Energetska prenova poslovnega objekta na Češnjici bo stala več kot pol milijona evrov, končana naj bi bila do aprila prihodnje leto. / Foto: Gorazd Kavčič

Stavba bo varčnejša in lepša

Na poslovni stavbi ob vstopu v Železnike, v kateri je tudi sedež občine, sicer pa je v največji lasti podjetja Lotrič Meroslovje, poteka obsežna energetska prenova. Pomembna pridobitev bo tudi dvigalo.

Železniki – Solastniki poslovnega objekta na Češnjici so se lotili njegove energetske prenove. Stala bo več kot pol milijona evrov, končana pa naj bi bila do 1. aprila prihodnje leto, ko bo podjetje Lotrič Meroslovje, ki ima v lasti skoraj 49 odstotkov stavbe, praznovalo 30-letnico. Slaba petina objekta pripada Občini Železniki, ostali solastniki pa so Kovinarstvo Rok Mohorič s 17-odstotnim deležem, Strelsko društvo Lotrič Železniki, ki ima v lasti desetino, slabih pet odstotkov pa ima Peter Šmid, ki denimo svoje prostore oddaja fitnes studiu.

»Prenova je zahtevna – tako s tehničnega kot finančnega vidika, zato bo potekala v več fazah, pri čemer je prioritetna aktivnost vezana na energetsko sanacijo stavbnega ovoja in strehe. S tem se bodo zmanjšali predvsem visoki stroški ogrevanja in vzdrževanja, obenem pa bo prenova dotrajane fasade pripomogla k lepši zunanji podobi,« je poudaril direktor meroslovnega podjetja Marko Lotrič in dodal, da bo pomembna pridobitev tudi novo osebno dvigalo, ki ga objekt doslej ni imel. V prvem delu sanacije, ki jo je izbrani izvajalec GPS Grad začel v začetku oktobra, bodo obnovili streho, fasado, vhod v stavbo in uredili jašek za dvigalo. Sledila bo druga faza del, ki bo obsegala ureditev dvigala in obnovo stopnišča. Številne pridobitve, ki jih bo prinesla celovita prenova, bodo obenem pozitivno vplivale tako na počutje zaposlenih kot tudi obiskovalcev, je pristavil župan Anton Luznar.

Vrednost naložbe znaša 515 tisoč evrov (skupaj z DDV). Stroške si bodo solastniki medsebojno porazdelili. Kot največji lastnik bo največ prispeval Lotrič Meroslovje – dobrih 205 tisoč evrov, od tega bo prejel 35 tisoč evrov finančne spodbude Eko sklada. Vložek občine bo znašal slabih 94 tisoč evrov, pri čemer bodo po podatkih župana prav tako prejeli nepovratna sredstva okoljskega javnega sklada, in sicer v višini 16 tisoč evrov.

Novi prostori meroslovnega podjetja

Podjetje Lotrič Meroslovje, ki ima sedež v Selcih, je sicer solastnik poslovne stavbe na Češnjici od konca leta 2017, ko je kupilo pritličje in prvo nadstropje, kjer je bil nekoč pohištveni salon. S tem je v Železnikih pridobilo dobrih tisoč kvadratnih metrov površin. Letos so v prenovljene prostore preselili hčerinsko podjetje Lotrič Certificiranje, ki je prej delovalo v Kranju, in celoten razvojni oddelek iz Selc, kar jim omogoča nadaljnjo širitev razvojnih projektov, poleg tega pa v Železnikih deluje še novoustanovljeni laboratorij za preskušanje obraznih zaščitnih mask. V nakup ter prenovo in opremo prostorov je podjetje vložilo milijon evrov, pri čemer je za energetsko sanacijo pridobilo povratna in nepovratna sredstva Ekosklada. »Energetska sanacija je obsegala toplotno izolacijo sten, tal in stropa, strehe ter zamenjavo oken. Vgrajena je bila toplotna črpalka za centralno ogrevanje stavbe, prezračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka v stavbah ter energetsko učinkovit sistem razsvetljave,« je še povedal Lotrič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/5

torek

0/11

sreda

-1/12

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 13. april 2021

Mreža za starejše

RAZSTAVE / Škofja Loka, 13. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

OBVESTILA / Tržič, 14. april 2021

Mreža za starejše

DELAVNICE / Tržič, 14. april 2021

Zgodovinski pregled obuvanja na Gorenjskem

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Muke z vodo / 21:49, 11. april

Upam, da je ta novica zapoznela prvoaprilska šala.

Muke z vodo / 17:14, 11. april

Karavanke pa polne vode ja..presežena dovoljena vrednost sulfatov? Verjetno res, a ko bo gradnja zaključena bi se to dalo nekako urediti.. V...

Še letos novi trgovski center / 15:36, 11. april

Najbolj smešne so zahteve občine po zelenih površinah in zeleni strehi; sosednje stavbe so dolgočasne industrijske hale in parkirišča, kjer ...

Še letos novi trgovski center / 10:54, 11. april

Bolje bi bilo, če bi zgradili kako novo tovarno, ki bi prinašala dodano vrednost. Trgovin je že zdaj preveč.

Še letos novi trgovski center / 10:22, 11. april

To rabmo ja, vsaka vas svoj trgovski center..

Kudić meni, da je bil oškodovan / 10:21, 11. april

Jao, mutibarić ...

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !