Silva Košnjek, direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka je na popoldanski vladni novinarski konferenci predstavila aktualno stanje glede koronavirusa pri njih. / Foto: posnetek zaslona

Krizni načrt ni več zadoščal, a so našli rešitev

Vladni govorec Jelko Kacin je natančneje predstavil dodano izjemo pri prehajanju meje, direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka Silva Košnjek pa aktualno stanje glede koronavirusa pri njih in ukrepe, ki so jih sprejeli.

Ljubljana – Z današnjim dnem je vlada dodala izjemo za vstop v Slovenijo brez karantene ali negativnega izvida testa iz držav z rdečega seznama. Če je prodajalna ali storitev v sosednji državi bližje vašemu domu – oziroma pravilneje: je v vaši občini ni, lahko prestopite mejo, vrniti pa se morate v dveh urah po prehodu meje. Kot je naknadno pojasnil na današnji vladni popoldanski novinarski konferenci vladni govorec Jelko Kacin, je po nakup (storitev) mogoče v državo sosedo oditi le v prodajalne oziroma zaradi dejavnosti, ki so ob splošni omejitvi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 izjemoma dovoljene tudi pri nas. Nadzor prehajanja meje znotraj dveh ur bo potekal na podlagi izjave, telefonskega SMS-sporočila …, pristojnosti za izvajanje nadzora pa ima pooblaščena oseba, je pojasnil Kacin. Možno je prehajanje meje tudi zunaj maloobmejnega območja, če v občini prebivališča prodajaln oziroma storitev, ki so dovoljene v tem času, ni.

Včeraj 53 okužb med stanovalci domov za starejše

Na popoldanski novinarski konferenci so dali poudarek domovom za starejše, ki se soočajo z vdorom okužb s koronavirusom. Včeraj so v Sloveniji potrdili 53 novih okužb pri stanovalcih domov, skupaj pa je bilo aktivnih okužb med stanovalci 2531. Potrdili so tudi 26 novih okužb med zaposlenimi v domovih, aktivnih okužb med njimi je bilo 948.

Stanje niha, je pa stabilnejše kot 19. oktobra

Direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka Silva Košnjek se je na novinarsko konferenco javila prek Zooma. CSS Škofja Loka je bil prvi center oziroma dom, ki se je v jesenskem valu epidemije zaradi pomanjkanja lastnih prostorov za zagotavljanje rdeče cone, kamor nameščajo obolele stanovalce s covidom-19, lotil iskanja dodatnega prostora. V CSS v prvem, spomladanskem valu epidemije niso imeli nobene okužbe s koronavirusom, prvo so zaznali 28. septembra in potem je bila rast eksponentna in tudi pripravljeni krizni načrt ni več zadoščal, je pojasnila Košnjekova. S koordinacijsko skupino za Gorenjsko in občino Škofja Loka so iskali primerne prostore. Kot ustrezna se je pokazala dvorana OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki. Hitro so pridobili soglasje pristojnega ministrstva in tudi vseh štirih županov, katerih občine so solastnice dvorane. Košnjekova je poudarila, da so prostor ustrezno preuredili, vzpostavili predelne stene, namestili postelje in 19. oktobra imeli vzpostavljene prve sobe v dvorani. Obolele stanovalce jim je pomagala prepeljati služba nujne medicinske pomoči ZD Škofja Loka. V rdečo cono so namestili 33 stanovalcev; v posebni oddelek CSS, kot je dejala Košnjekova. Znotraj matične stavbe so preuredili pisarne in jih uredili v sivo cono. Uprava doma pa se je začasno preselila v dva kontejnerja. Število obolelih stanovalcev se je medtem že zmanjšalo na deset, prejšnji teden pa so znova zaznali porast. Na današnji dan imajo v rdeči coni 24 stanovalcev in 15 aktivnih okužb med zaposlenimi. »Stanje niha, je pa stabilnejše kot 19. oktobra,« je povedala direktorica CSS Škofja Loka.

Ozdravljeni stanovalci so se že vrnili v svoje sobe. Na različne načine se v centru trudijo, da v enaki meri dobro poskrbijo tudi za zdrave stanovalce s sprehodi v spremstvu zaposlenih in prostovoljcev v senzorični domski park, s telovadbo v manjših skupinah, kdaj tudi zapojejo ... Silva Košnjek je sklenila s pohvalo vsem zaposlenim, ker se zelo trudijo in so solidarni.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-7/4

četrtek

-2/6

petek

-3/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Moti jih pokanje iz Crngroba / 18:03, 27. januar

Ko je JLA pokala po Crngrobu, ste bili tiho in vas ni nič motilo. Zdaj ko imamo lastno vojsko, pa vas vse moti.

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...