Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj / Foto: zajem zaslona

Odprte ostajajo lekarne, banke, pošte ...

Obisk grobov ob prvem novembru ni prepovedan, ga pa močno odsvetujejo. Tja namreč praviloma hodijo starejši, to pa so najbolj ogrožene kategorije ljudi.

Ljubljana – Nove ukrepe, ki bodo začasno ustavili dobršen del javnega življenja, so na današnji novinarski konferenci predstavili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec in v. d. generalne direktorice Direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pojasnil, da se z jutrišnjim dnem začasno prepoveduje ponudba in prodaja blaga in storitev v nastanitvenih obratih, igralnicah, gostinskih obratih, frizerskih in kozmetičnih salonih, bazenih, kinematografih, kulturnih ustanovah, fitnesih, avtopralnicah in podobno. »Izjema so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, lekarne in drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice in vrtnarije, bencinski servisi, banke, pošte, trafike …« je dejal. Izjema so tudi cvetličarne in vulkanizerji. Brez omejitev je dovoljena priprava hrane in pijače za dostavo, strežba hrane in pijače v menzah.

Šolska ministrica Simona Kustec je povedala, da bodo za en teden vrata priprli tudi vrtci. Odprti bodo le za tiste otroke, katerih starši morajo nujno na delo, o čemer bodo odločali župani. Tisti, ki vrtca ne bodo obiskovali, so za ta čas oproščeni plačila. Ker je okužb med zaposlenimi v vrtcih veliko (stoodstoten porast v zadnjem tednu), ministrica vzgojitelje poziva, naj pri svojem delu nosijo maske.

Minister Janez Cigler Kralj je pojasnil, da bodo starši, ki zaradi zaprtja vrtcev ne bodo mogli delati, dobili osemdesetodstotno nadomestilo plače. Poudaril je še, da jutri začne veljati peti protikoronski paket, ki na novo uvaja oziroma podaljšuje že veljavne ukrepe za zaščito delovnih mest, skrb za starejše in preprečevanje širjenja okužb z virusom. Podaljšuje se subvencioniranje čakanja na delo. Poleg tega so zagotovili dodatno kadrovsko okrepitev z možnostjo začasne razporeditve zaposlenih od domov, kjer nimajo virusa, v domove, kjer imajo virus in pomanjkanje kadra. Vsi začasno razporejeni bodo upravičeni do dodatka (dvajset odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega).

V. d. generalne direktorice Direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič pa je spregovorila o ureditvi stanja na področju karantenskih odločb, ki jih NIJZ ne izdaja več. Epidemiologi namreč zdaj samo še vzpostavijo stik z novookuženo osebo in ji razložijo, kako naj ravna. Po navodilu epidemiologa tudi mora obvestiti vse, s katerimi je bila v tesnem stiku. Če ima nameščeno aplikacijo Ostani zdrav, bo po navodilu epidemiologa vnesla kodo in s tem omogočila, da bodo obveščeni vsi, ki imajo vključeno aplikacijo. Vsi tisti, ki so bili – neposredno ali prek aplikacije – obveščeni, da so bili v tesnem stiku z okuženim, naj ostanejo doma in ravnajo, kot da so v karanteni na domu. Če so zaposleni, o tesnem stiku obvestijo delodajalca, ta pa se bo v sodelovanju z zdravniki medicine dela odločil, ali oseba dela od doma ali pa ostane v karanteni na domu. Za potrdilo o karanteni bo poskrbel delodajalec, zaposlenemu pa ga bo poslal NIJZ. S tem potrdilom zaposleni uveljavlja nadomestilo za dohodek.

Delodajalci bodo dobili potrdila tudi za nazaj za vse, ki so se v tej situaciji znašli v preteklih dneh.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

megla
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/11

četrtek

-3/10

petek

-2/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 27. november 2020

Predstavitev zbornika Zgodba o KLG

 

 
 

 

 
 
 

Ni še optimizma za sproščanje ukrepov / 17:56, 25. november

Kacin bodi desc in reci, da dokler boš ti predstavnik vlade, bomo zaprti v občine dokler se ne začne poletna sezona na Hrvaškem. Ne rabiš vs...

Ni še optimizma za sproščanje ukrepov / 15:23, 25. november

V našem kraju hodi župnik (menda pozitiven na korono) šnopčkat po domovih vernikov, a ga ne bom prijavil, ker se mi izdajalci in kvizlingi gabijo..
O.o

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 15:02, 25. november

Prjatu, sem šel šele sedaj prebrat članek od g. Logarja.
Moram rečt, da sem sedaj še bolj depresiven ker ga nisem ama čist nč zastopu.

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 12:17, 25. november

Depresija je ena izmed tistih besed, ob kateri gospodu Logarju začne delovat domišljija.
Kitty bi rekla:

full , 100/h.

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 10:57, 25. november

G. Logar v nasvetih o depresiji, če si slučajno zgrešil :Depresivni ljudje izražajo veliko različnih žalosti. Žal je pogosto res, da so doži...

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 10:33, 25. november

Za ta-dva spodaj.TANJA ODGOVARJANajprej hvala za lepe in prijazne besede. Veste, kako pravijo: na tiste res prave stvari je vredno počakati....

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 09:11, 25. november

Na spletni strani svetovne zdravstvene organizacije je na dan 24.11.2020 podatek, da je v Sloveniji umrlo 663 ljudi zaradi bolezni Kovid 19....