Minister za zdravje Tomaž Gantar / Foto: zajem zaslona

Za vse bolnike bo poskrbljeno

Včeraj so v Kranju potrdili 75 novih primerov okužb, v Domžalah 53, v Škofji Loki 39, v Radovljici 38, Kamniku 29, na Jesenicah 25, v Gorenji vasi - Poljanah 15, Železnikih in Šenčurju po 14, na Bledu in v Tržiču po dvanajst, v Žireh enajst, v Bohinju deset, v Mengšu devet, v Cerkljah na Gorenjskem in Komendi po šest, v Preddvoru in Žirovnici po pet, v Medvodah in Vodicah po štiri, v Kranjski Gori tri, v Naklem in Gorjah pa po dve novi okužbi. V gorenjski statistični regiji je pojavnost že 759 na sto tisoč prebivalcev v 14 dneh.

Ljubljana – Po rekordnem številu okužb v Sloveniji (v torek kar 1503), sta na popoldanski novinarski konferenci spregovorila minister za zdravje Tomaž Gantar in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da se vsa Evropa srečuje s porastom števila okužb in tudi pri nas smo včeraj zabeležili rekordno število. Ministra številke skrbijo, sprejeti ukrepi pa v tem in naslednjem tednu še ne kažejo učinka, saj zaradi inkubacijske dobe prihaja do zamika za deset do štirinajst dni. Minister je zagotovil, da bodo vsi bolniki, ki to potrebujejo, deležni zdravljenja in bodo sprejeti v bolnišnico.

»Skušamo vzdrževati zdravstveni sistem, ki bo služil vsem bolnikom, na drugi strani pa sproti zagotavljati postelje za covid-19 bolnike,« je dejal. Ta čas je zasedenih 333 bolniških postelj, potrebe se povečujejo za deset do dvanajst postelj dnevno. Skušajo ohranjati tudi druga zdravljenja, od scenarija, ko bi bili pred zlomom zdravstvenega sistema, pa smo še daleč, je zagotovil.

»Epidemija še ni obvladana, potrebna sta previdnost in pravočasno ukrepanje. Vsakdo bi se moral ravnati, kot da je okužen. To je v tem trenutku edina pot, da lahko okužbe omejimo. Edini učinkovit ukrep je poleg mask in razkuževanja vzdrževanje distance. Moramo se ga držati vsi, dosledno, brez izjeme,« je opozoril. Kot je dejal, je bolezen še vedno nepredvidljiva, na neki način neznanka; rizična je predvsem za starejše, a obolevajo tudi mlajši, v bolnišnici so tudi otroci, zato pred njo ni varen nihče.

Glede izdajanja karantenskih odločb je minister dejal, da so karantene zelo učinkovit ukrep v fazi, ko je kontaktom mogoče slediti. Zdaj je virusa enostavno preveč in sledenje kontaktom ni več možno. V primeru, da je zaposleni v stiku s sodelavcem, ki je okužen, je treba preveriti, ali zaposleni lahko opravlja delo na domu. V primeru, da to ni možno, mu osebni zdravnik izda potrdilo o bolniškem dopustu za obdobje karantene. Prav tako osebni zdravnik odloči, ali je potrebno testiranje. »Formalno se ne spremeni nič, le odločba ni več izdana,« je dejal in dodal, da tak sistem uporabljajo tudi druge države.

Ministrica Simona Kustec pa je predstavila Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti.

Odgovorila je tudi na vprašanje glede nedelovanja spletnih učilnic Arnesa, do težav je prišlo tako včeraj kot danes dopoldne, po opozorilu novinarke RTV Slovenija pa naj sistem ne bi deloval tudi danes popoldne. Ministrica je težave obžalovala in zagotovila, da so se takoj sestali s predstavniki Arnesa in dobili zagotovilo, da so vse težave odpravljene in da bo sistem v prihodnje deloval nemoteno in stabilno.

Dejala je tudi, da sistem šolanja v tem tednu ostaja takšen, kot je trenutno. Naslednji teden sledijo šolske počitnice, proti koncu prihodnjega tedna pa bodo glede na aktualno epidemiološko situacijo sprejeli odločitev, kako bodo šolanje organizirali po počitnicah.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

megla
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-5/11

četrtek

-3/10

petek

-2/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 27. november 2020

Predstavitev zbornika Zgodba o KLG

 

 
 

 

 
 
 

Ni še optimizma za sproščanje ukrepov / 17:56, 25. november

Kacin bodi desc in reci, da dokler boš ti predstavnik vlade, bomo zaprti v občine dokler se ne začne poletna sezona na Hrvaškem. Ne rabiš vs...

Ni še optimizma za sproščanje ukrepov / 15:23, 25. november

V našem kraju hodi župnik (menda pozitiven na korono) šnopčkat po domovih vernikov, a ga ne bom prijavil, ker se mi izdajalci in kvizlingi gabijo..
O.o

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 15:02, 25. november

Prjatu, sem šel šele sedaj prebrat članek od g. Logarja.
Moram rečt, da sem sedaj še bolj depresiven ker ga nisem ama čist nč zastopu.

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 12:17, 25. november

Depresija je ena izmed tistih besed, ob kateri gospodu Logarju začne delovat domišljija.
Kitty bi rekla:

full , 100/h.

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 10:57, 25. november

G. Logar v nasvetih o depresiji, če si slučajno zgrešil :Depresivni ljudje izražajo veliko različnih žalosti. Žal je pogosto res, da so doži...

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 10:33, 25. november

Za ta-dva spodaj.TANJA ODGOVARJANajprej hvala za lepe in prijazne besede. Veste, kako pravijo: na tiste res prave stvari je vredno počakati....

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 09:11, 25. november

Na spletni strani svetovne zdravstvene organizacije je na dan 24.11.2020 podatek, da je v Sloveniji umrlo 663 ljudi zaradi bolezni Kovid 19....