Prof. dr. Matej Tušak / Foto: posnetek zaslona

Za vsako zmago je potreben skupni cilj

... in zdaj je skupni cilj vseh nas zajezitev širitve virusa, sporoča psiholog prof. dr. Matej Tušak. V Sloveniji je bilo včeraj potrjenih 1499 novih okužb s koronavirusom, približno četrtina testiranih je bila pozitivna.

Ljubljana – Včeraj je bilo v Sloveniji ob 5756 testih na koronavirus potrjenih 1499 novih okužb. Delež pozitivnih je bil 26-odstoten, kar je sicer nekaj manj kot pretekle dni, a je bila še vedno približno četrtina pozitivna. V Železnikih npr. je bilo ugotovljenih 26 novih okužb, v Škofji Loki 46, Kranju 72, Kamniku 48 in Domžalah 44. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin na današnji vladni novinarski konferenci, je v bolnišnični oskrbi 560 oseb, število hospitaliziranih se je v dobrem tednu dni podvojilo. V intenzivni negi je 86 bolnikov, pet jih je včeraj v bolnišnicah umrlo. Kacin je poudaril, da bo ukrep omejitve gibanja na občine, ki je začel veljati danes, učinkoval šele čez nekaj dni.

Mateja Logar, dr. med, iz Infekcijske klinike UKC Ljubljana je dejala, da je pri njih trenutno hospitaliziranih 140 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 29 v intenzivni negi. Postelje za bolnike s covidom že širijo na navadne oddelke, bolnike z drugimi bolezenskimi stanji pa premeščajo na druge lokacije. Povprečna starost hospitaliziranih bolnikov je 65 let, do zdaj pa je bil pri njih najmlajši bolnik s covidom-19 v intenzivni enoti star 42 let, na navadnem oddelku pa 33 let. Logarjeva je tako opozorila, da bolnišnične oskrbe ne potrebujejo samo starejši in bolniki s pridruženimi boleznimi, ampak tudi mlajši. Hospitalizirane so imeli tudi že otroke, stare nekaj tednov. Na oddelku je trenutno hospitalizirana tudi mlajša nosečnica, ki potrebuje dodatek kisika. Dnevno jim uspe zagotoviti minimum, da bolnike lahko sprejmejo.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi športni psiholog prof. dr. Matej Tušak s Fakultete za šport. Poudaril je, da smo Slovenci s potrpežljivostjo, vztrajnostjo, pogumom, motivacijo ... v športu dosegli tisto, česar nekateri veliki narodi ne zmorejo. »Za vsako zmago si je treba poiskati skupni cilj, zdaj je skupni cilj vseh nas zajezitev širitve virusa. Prepričan sem, da to zmoremo, ker smo se naučili zmagovati. Občutek samoučinkovitosti je lastnost zmagovalcev.« Za vzor je dal kolesarja Primoža Rogliča, njegove lastne športne izkušnje, njegovega prepričanja, da zmore ... »Bodite solidarni, prijazni, pogumni, spomnite se na lepe trenutke, ki bodo prišli, ko bo virus premagan. Poskrbite za svoje zdravje, ne spuščajte se v konflikte, poiščite aktivnosti, ki vam bodo pomagale pregnati anksioznost ... Psihologi se bomo potrudili za nadaljnja navodila, kako sproščati napetost,« je sporočil Tušak in poudaril, da to, kako se nekdo obnaša do drugega, vpliva na skupno stanje v družbi. Predvsem pa je njegovo sporočilo, naj ostanemo pozitivni, da se bomo, ko bo virus premagan, lahko vrnili v ustaljene tirnice ...

Jelko Kacin je še napovedal, da bodo spremembe pri testiranjih na koronavirus sporočili predvidoma na jutrišnji novinarski konferenci.

Oddajte svoj komentar

Kranj °

zmerno oblačno
vlažnost: %
veter: -

-5/2

torek

-2/2

sreda

0/0

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 

»Brigaj se zase« / 16:41, 30. november

Ne pobirajte. Vaše življenje je več vredno od bacilov "odpadkov" družbe.

Korona žrtev / 16:39, 30. november

Groza. Človek ne more verjeti, da se to res dogaja. Ta država je postala norišnica.

Stanetu Boštjančiču, da bi se spomnil! / 15:33, 30. november

Kaže, da tišina in pozaba nekaterim zelo ustreza

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 07:58, 30. november

V svetovnem vrhu po umrlih, če ti podatki držijo... ?! Bo kdo končno prevzel odgovornost?
Imamo pa zelo kulturno in dostojno opozicijo, sreča v nesreči !

Kritični do obdavčitve / 07:54, 30. november

"If socialists understood economics they wouldn't be socialists."

Še dobro, da se ne vmešavajo v ceno bencina. Zdaj se vidi koliko so nas prejšne vlade skuble.

Žrtve nasilja niso same, pomoč obstaja / 22:46, 29. november

Kot prvo je moški ki pretepa Ženo, Punco ali prijateljico ena velike reva, saj na moškega si neupa, drugo bi morala policija bolj ukrepali, ...

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 12:32, 29. november

Vlada pravi: bodite solidarni in potrpimo do konca marca; obljubimo vam, da boste lahko za prvomajske praznike odšli na Hrvaško.