To jesen se tako kot večina kulturnega življenja tudi Slovenski knjižni sejem seli na splet.

Letos e-knjižni sejem

Osnovno vodilo letos tako drugačnega 36. Slovenskega knjižnega sejma, ki se je s spletnim odprtjem začel včeraj in bo trajal do nedelje, je: narazen, a vendarle skupaj.

Ljubljana – Vodilo, v katerem se skrivajo tako aktualne slabe epidemiološke razmere kot zaradi njih želja po drugačne vrste povezovanju, so pred dnevi zapisali organizatorji tradicionalnega Slovenskega knjižnega sejma. Teden v drugi polovici novembra že dolga leta velja za praznik slovenskega knjigotrštva, predvsem pa vseh knjigoljubk in knjigoljubcev, ki na sejem vsako leto prihajajo po nakupih, na številne dogodke ali zgolj za »firbec«, kaj se trenutno bere.

Sejem, ki je zadnja leta beležil okrog trideset tisoč obiskovalcev, se sicer z osrednjega prizorišča v Cankarjevem domu letos seli v virtualni oblak, prav tako bo po številu dogodkov in razstavljavcev precej okrnjen, pa se bo tudi v novi obliki skušal čim bolj približati zvesti publiki. Vhod v e-cono je mogoč s spletne strani sejma http://www.knjiznisejem.si/, prek zavihka E-sejem se je moč seznaniti s programom in dogodki na sejmu, v zavihku Založbe priporočajo, predstavljajo svoje letošnje založniške favorite, Vrtiljak naslovnic pa je namenjen spletnim nakupom. Svoje založniške programe predstavlja kar 97 založb. Kot zapisano, bo na sporedu tudi več različnih spremljevalnih dogodkov, pogovorov, nastopov, panelov, podelitev nagrad, prenosov v živo. Ti bodo potekali na spletni strani in na posebnem kanalu na Youtubu vse dni sejma.

Osrednjo pozornost bodo letos namenili jubilantu, osemdesetletnemu pesniku Niku Grafenauerju, pogovor z njim bo potekal danes ob 17. uri, že ob 12. uri pa bo na sporedu pogovor s priljubljenim piscem kriminalk Tadejem Golobom, ki okreva po padcu v gorah. V sredinem popoldnevu bodo domači strokovnjaki Miha Kovač, Zdravko Kafol, Helena Kraljič, Tina Popovič in Renata Zamida spregovorili o prednostih in pasteh knjižnih sejmov. Sledil bo dogodek s španskimi gosti o delovanju založništva v njihovi državi, naslednji dan pa bo govora o skrivnostih norveškega knjižnega uspeha.

Letošnjo nagrado za knjigo leta bodo podelili v petek zvečer. Žirija pod vodstvom predsednika prof. dr. Toneta Smoleja je letos nominirala pet knjig, in sicer: Miha Kovač: Berem, da se poberem, Mladinska knjiga (kategorija priročnik), Jože Pirjevec: Partizani, Cankarjeva založba (humanistika, strokovna monografija), Petra Pogorevc: Rac, Beletrina (literarno delo), Ivan in Zoran Smiljanić: Črni plamen. Požig Narodnega doma v Trstu, Založba ZRC (strip in grafični roman) in Boštjan Videmšek: Plan B. Fotografije Matjaž Krivic, Založba UMco (humanistika, publicistika). Knjigo leta bodo tako kot v preteklih letih izbrali obiskovalci sejma z glasovanjem, le da bo letos glasovanje potekalo na spletni strani.

Bogat program bo sledil tudi v soboto in nedeljo, seveda pa so številne predstavitve in pogovore pripravile tudi posamezne založbe. Ti so na spletni strani knjižnega sejma že dostopni.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/4

sreda

1/7

četrtek

3/11

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

DELAVNICE / Gorenjska, 20. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

DELAVNICE / Gorenjska, 21. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

DELAVNICE / Gorenjska, 22. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Štirje razredi v karanteno / 16:48, 19. januar

Gospodarstvo pa nemoteno dela naprej, turnusi 4/1 12/24 sobote, nedelje in to ob epidemiji smrtonosnega virusa ! Javna uprava pa doma, pol morosta v Kr. Gori dan na dan na sončku pa to...

Štirje razredi v karanteno / 15:31, 19. januar

A nehate? Učiteljica je 'zbolela'? Ker je bila 'pozitivna'? In potem vse v karanteno.... Kaj pa je tej učiteljici? Kdaj je izvedela, da ...

S klikom na koncert / 14:53, 19. januar

To je edina svetla točka epidemije, da slovenska estrada ne nastopa. Večino itak noben ne pogreša...

V ponedeljek potrdili 1690 okužb z novim koronavirusom, umrlo 25 covidnih bolnikov / 14:45, 19. januar

Potrjeno, med ljudmi, ki ne kažejo znakov okužbe, zanesljivost hitrih testov le 44-odstotna !!!

Bo že držalo kot pravijo stari ljudje: Resnica in laž, vedno prideta na dan, prej ali slej...

V spomin na dražgoško bitko / 09:13, 18. januar

Sekira bi lahko bila že davno zakopana, pa ni !V Sloveniji bi morala obstajati prava socialdemokratska stranka evropskega tipa, vsaj takšna,...

Led s tovornjaka na vetrobransko steklo / 16:13, 17. januar

Nekaj podobnega sem jaz doživela, na Jelenovem klancu. Nasproti tovornjak, ki ni imel pritrjenih ketn (težke kente, ki fiksirajo tovor zadaj...

Pozabila, kje je odložila stvari / 16:02, 17. januar

Jutri jih pokličem.,.... in upam da mi premečejo klet, spucajo... in poskrbijo za odvoz. :)
Vrnejo mi pa tri glave zelja pa lopato.