Razmere se zaostrujejo, število okuženih je poskočilo. / Foto: Gorazd Kavčič

Včeraj rekordne 1503 okužbe

Jelko Kacin je posebej poudaril, da ima Gorenjska najvišjo incidenco, žarišča so Železniki, Kranj, Kamnik, Jesenice, Škofja Loka.

Kranj – Včeraj so v državi potrdili rekordne 1503 nove okužbe s koronavirusom. Opravljenih je bilo 5891 testov, delež pozitivnih je že več kot 25-odstoten. Umrlo je osem bolnikov s koronavirusno boleznijo. V bolnišnici se zdravi 333 pacientov, od teh jih je v intenzivni enoti 55.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, so razmere resne, virus se širi resnično hitro. Če želimo zajeziti in omejiti njegovo širjenje, bomo morali pomagati vsi, je poudaril Kacin in delodajalce pozval, naj delo organizirajo na način, da zaposleni lahko delajo od doma. Državljane pa je pozval, naj si naložijo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nas opozori na stik z okuženim, še preden sami opazimo simptome.

Na novinarski konferenci je predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc povedala, da se v UKC Ljubljana pospešeno pripravljajo na odprtje dodatnih kapacitet, tako da naj bi imeli na voljo od štirideset do petdeset postelj za intenzivno nego in 170 navadnih postelj, kar naj bi zadoščalo za prebroditev največje krize. Napovedala je, da za bolnike s covidom-19 ne bodo skrbeli več samo infektologi, temveč mešane ekipe zdravnikov. Poudarila je še, da bodo zaposleni dali vse od sebe, nabrali so tudi izkušnje v prvem valu, da bodo obvladali razmere. Ob tem je pozvala državljane, naj vsak naredi tisto, kar je v njegovi moči, da omeji širjenje virusa. »Tisti, ki lahko ostanete doma, delajte od doma, izogibajte se zaprtim prostorom, v katerih je več ljudi, in ljudem, ki ne nosijo maske.«

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pa je predstavil spremembe Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev, ki jih je vlada sprejela v torek na dopisni seji, v veljavo pa stopijo jutri. Poleg diskotek in nočnih klubov je ponujanje storitev sedaj prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah. Izjema so le galerije, muzeji, arhivi in knjižnice, vendar ob upoštevanju omejitve, da je lahko v prostoru ena oseba na dvajset kvadratnih metrov.

Opravljanje gostinske dejavnosti, priprave ter strežbe jedi in pijač v rdečih regijah je prepovedano, sta pa dovoljena dostava in osebni prevzem. Gostinski obrati v oranžnih regijah lahko obratujejo med 6. in 21. uro, vendar le za mizami in ob upoštevanju razdalje med osebami – najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo.

»Z vladnimi ukrepi želimo na eni strani vzdrževati kondicijo gospodarstva, na drugi strani pa zagotoviti najboljšo kvaliteto življenja glede na trenutne razmere,« je dejal Počivalšek in poudaril, da zaostrovanje razmer ni nekaj, kar bi si želeli ali izbrali, pri vseh ukrepih pa moramo zdravje postaviti na prvo mesto.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

pretežno jasno
vlažnost: 94 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-5/2

torek

-2/2

sreda

0/0

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 

»Brigaj se zase« / 16:41, 30. november

Ne pobirajte. Vaše življenje je več vredno od bacilov "odpadkov" družbe.

Korona žrtev / 16:39, 30. november

Groza. Človek ne more verjeti, da se to res dogaja. Ta država je postala norišnica.

Stanetu Boštjančiču, da bi se spomnil! / 15:33, 30. november

Kaže, da tišina in pozaba nekaterim zelo ustreza

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 07:58, 30. november

V svetovnem vrhu po umrlih, če ti podatki držijo... ?! Bo kdo končno prevzel odgovornost?
Imamo pa zelo kulturno in dostojno opozicijo, sreča v nesreči !

Kritični do obdavčitve / 07:54, 30. november

"If socialists understood economics they wouldn't be socialists."

Še dobro, da se ne vmešavajo v ceno bencina. Zdaj se vidi koliko so nas prejšne vlade skuble.

Žrtve nasilja niso same, pomoč obstaja / 22:46, 29. november

Kot prvo je moški ki pretepa Ženo, Punco ali prijateljico ena velike reva, saj na moškega si neupa, drugo bi morala policija bolj ukrepali, ...

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 12:32, 29. november

Vlada pravi: bodite solidarni in potrpimo do konca marca; obljubimo vam, da boste lahko za prvomajske praznike odšli na Hrvaško.