Čas za iskren pogovor

Prejšnji teden so iz Mednarodnega društva za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green sporočili, da jim je uspelo s tožbo, da se odpravi gradbeno dovoljenje za gradnjo fekalne kanalizacije v Industrijski coni Laze. Lahko bi zapisali tudi, da je bila to zmaga Civilne iniciative za zeleno Stražišče v sporu s kranjsko občino glede projekta komunalnega urejanja cone, ki je po mnenju iniciative neustrezen. Toda zmaga zanje še malo ni sladka. Kot pravijo, je sodba upravnega sodišča, da se projekt kanalizacije v Lazah vrne v odločanje prvostopenjskemu organu, zgolj žalosten rezultat utečenega (ne)komuniciranja kranjske občine. Da se umestitev tveganega sistema fekalne kanalizacije na občutljivo območje za že tako prizadete ljudi in habitate ne počne na tak način. Da pa je bila tožba edina možnost, ki so jo sploh imeli, da so lahko uveljavili okoljsko in družbeno odgovornost. Niso se namreč strinjali, da se v Lazah nakopičene težave rešujejo brez upoštevanja domačinov, ki so na zboru krajanov zahtevali ureditev dvocevne kanalizacije, kar je zanje evropska in logična rešitev. Zavedajo se namreč dejstva, da so v Lazah podjetja, ki lahko povzročijo onesnaženje večjega obsega. Odločno nasprotujejo vsaki širitvi industrijske cone v Lazah, bojijo se novih požarov in ekoloških katastrof. Opozarjajo tudi na nerešena bremena preteklosti, ki vplivajo na zdravje prebivalcev, poudarjajo problematiko neprimerne ceste, padec cen nepremičnin, predvsem pa na dejstvo, da se želijo z odgovornimi, pa naj bo to na občinski ali državni ravni, pogovarjati. Pogovarjati o že znanih dejstvih in problemih, ki jih želijo reševati, prav tako pa o novih načrtih. Aktivno želijo biti udeleženi pri postopku izdelave občinskega podrobnega prostorskega načrta. Vedno znova opozarjajo na sklep zbora krajanov iz lanskega januarja o obveščanju krajanov Stražišča o vsem, kar bi lahko vplivalo na njihovo prihodnost in prihodnost ogroženih habitatov.

Nasprotno so na kranjski občini nad posledicami sodbe razočarani, saj so prepričani, da gre za izredno pomemben projekt varovanja okolja v javnem interesu. S sodbo se bo začetek izgradnje kanalizacije zamaknil, dokler upravna enota ne izda ali zavrne novega gradbenega dovoljenja v ustreznem in pravilnem postopku. Tudi na občini zagotavljajo, da se glede problematike Industrijske cone Laze želijo pogovarjati tako z državo (ministrstvom za okolje in prostor) kot Civilno iniciativo za zeleno Stražišče. Torej je vendarle napočil čas za iskren pogovor. Brez fig v žepu in zgolj z interesom, kaj je v zadovoljstvo vseh v Lazah in Stražišču vendarle moč narediti.

Oddaj svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/3

ponedeljek

-4/6

torek

-6/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..