Nov kip sv. Pija iz Pietrelcine je blagoslovil kapucin Štefan Kožuh.

Blagoslovili kip patra Pija

Župnija Sora je ob priložnosti prejela tudi relikvije prve stopnje.

Sora – Cerkev sv. Štefana v Sori je od septembra bogatejša za lesen kip sv. Pija iz Pietrelcine. Podobo kapucinskega meniha, ki je umrl leta 1968, za svetnika pa bil razglašen leta 2002, je v nedeljo, 11. oktobra, blagoslovil njegov sobrat, kapucin Štefan Kožuh.

Sv. Pij se je rodil leta 1887 v Pietrelcini v južni Italiji. H kapucinom je vstopil leta 1903, duhovniško posvečenje pa je prejel sedem let pozneje. Leta 1916 so ga zaradi slabega zdravja poslali v samostan v kraju San Giovanni Rotondo blizu jadranske obale, kjer je ostal do smrti. Septembra leta 1920 je v mističnem zamaknjenju prejel stigme – znamenja Kristusovih ran na rokah, nogah in prsih. Bil je mistik, spovednik in ustanovitelj sodobne bolnišnice v San Giovanni Rotondu. »Sv. Pij je bil ves Bogu na razpolago. Prejel je izjemne darove, ki jih mi nimamo, njemu pa jih je Bog hotel dati in je zaradi njih ogromno pretrpel. Nikoli se ni umaknil, ampak se je ves dal na razpolago, da bi ljudem pomagal priti do Boga. To je bil velik blagoslov za stotisoče ljudi po vsem svetu,« o sv. Piju pravi kapucin Šefan Kožuh. Župnija Sora je ob priložnosti prejela relikvije prve stopnje – gaze, prepojene z njegovo krvjo. »Relikvije so različnih ravni, tukaj pa gre za relikvijo prve stopnje, neposredno del telesa svetnika patra Pija. Pri njem je posebna možnost, če tako rečem. Imel je Kristusove rane in je krvavel, zato je bilo treba pogosto menjati obveze in gaze, ki so bile prepojene z njegovo krvjo. Te so shranjevali in jih še danes hranijo v Rimu ter jih dajo kapelam, župnijskim in drugim cerkvam kot relikvijo. Relikvija je živo ponavzočenje svetnika med nami. To ni nič magičnega, razumljivo nas pa spodbuja k temu, da zaupamo v priprošnjo tega svetnika, ki za nas pri Bogu moli po namenih, ki jih mi sami s težavo izrečemo,« o relikvijah pravi Štefan Kožuh.

Novi kip sv. Pija iz Pietrelcine je izdelan iz lesa švicarskega bora, izdelal pa ga je južnotirolski kipar Livio Comploi iz Ortiseija v dolini Val Gardena, ki se je tudi udeležil blagoslova. Kip ni izdelan iz enega kosa lesa, pač pa iz več zlepljenih kosov. Tik pred koncem izdelave ga je kipar izdolbel, da je lažji in da je sprostil napetosti v lesu, zaradi česar ne bo razpokal.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-6/9

nedelja

-3/10

ponedeljek

-2/10

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 13. marec 2021

Obvestilo MDI Kranj

RAZSTAVE / Škofja Loka, 21. marec 2021

Spoznajmo kolaž skozi sodobno umetnost

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. marec 2021

Natečaj za delavnico kritiškega pisanja

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 23:10, 4. marec

Ne samo Dunaj. Vsa večja mesta v AVT, Nemčji, Švici...... Moderne sežigalnice sploh ne predelujejo odpadke in jih potem uporabijo kot gorivo...

Tire si želijo pod zemljo / 23:02, 4. marec

Najboljša opcija je direktna povezava Trzin-Kamnik. Domžalska postaja itak sameva. Ne rabijo železnice.

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 19:51, 4. marec

Dokler bo ta smrad, tu ne bo mesta za novo bolnišnico. Če bo pa kdo hotel postaviti sežigalnico, pa bodo naše nevladne okoljevarstvene agenc...

Nova občina / 13:20, 4. marec

Gunčarca hoče še več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije in požrtije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Severni Kranj želi na svoje / 12:54, 4. marec

Gunčarca hoče več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Srednje šole se odpirajo za vse dijake / 11:18, 4. marec

Rast okuženih in vedno manj umrlih, to kar so napovedovali nekateri epidemiologi že lani spomladi pa bili preslišani..Epidemija gre svojo po...

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..