Pasja ura

Pomladi, ob prvem valu epidemije, sem na tem mestu pisala o pasjem mladičku, ki se je ravno v času karantene pridružil naši družini. Majhna bela kepica, katere ime v japonščini pomeni sneg, je do drugega koronskega vala zrasla v malo večjo snežno kepo z malo večjimi potrebami, kamor spada tudi vsaj trikratdnevni sprehod po soseski. Prvič že malo pred šesto uro zjutraj. Kar čez pižamo si nadenem trenirko in potem še v trdi temi ovohavava vse vogale v bližnji okolici.

In zdaj imamo 'policijsko uro'. Po novem je vsak dan od 21. ure zvečer do 6. ure zjutraj prepovedano gibanje ljudi. A temu ne smemo reči policijska ura; omejitev gibanja je namreč odrejena na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, zato ne gre za policijsko uro. Na notranjem ministrstvu so zato začeli uporabljati izraz 'epidemiološka ura'.

Kot so pojasnili na ministrstvu, v tem času seveda veljajo izjeme, kamor sodijo prihod in odhod na delo, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, izvajanje nujnih delovnih nalog in dostop in nudenje storitev za nujne primere.

In med izjeme po pojasnilu sodi tudi – sprehajanje psov. Kot pravijo, sprehajanje psov lahko štejemo kot nujno opravilo, torej gre za izjemo tudi med epidemiološko uro. A kot dodajajo, mora posameznik sprehoditi psa v bližini stanovanja in v najkrajšem možnem času.

Spominjam se medijskih zapisov, ko je stroga, celo 72-urna policijska ura v času prvega vala veljala v Srbiji. Takrat so lastniki svoje hišne ljubljenčke lahko sprehajali samo med 23. uro in eno uro ponoči na območju 200 metrov od doma ... A seveda so se Srbi znašli in si izposojali pse, da so vsaj ponoči lahko za urico ali dve stopili iz hiše ...

Osebno upoštevam vse ukrepe, ki jih je sprejela vlada, da bi zamejila epidemijo. Nosim masko, razkužujem si roke, skrbim za varno razdaljo, izogibam se natrpanim prostorom, delam od doma, naloženo imam aplikacijo #OstaniZdrav.

Virus je neizprosen, širi se nerazumno hitro, v tem drugem valu število okužb skokovito narašča predvsem na Gorenjskem; zakaj v naši regiji, bi bilo zanimivo raziskati ...

A naš pes v svojem srečnem pasjem svetu ne ve za virus in za epidemijo, polula se tudi na epidemiološko uro. Zato se bojim, da naju bo, če bova kršila uro, ki ni policijska, vseeno ustavil policist. Po pojasnilu, ki ga je za enega od medijev dalo notranje ministrstvo, bova v tem primeru morala dokazati, da ima pes potrebo po izločanju zaradi zdravstvenih razlogov tudi ponoči ...

Oddaj svoj komentar

Kranj -6°

pretežno jasno
vlažnost: 94 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-5/2

torek

-2/2

sreda

0/0

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 

»Brigaj se zase« / 16:41, 30. november

Ne pobirajte. Vaše življenje je več vredno od bacilov "odpadkov" družbe.

Korona žrtev / 16:39, 30. november

Groza. Človek ne more verjeti, da se to res dogaja. Ta država je postala norišnica.

Stanetu Boštjančiču, da bi se spomnil! / 15:33, 30. november

Kaže, da tišina in pozaba nekaterim zelo ustreza

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 07:58, 30. november

V svetovnem vrhu po umrlih, če ti podatki držijo... ?! Bo kdo končno prevzel odgovornost?
Imamo pa zelo kulturno in dostojno opozicijo, sreča v nesreči !

Kritični do obdavčitve / 07:54, 30. november

"If socialists understood economics they wouldn't be socialists."

Še dobro, da se ne vmešavajo v ceno bencina. Zdaj se vidi koliko so nas prejšne vlade skuble.

Žrtve nasilja niso same, pomoč obstaja / 22:46, 29. november

Kot prvo je moški ki pretepa Ženo, Punco ali prijateljico ena velike reva, saj na moškega si neupa, drugo bi morala policija bolj ukrepali, ...

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 12:32, 29. november

Vlada pravi: bodite solidarni in potrpimo do konca marca; obljubimo vam, da boste lahko za prvomajske praznike odšli na Hrvaško.