi trgovski centri, javni potniški promet deluje še naprej.

Nošenje mask je obvezno tudi na prostem.

V Sloveniji bo cepljenje brezplačno

Predsednik vlade Janez Janša je v nedeljo pozno popoldne nagovoril državljanke in državljane. Kot je pou­daril, smo skupaj z evropsko celino in večino preostalega sveta sredi drugega vala pandemije. »Slovenci smo po neposrednih posledicah drugega vala doslej še vedno med manj prizadetimi državami EU, vendar se stanje nevarno zaostruje,« je opozoril in dodal, da smo skupaj s preostalo Evropo prisiljeni sprejemati ukrepe za obvladovanje širitve virusa.

Izrazil je upanje, da bo najkasneje spomladi učinkovito cepivo na voljo za vse. V Sloveniji bo cepljenje brezplačno. Najprej bo na vrsti zdravstveno osebje, nato najbolj ranljive skupine, zaposleni v kritični infrastrukturi, zaposleni na delovnih mestih, kjer ni mogoče vzdrževati zadostne medsebojne razdalje, in nato v čim krajšem možnem času vsi drugi, je dejal.

A do cepiva je pred nami še zahtevno hladno obdobje pandemije, ki terja od vseh nas učinkovito ukrepanje, predvsem pa visoko stopnjo odgovornosti in solidarnosti, je opozoril.

»Smo v zahtevnih časih, ki nas silijo celo v tisto najtežje, torej v spremembo naših navad in delno celo v spremembo načina življenja. A če trezno premislimo, ovire še zdaleč niso nepremostljive. Še več. Z relativno malimi prilagoditvami obnašanja velike večine nas za krajši čas lahko s skupnimi močmi presežemo tudi te izzive. Že z naložitvijo in uporabo aplikacije #OstaniZdrav, še posebej če smo covid pozitivni, lahko veliko naredimo.« Zavzel se je za podporo zaposlenim v zdravstvu, ki jim je vlada s petim paketom pomoči že zagotovila dodatna sredstva za plačilo, pomaga pa jim lahko tudi vsak državljan z odgovornim obnašanjem. »Od pomladi smo se na podlagi izkušenj v zdravstvu organizacijsko bistveno okrepili, kadrovske kapacitete pa so žal še vedno omejene, ker se jih v kratkem času ne da podvojiti,« je dejal.

Predsednik vlade je svoj nagovor zaključil optimistično: »In spet bo prišel čas sonca in svobode, ko bodo virus in zaščitne maske le še oddaljen spomin. Spet bodo nogometne tekme, kina in gledališča, potovanja in dopusti. Vse, čemur se moramo začasno odreči, bo še vedno tu. Življenje ter nova izkušnja skupnega uspeha bodo nadoknadili izgubljeno.«

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

megla
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-5/11

četrtek

-3/10

petek

-2/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 27. november 2020

Predstavitev zbornika Zgodba o KLG

 

 
 

 

 
 
 

Ni še optimizma za sproščanje ukrepov / 17:56, 25. november

Kacin bodi desc in reci, da dokler boš ti predstavnik vlade, bomo zaprti v občine dokler se ne začne poletna sezona na Hrvaškem. Ne rabiš vs...

Ni še optimizma za sproščanje ukrepov / 15:23, 25. november

V našem kraju hodi župnik (menda pozitiven na korono) šnopčkat po domovih vernikov, a ga ne bom prijavil, ker se mi izdajalci in kvizlingi gabijo..
O.o

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 15:02, 25. november

Prjatu, sem šel šele sedaj prebrat članek od g. Logarja.
Moram rečt, da sem sedaj še bolj depresiven ker ga nisem ama čist nč zastopu.

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 12:17, 25. november

Depresija je ena izmed tistih besed, ob kateri gospodu Logarju začne delovat domišljija.
Kitty bi rekla:

full , 100/h.

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 10:57, 25. november

G. Logar v nasvetih o depresiji, če si slučajno zgrešil :Depresivni ljudje izražajo veliko različnih žalosti. Žal je pogosto res, da so doži...

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 10:33, 25. november

Za ta-dva spodaj.TANJA ODGOVARJANajprej hvala za lepe in prijazne besede. Veste, kako pravijo: na tiste res prave stvari je vredno počakati....

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 09:11, 25. november

Na spletni strani svetovne zdravstvene organizacije je na dan 24.11.2020 podatek, da je v Sloveniji umrlo 663 ljudi zaradi bolezni Kovid 19....