Matej Križanič / Foto: Tina Dokl

Odstopil direktor preddvorskega doma starejših

V torek je na zboru delavcev s svojim odstopom zaposlene seznanil Matej Križanič, direktor Doma starejših občanov (DSO) Preddvor, ki je pred tem o odstopu obvestil tudi svet zavoda in ministrstvo za delo. Z njim odstopa tudi njegova ožja ekipa.

Preddvor – O direktorjevem odstopu so nam najprej povedali zaposleni, ki so zadnje mesece v medijih opozarjali na težave s kakovostjo hrane, kar so pripisovali oddaji domske kuhinje zunanjemu izvajalcu, na neprimeren odnos direktorja do zaposlenih in na pritiske, zaradi česar je v tem letu dalo odpoved že več kot trideset zaposlenih. O teh težavah je razpravljal tudi svet zavoda, odrejen je bil izredni inšpekcijski nadzor, skupina zaposlenih pa je zahtevala direktorjev odstop, o čemer pa na septembrski seji sveta zavoda ni bila beseda.

Pač pa je zdaj direktor Matej Križanič, ki je dom v Preddvoru vodil poldrugo leto, sam odstopil. Pred seznanitvijo zaposlenih s svojo potezo je o tem obvestil svet zavoda, kar nam je potrdila tudi predsednica tega organa Lidija Kos. Po njenih besedah naj bi odstopil, ker v sedanjih razmerah ne more več opravljati svoje naloge, razlog za to pa naj bi bili tudi pritiski zaposlenih in sindikatov ter velika medijska izpostavljenost. Dejala je, da je govoril zgolj o svojem odstopu, ni omenil, da se k temu nagiba tudi nekaj njegovih najožjih sodelavcev. V izjavi za javnost, ki nam jo je o odstopu poslal Matej Križanič, pa že navaja, da poleg njega odstopajo tudi pomočnik direktorja, vodja zdravstvene nege, vodja finančno-računovodske službe in dve diplomirani medicinski sestri (vodji zdravstvene nege v timu – po nadstropjih).

»Razlog za odstop je nezmožnost zagotavljanja kakovostnejše storitve za stanovalce tudi na osnovi laži in dezinformacij posameznih zaposlenih, ki so prerastli v medijski linč. Za očitke iz medijskega linča je socialna inšpekcija ugotovila, da so neutemeljeni. DSO Preddvor smo začeli po danih zmožnostih spreminjati v sodoben dom, katerega osnova so gospodinjske skupnosti. Takih domov je v Sloveniji že kar nekaj in rezultati so pokazali, da je zadovoljstvo stanovalcev v taki obliki bivanja večje kot v obliki klasičnega institucionalnega varstva. Obvladovanje tako zahtevnih operacij, kot so preobrazba doma v gospodinjske skupnosti, spopadanje z okužbo covid-19 ter ne nazadnje medijski linč z neresnicami, ki jih je del zaposlenih spravil v medije, je za nas enostavno preveč. Ne zmoremo več delati v okolju, ki onemogoča strokovno delo. Enostavno ne vidimo več smisla vztrajati na poti, ki bi vsem ohranila stanje, tako kot je, saj to stanje po smernicah stroke (kar zopet dokazuje ugotovitev socialne inšpekcije) nikakor ni dobro za kakovost bivanja in varnost naših stanovalcev,« v izjavi navaja Križanič.

Po seznanitvi bo sledila izredna seja sveta zavoda, nam je še povedala predsednica Lidija Kos, na njej se bodo odločili o postopku in se dogovorili o razpisu za novega direktorja. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa navaja, da bo nov direktor (ali direktorica) izbran na podlagi javnega razpisa, o datumu objave razpisa bo odločal svet zavoda DSO Preddvor. Do zaključka postopka imenovanja direktorja na podlagi javnega razpisa svet zavoda imenuje v. d. direktorja.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/2

torek

-2/2

sreda

0/0

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 

»Brigaj se zase« / 16:41, 30. november

Ne pobirajte. Vaše življenje je več vredno od bacilov "odpadkov" družbe.

Korona žrtev / 16:39, 30. november

Groza. Človek ne more verjeti, da se to res dogaja. Ta država je postala norišnica.

Stanetu Boštjančiču, da bi se spomnil! / 15:33, 30. november

Kaže, da tišina in pozaba nekaterim zelo ustreza

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 07:58, 30. november

V svetovnem vrhu po umrlih, če ti podatki držijo... ?! Bo kdo končno prevzel odgovornost?
Imamo pa zelo kulturno in dostojno opozicijo, sreča v nesreči !

Kritični do obdavčitve / 07:54, 30. november

"If socialists understood economics they wouldn't be socialists."

Še dobro, da se ne vmešavajo v ceno bencina. Zdaj se vidi koliko so nas prejšne vlade skuble.

Žrtve nasilja niso same, pomoč obstaja / 22:46, 29. november

Kot prvo je moški ki pretepa Ženo, Punco ali prijateljico ena velike reva, saj na moškega si neupa, drugo bi morala policija bolj ukrepali, ...

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 12:32, 29. november

Vlada pravi: bodite solidarni in potrpimo do konca marca; obljubimo vam, da boste lahko za prvomajske praznike odšli na Hrvaško.